• First Top Stories

    Πονοκέφαλος στον ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορούν να κλείσουν με τίποτα την ψαλίδα

    tsipras τσίπρας

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Μεγάλος ο πονοκέφαλος στο κυβερνητικό επιτελείο από το άνοιγμα της ψαλίδας που καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της ALCO. Σε σύγκριση με έναν μήνα νωρίτερα, η διαφορά υπέρ της ΝΔ «τσίμπησε» 0,4%, αν και η έρευνα του Μαρτίου αφορά στις ευρωεκλογές, ενώ του Φεβρουαρίου στις εθνικές εκλογές.

    Η διαφορά επί των εγκύρων φθάνει στο 6,9% (έναντι 6,5% τον Φεβρουάριο), ενώ στην γενική πρόθεση ψήφου η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται στο 6,1% (έναντι 5,7% προ ενός μήνα).

    Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 23,6% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,2%, το ΚΙΝΑΛ με 5% και το ΚΚΕ με 4,7%. Στην αναγωγή επί των εγκύρων, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι: ΝΔ 26,6%, ΣΥΡΙΖΑ 19,7%, ΧΑ 7%, ΚΙΝΑΛ 5,6% και ΚΚΕ 5,3%.

    Η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται στο 79% (επί των ψηφοφόρων του Σεπτεμβρίου του 2015), ενώ εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ στο 51%.

    Η νέα δημοσκόπηση της ALCO, αν και καταγράφει μικρό άνοιγμα της ψαλίδας, που αφορά μάλιστα σε ευρωεκλογές, όπου η ψήφος θεωρείται πιο χαλαρή, επομένως πιο δύσκολα την παίρνει το κυβερνών κόμμα, εντούτοις καταγράφει μια τάση που φαίνεται να επιβεβαιώνει την γενικότερη εικόνα.

    Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι η διαφορά αρχίζει και κινείται σε επίπεδα δύσκολα διαχειρίσιμα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούσαν στις αρχές του χρόνου ότι μια διαφορά μέχρι 4,5% – 5% μπορεί να αντιμετωπιστεί -ίσως και να ανατραπεί- με τις διάφορες προεκλογικές εξαγγελίες ή με τις κινήσεις της… «πλατείας απεύθυνσης» στο κόσμο της Κεντροαριστεράς.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι τόσο οι εξαγγελίες όσο και οι κινήσεις άλωσης του χώρου της Κεντροαριστεράς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να κερδίσει όσα προσδοκούσε.

    Προβλήματα κομματικής συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να προκαλεί και η πολυσυλλεκτικότητα του ευρωψηφοδελτίου, με τους ψηφοφόρους να μην μπορούν να ταυτιστούν άμεσα με τα ονόματα.

    Οι δημοσκοπήσεις αυτών των εβδομάδων που διανύουμε είναι που θα κρίνουν και την τελική απάντηση στο ερώτημα πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές. Όπως εδώ και καιρό λέγεται, ο κ. Τσίπρας θα κληθεί σύντομα να δώσει απάντηση στο δίλημμα βάζοντας στην ζυγαριά τις κάλπες τον Μάιο, ώστε να αποφύγει κι άλλο άνοιγμα της ψαλίδας ή τις κάλπες τον Οκτώβριο, ποντάροντας στις ήσυχες ημέρες του καλοκαιριού.

    Αν και οι στραβές στις βάρδιες πάντα καραδοκούν…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Alco: Στις 6,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημοσκόπηση Alco: Σταθερό, διψήφιο προβάδισμα Πατούλη για την περιφέρεια Αττικής



    ΣΧΟΛΙΑ