• Big Story

    «Πόλεμος» Ελλάδας – Ρωσίας: Η Μόσχα διαψεύδει την Αθήνα. Τι συζήτησαν Τσίπρας – Κοτζιάς

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών


    Επί μιάμιση ώρα συζητούσαν Τσίπρας και Κοτζιάς για τις ραγδαίες εξελίξεις στις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο και τις διαρροές από το ελληνικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις οποίες την επίσκεψη είχε ζητήσει η ρωσική πλευρά.

    Διαψεύδοντας την Αθήνα, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έκανε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με επίκληση παλαιότερης δήλωσης του Νίκου Κοτζιά:

    «Δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Μόσχα, 13.06.2018): “Επιβεβαιώσαμε την πρόσκληση στον ομόλογό μου να έρθει στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο”».

    Λίγο αργότερα, όμως, η ανάρτηση αυτή αποσύρθηκε.

    Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει και tweet της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα με ημερομηνία 13 Ιουλίου, στο οποίο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρει ότι την επίσκεψη είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά.

    Συγκεκριμένα, στο tweet αναφέρεται ότι «έχουμε την πρόσκληση που απέστειλε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, αλλά δεν απαντήσαμε σε αυτήν ακόμη».

    Νωρίτερα, αφού έγινε γνωστή η ακύρωση της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά και πρόσθεταν ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.

    «Η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά»

    Στη συνέχεια, εκλήθη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, η οποία διήρκεσε μιάμιση ώρα. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς εκλήθη εξαιτίας του πρώτου σκέλους του σχολίου των διπλωματικών πηγών, που δόθηκε ως απάντηση στην ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ.

    Στη συνάντηση, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι συζητήθηκε όλο το εύρος των ελληνορωσικών σχέσεων. Τονίστηκε ότι «η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο».

    Τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στην προγραμματισμένη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν, η προετοιμασία της οποίας θα γινόταν κατά την επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί με ανησυχία τον αντίκτυπο της ελληνορωσικής κρίσης στην οικονομία, και ειδικά στον τουρισμό, ενώ αναμένει τις επόμενες κινήσεις της Μόσχας ως προς την απέλαση Ελλήνων διπλωματών. Κάτι που έχει προαναγγελθεί από τη ρωσική πλευρά, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί ούτε πόσοι θα απελαθούν, ούτε πότε θα γίνει η κίνηση αυτή.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιστορικό χαμηλό στις ελληνορωσικές σχέσεις: Η πρώτη ελληνική αντίδραση στη ματαίωση της επίσκεψης Λαβρόφ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τραβάει το σκοινί η Μόσχα: Ακυρώνεται η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ