• First Top Stories

    Ψυχάρης – Μπόμπολας: Δάνεια χωρίς επιστροφή

    Φώτης Μπόμπολας/ Σταύρος Ψυχάρης ΔΟΛ Πήγασος

    Φώτης Μπόμπολας, τέως επικεφαλής του εκδοτικού ομίλου Πήγασος και Σταύρος Ψυχάρης, Πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ)


    Το μήνυμα ότι “είμαστε δίπλα στους εργαζομένους” του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) και του Πήγασου, που αυτές τις μέρες απεργούν ζητώντας τα δεδουλευμένα τους, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ηράκλειο Κρήτης – όμως δεν έπεισε και πολλούς. Και σίγουρα όχι τους ίδιους τους εργαζομένους.

    Η κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τα “συστημικά” (όπως τα έλεγαν πάντα στην Κουμουνδούρου) ΜΜΕ είναι γνωστή και δεν είναι μυστικό ότι η στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας ήταν η αρχή του τέλους για κάποια από τα παλαιότερα και ιστορικότερα δημοσιογραφικά συγκροτήματα της Ελλάδας, τα οποία “πλήρωσαν” το ότι παραδοσιακά δεν ήταν φιλικά διακείμενα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Το Mega βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ο ΔΟΛ παραπαίει, ενώ ακόμα και ο Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μία αξιοσημείωτη φιλοκυβερνητική στροφή, δε γλίτωσε από τη γενικότερη παρακμή του Τύπου.

    Ποιος δε θυμάται την περίφημη “γάτα των Ιμαλαΐων” με την οποία ο ΔΟΛ (ή μάλλον ο ίδιος ο Σταύρος Ψυχάρης) είχε εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, απασχολώντας για αρκετό καιρό την πολιτική ζωή της χώρας; Ποιος δε θυμάται τις άγριες κόντρες του ΣΥΡΙΖΑ με το Mega για το ύφος με το οποίο παρουσιάζονταν οι ειδήσεις; Όλοι τα θυμούνται αυτά, και αυτός είναι και ο λόγος που ο κόσμος στα social media “βράζει” με τον Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίζεται τώρα να συμπονά τους εργαζομένους των ΜΜΕ που ο ίδιος πολέμησε όσο κανένας.

    Όμως αν κάποιος πιστεύει σοβαρά πως η ευθύνη για τις “περιπέτειες” του ΔΟΛ και του Πήγασου βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τότε μάλλον αυτός ο κάποιος θέλει να αποσιωπήσει τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν οι διοικήσεις των δύο εκδοτικών επιχειρήσεων για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Γιατί ας μη γελιόμαστε: καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει μία υγιή επιχείρηση, αν αυτή δεν της το “επιτρέψει” με τον τρόπο της…

    Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ο ΔΟΛ και ο Πήγασος όχι απλά δεν τα έκαναν όλα σωστά, αλλά απεναντίας τα τεράστια ποσά που χρωστούν οι δύο εκδοτικές επιχειρήσεις (200 εκατ. ευρώ ο ΔΟΛ και 140 εκατ. ευρώ ο Πήγασος) δείχνουν ότι κάτι πήγε πολύ στραβά στο πώς διαχειρίστηκαν πρόσωπα και καταστάσεις.

    Βέβαια, ό,τι έγινε έγινε – το θέμα είναι πώς μπορεί να διορθωθεί τώρα η κατάσταση. Και εδώ είναι που οι ευθύνες των μετόχων των δύο εταιρειών είναι ακόμα πιο προφανείς: για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων θα πρέπει οι μέτοχοι να αποπληρώσουν τουλάχιστον το 25% των δανείων τους. Όμως με τις τράπεζες να μη δίνουν πια δάνεια και με τους επενδυτές να μην ενδιαφέρονται να μπουν στο μετοχικό σχήμα, όπως θα συνέβαινε στις εποχές των “παχιών αγελάδων”, οι μέτοχοι πρέπει να βάλουν το χέρι στη δική τους τσέπη. Όμως δεν το κάνουν. Το ερώτημα φυσικά είναι αν δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν ή αν απλά προτιμούν να αποχωρήσουν χωρίς να ανοίξουν τα… παχυλά τους πορτοφόλια, αφήνοντας ξεκρέμαστους εργαζομένους και πιστωτές για να μη χάσουν μέρος της περιουσίας τους.

    Ειδικά στην περίπτωση της Πήγασος, θυμόμαστε όλοι ότι η Άκτωρ του Λεωνίδα Μπόμπολα επρόκειτο να αγοράσει το κτίριο της εταιρείας έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να εξασφαλίσει ο Πήγασος την απαραίτητη ρευστότητα – όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Για ποιο λόγο;

    Όσο ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλο, δύο ιστορικές εκδοτικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με κατάρρευση, κρατώντας σε αγωνία τους εργαζομένους τους και βυθίζοντας στη θλίψη τον δημοσιογραφικό κλάδο, αλλά και τους αναγνώστες των “Νέων” και του “Έθνους”, που σήμερα δεν βρήκαν καμία από τις δύο αυτές εφημερίδες στα περίπτερα.

    Πέρα από το ηθικό της όλης υπόθεσης, με τον κίνδυνο να μείνουν άνεργοι τόσοι άνθρωποι, είναι και ένα βαρύτατο πλήγμα στην πολυφωνία των ΜΜΕ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυξάνονται οι τιμές στα διόδια Αθηνών – Πατρών – Πόσο θα κοστίζουν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανεργία: Σοκάρουν τα στοιχεία του ΟΑΕΔ – Ξεπέρασαν το 1 εκατ. οι άνεργοι το Νοέμβριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φόρος σταθερής τηλεφωνίας: «Βόμβα» στους λογαριασμούς και στο Internet – Πόσο θα πληρώνω και από πότε



    ΣΧΟΛΙΑ