• First Top Stories

    Ν. Βούτσης: «Bλακείες» οι απόψεις των δανειστών για τις συντάξεις

    Νίκος Βούτσης

    Νίκος Βούτσης . Πρόεδρος Βουλής


    «Πυρ ομαδόν» φαίνεται πως έχει σημάνει στην κυβέρνηση καθώς μετά τις «βολές» του πρωθυπουργού, εναντίον προβληματικών παραγόντων στην Ευρώπη, σειρά πήρε ο Νίκος Βούτσης ο οποίος χαρακτήρισε «βλακείες» την άποψη των πιστωτών για ύπαρξη υψηλών συντάξεων στην Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος της Βουλής μάλιστα φάνηκε ιδιαίτερα οργισμένος καθώς επαναλάμβανε συνεχώς τον χαρακτηρισμό κατά τη συζήτησή του με τους δημοσιογράφους.

    Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου έτρεξε να «καλύψει» τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίζοντας πως η αναφορά του κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Βουλή, για ανθρώπους που «δεν είναι καλά στην ψυχή τους» δεν είναι προσωπική και δεν στρέφεται εναντίον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, οι δηλώσεις του κ. Βούτση έχουν ξεκάθαρους αποδέκτες.

    Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος στη συνέντευξη που παραχώρησε  στην Die Zeit ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ξεχνά πως μέρος των χρημάτων της δόσης προέρχεται από χώρε όπως η Λιθουανία και η Σλοβακία, με πολύ χαμηλότερες συντάξεις και επιδόματα από την Ελλάδα, αλλά και το ΔΝΤ, το οποίο σε χθεσινή του δημοσίευση ζήτησε την περαιτέρω μείωση των αποδοχών των συνταξιούχων στη χώρα.

    «Οι επιθέσεις συνήθως ξεκινάνε με το ασφαλιστικό γιατί θεωρούν ότι οι συνταξιούχοι δεν έχουν φωνή. Οι… έξυπνοι εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες λένε αυτές τις άνευ προηγουμένου βλακείες», είπε ο κ. Βούτσης «Όμως όλοι οι Ελληνες ξέρουν ότι η συμμετοχή για την συνοχή της κοινωνίας αυτών των μικρών συντάξεων δεν είναι για το άτομο αλλά για το κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορούν να σκεφτούν (σ.σ. οι τεχνοκράτες) ότι οι άνεργοι επιβιώνουν από αυτές τις συντάξεις και απαντάνε με ανοησίες για υψηλές συντάξεις, “λίπος”  και λίρες στα στρώματα.»

    «Οι συνταξιούχοι» συνέχισε ο κ. Βούτσης, «συντηρούν παιδιά, εγγόνια, ανέργους κρατάνε έναν ιστό, διαμορφώνουν το επίπεδο αξιοπρέπειας είναι στοιχείο ύπαρξης της χώρας. Γι αυτό μιλάω για βλακείες όταν ακούω για νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό – θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου. Ευτυχώς όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν άλλη άποψη».

    Στην ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν σηματοδοτεί μια νέα τακτική της κυβέρνησης το γεγονός ότι μετά τον κ. Τσίπρα και ο ίδιος στέλνει σκληρό μήνυμα, ο κ. Βούτσης απάντησε:

    «Η αξιολόγηση προχωράει και ενδιάμεσα λέγονται διάφορα. Αντί να γράφουμε κι εμείς tweet ή στο facebook, να στέλνουμε απειλές, να λέμε τι κακά που έκανε ο τάδε ή ο δείνα λαός – άδικα, γιατί δεν είναι θέματα λαών αυτά – είναι άδικες απόψεις οι οποίες προσάπτονται προς τη χώρα με βάση τις οποίες υπάρχει καθυστέρηση είτε σε ειλημμένες αποφάσεις, είτε σε αποφάσεις που θα έπρεπε να παρθούν χθες και ακόμη δεν παίρνονται κλπ. Οι άδικες απόψεις είναι από ορισμένες πλευρές, από τις δυνατόν λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, πλην όμως είναι δυνατές φωνές με λάθος απόψεις. Και καλό είναι αυτά τα μηνύματα να πηγαίνουν και να έρχονται αναμεταξύ μας για να ξέρουν και αυτοί τα όρια της λογικής, όχι τις κόκκινες γραμμές, όρια λογικής για να υπάρξουν έγκαιρα οι συμφωνίες»

    Σε ερώτηση για το αν η πιέσεις των δανειστών για το ασφαλιστικό συνδέονται με το έκτακτο επίδομα, ο κ. Βούτσης ανέφερε:

    «Όσοι το συνδέουν το κάνουν απολύτως προσχηματικά. Δεν έχει σχέση το μεν με το δε» τονίζοντας πως το μέρισμα δίνεται από την υπεραπόδοση των εσόδων.

    «Τι σου λένε τώρα; Σου λένε: την είχατε την είσπραξη αλλά μην την δώσετε όπου θέλετε. Δώστε την μετά από 4 μήνες και η μισή να πάει στο χρέος. Τότε θα ακούγαμε άλλες βλακείες» συνέχισε στο ίδιο ύφος ο πρόεδρος της Βουλής.

    «Ξέρουν πολύ καλά τις μειώσεις που έχουν υπάρξει, την ύφεση, το ΑΕΠ. Δεν κατάλαβα, τι θέλουν δηλαδή; Τα Βαλκάνια να γίνει μια ζώνη των 200-300 ευρώ, χωρίς κοινωνικές εγγυήσεις, χωρίς δυνατότητα στον πρωτογενή τομέα και με χαμηλές υπηρεσίες;»

    Και συνέχισε: «Έλεος. Από κάποιους είναι πολιτικό σχέδιο να είναι η χώρα μας πολύ σφιγμένη σε οτιδήποτε και να μην δίνουμε την εντύπωση ως ελληνική κυβέρνηση, η όποια ελληνική κυβέρνηση, ότι κάνει κουμάντο στη χώρα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας vs Σόιμπλε: «Τα μάζεψε» ο πρωθυπουργός

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μαστίγιο» Σόιμπλε σε Τσίπρα: «Καμία ανοχή σε αυτόν που κατηγορεί την Γερμανία»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επική ατάκα Τσίπρα σε Δανειστές: «Καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά»



    ΣΧΟΛΙΑ