• First Top Stories

    Ειρήνη Αγαπηδάκη: Το περίεργο παιχνίδι που παίζουν Πολάκης και Μουζέλης

    • Contributor
    Eιρήνη Αγαπηδάκη

    Ειρήνη Αγαπηδάκη


    Δε θέλω να σας ταράξω Κυριακάτικα, αλλά και ο δικός μας, Ερντογάν θέλει να γίνει. Μόνο που επειδή είναι μικρό, χαζό και άμαθο, έχουν πάρει υπεργολαβία τη δουλειά οι Πολάκηδες και οι Μουζέληδες.

    Ο ένας σπρώχνει τον Χρυσαυγιτισμό και ο άλλος τον ξεπλένει. Ακόμη χειρότερα, επειδή ο Μουζέλης είναι και από τους “σοβαρούς”, δε διστάζει να μας πει ότι φταίνε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ο ΣΥΡΙΖΑ προσεγγίζει τη ΧΑ και συγκυβερνά με τον Καμμένο. Έτσι ροκανίζονται τα ποδαράκια της Δημοκρατίας, γατάκια. Όμορφα, ησυχα και ωραία.

    Οι λαϊκιστές, σύμφωνα με τους θεωρητικούς της πολιτικής επιστήμης, ακολουθούν ανάμεσα σε άλλα και τις παρακάτω πρακτικές:

    α) Δεν πιστεύουν στην αμεσοδημοκρατία, τη χρησιμοποιούν, γι’αυτό και κάνουν δημοψηφίσματα και εκλογές ΜΟΝΟ για να τα κερδίσουν και να εξασφαλίσουν την παραμονή στην εξουσία (ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι, Αλέξη).

    β) Ισχυρίζονται ότι αυτοί και μόνο αυτοί είναι οι γνήσιοι αντιπρόσωποι της «πραγματικής βούλησης « των «αληθινών ανθρώπων».

    Χωρίζοντας την κοινωνία σε «πολίτες» και «αληθινούς ανθρώπους» πετυχαίνουν πολλά. Όποιος δεν είναι «αληθινός άνθρωπος» είναι «πολίτης» άρα ψεύτικος, εχθρός των αληθινών, επομένως πρέπει να αγνοηθεί (στην καλύτερη) και να εξαφανιστεί (στη χειρότερη). Έτσι, αποφεύγουν τόσο την ευθύνη όσο και τον ρόλο τους ως Πρωθυπουργοί (δεν τον αναγνωρίζουν καν), κατασκευάζοντας ένα παραμύθι το οποίο ακολουθούν πιστά και στο οποίο ο μοναδικός ρόλος που αναγνωρίζουν στον εαυτό τους είναι η «ιερή αποστολή» να εκφράσουν τους «αληθινούς ανθρώπους». Γι’ αυτό οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι διανοούμενοι, οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, όποιος τολμήσει να διαφωνήσει με τα κατασκευάσματα των λαϊκιστών πρέπει να δεχτεί τη χλεύη και την επίθεση μέχρι να το βουλώσει.

    Είναι ιερό καθήκον να τον κάνουν να σταματήσει να μιλά και να προσβάλλει την «πραγματική βούληση» των «αληθινών ανθρώπων». Θυμηθείτε τι έλεγε ο Τραμπ «Είμαι η φωνή σας» ή ο Ερντογάν «Τι θέλουν οι άνθρωποί μου; Τη θανατική ποινή!» (το ότι αυτός ζήτησε την επανεισαγωγή της θανατικής ποινής, το ξέχασε) ή ο Τσίπρας μέσα στη Βουλή «η Αριστερά εκφράζει τους πραγματικούς ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας». Κατασκευάζουν έναν λαό από «αληθινούς ανθρώπους» στο στόμα του οποίου βάζουν τα λόγια που τους εξυπηρετούν. Όποιος τα αμφισβητήσει είναι «σκυλί του Σόιμπλε». Τα «δε θα παραδώσουμε τους ανθρώπους μας στους yesmen» είναι ακριβώς σε αυτή τη γραμμή.

    Ο Μουζέλης έγραφε χτες στα Νέα ότι «μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί με μεγαλύτερη επιτυχία να διαχειριστεί την αντίδραση των πολιτών στα εξαιρετικά επίπονα μέτρα που η τρόικα εξακολουθεί να μας επιβάλλει». Προσέξτε τη διατύπωση, η αριστερή κυβέρνηση μόνο μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις αντιδράσεις των πολιτών και απέναντι σε τι; Στα επίπονα μέτρα που η Τρόικα εξακολουθεί να μας επιβάλλει.

    Μα αν κύριε Μουζέλη μου μας τα επιβάλλει (χρησιμοποιείς το ρήμα «εξακολουθεί» υπαινισσόμενος ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε «κατοχή», όπως υποστήριζαν οι σύντροφοι σου;) τότε πρέπει να αντιδράσουμε. Αν δεν μας τα επιβάλλει, τότε μόνο η Αριστερή κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί τις αντιδράσεις. Ό,τι και να ισχύει δηλαδή, εσείς πρέπει να είστε στην εξουσία. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.

    Ο Τσίπρας δεν θέλει εκλογές, ούτε και ο Νίκος Μουζέλης. Γιατί; Γιατί τότε θα αμφισβητηθεί στην πραγματικότητα το επιχείρημα ότι είναι «οι γνήσιοι εκφραστές των αληθινών ανθρώπων». Όταν οι λαϊκιστές χάνουν, αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα επικαλούμενοι θεωρίες συνωμοσίας: «τα media (γι’ αυτό χρειάζονται να υπάρχουν «τα βοθροκάναλα της διαπλοκής») και οι διεφθαρμένες ελίτ κρατούν τους αληθινούς ανθρώπους μακριά από την κάλπη». Υποστηρίζουν ότι ο «αληθινός κόσμος» δεν εκφράστηκε, άρα όσοι ψήφισαν είναι «οι ψεύτικοι». Οι αληθινοί άνθρωποι «δεν έχουν φωνή». Θυμηθείτε τι λέει σε κάθε ευκαιρία ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής «μπορείτε να λέτε ότι θέλετε, εγώ έχω μαζί μου τους ανθρώπους, εσείς έχετε τη Siemens”.

    Άρα, όποιος ψηφίσει τον Μητσοτάκη, είναι με τη διαφθορά. Είναι ακριβώς αυτό που περιγράφηκε πιο πάνω. Λαϊκισμός by the book. Οι λαϊκιστές πέφτουν, όταν η σιωπηρή πλειοψηφία καταφέρει να εκφραστεί. Γι’ αυτό έχει σημασία να μπορέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκφράσουν τους πολίτες, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μειωθεί όσο γίνεται η αποχή στις επόμενες εκλογές. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να βρεθεί ο Τσίπρας στην αντιπολίτευση με μπετοναρισμένο το μπλοκ των δραχμιστών και με την κατεστραμμένη την οικονομία (για την οποία ευθύνεται πλήρως) και να φωνάζει ότι «οι αληθινοί άνθρωποι δεν πήγαν να ψηφίσουν» επικαλούμενος τα ποσοστά της αποχής και αμφισβητώντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Φαντάζεστε τι θα συμβεί; Ακριβώς.

    Η Δημοκρατία κινδυνεύει. Ο Ερντογανισμός είναι δίπλα μας. Και η ελπίδα του Τσίπρα είναι να μεταδοθεί όπως η επιδημία της γρίπης: ραγδαία και σιωπηρά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κολλέγιο Αθηνών: Η μάχη για την ψυχή του καλύτερου σχολείου της Αθήνας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: I. Ανδρεανίδης: “Θα επενδύσουμε 100 εκ. ευρώ το 2017 ως Lidl Hellas”

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δραματικές εκτιμήσεις. Τι βλέπουν 4 αναλυτές και Κομισιόν για τη β’ αξιολόγηση

     



    ΣΧΟΛΙΑ