• First Top Stories

    Ρωσικός χειμώνας στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας: Η απάντηση άργησε δύο εβδομάδες – Το μήνυμα προς Κοτζιά

    • NewsRoom
    Κοτζιάς

    Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς


    Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων έφτασε χθες το απόγευμα η απάντηση της Μόσχας στην κίνηση της Αθήνας πριν από λίγες εβδομάδες να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο κατόπιν στοιχείων ότι προσπάθησαν να χρηματίσουν Έλληνες αξιωματούχους, με σκοπό την πρόκληση επεισοδίων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Πιο συγκεκριμένα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες το απόγευμα τον πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος παρέλαβε υπόμνημα στον οποίο τού κοινοποιήθηκε η απέλαση δύο στελεχών την Ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα καθώς και η απαγόρευση εισόδου στον Γιώργο Σακελλαρίου, του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

    Επιπλέον, η ρωσική πλευρά προχώρησε σε διάβημα προς τον κ. Φρυγανά, με το οποίο εγκαλεί την Αθήνα για «αντιρωσικές ενέργειες».

    Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση χθες το απόγευμα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για τις ρωσικές ενέργειες. Παράλληλα, διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο περί ασύμμετρης κίνησης από πλευράς των Ρώσων.

    Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που είχε επιβάλει μέτρα μετά από συγκεκριμένες κινήσεις, οι Ρώσοι έδρασαν με τρόπο αυθαίρετο. Προσέθεταν δε ότι η Αθήνα εξετάζει το πως θα αντιδράσει.

    Αναμενόμενη και συμμετρική – Το μήνυμα σε Κοτζιά

    Παρά τα όσα είπε χθες το ελληνικό ΥΠΕΞ, η απάντηση της Ρωσίας θεωρείται αναμενόμενη και τα μέτρα κρίνονται συμμετρικά. Πρόκειται για απελάσεις του εμπορικού ακολούθου και του υπεύθυνου επικοινωνιών, στελεχών χαμηλόβαθμων, που δεν είναι διπλωμάτες, αλλά έχουν διπλωματική ιδιότητα και είναι ανάλογοι σε βαθμό με τους Ρώσους που είχαν απελαθεί από την Ελλάδα.

    Η μόνη ασύμμετρη κίνηση αφορά στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα στον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του κ. Κοτζιά, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένα προσωπικό μήνυμα προς τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

    Η όλη υπόθεση, που ξεκίνησε από τις διαρροές στον Τύπο περί Ρώσων διπλωματών με παράνομη δράση εντός της ελληνικής επικράτειας, οδήγησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και τώρα στην απέλαση Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα  βάζει σε διαφορετική τροχιά τις ελληνορωσικές σχέσεις που περνούν σε φάση μεγάλου ψύχους.

    Η ρήξη αφήνει βαθιά τραύματα και μια γενικευμένη καχυποψία: για την Μόσχα η Ελλάδα, από παραδοσιακός σύμμαχος, μετατρέπεται σε «ενεργούμενο» της Ουάσιγκτον, ενώ για την Αθήνα ο ρόλος της Ρωσίας στα Βαλκάνια με την αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει δυσαρεστήσει εκείνους που πόνταραν πολλά πάνω στη σχέση με τη Μόσχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αντίποινα από τη Μόσχα: Απελαύνει Έλληνες διπλωμάτες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πόλεμος» Ελλάδας – Ρωσίας: Η Μόσχα διαψεύδει την Αθήνα. Τι συζήτησαν Τσίπρας – Κοτζιάς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραβάει το σκοινί η Μόσχα: Ακυρώνεται η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ