• First Top Stories

    Διαπραγμάτευση: Η Μέρκελ, ο «μποναμάς» του Τσίπρα και η «παρεξήγηση»

    Μέρκελ


    Αν ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει στη σημερινή του συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να την ακούσει να λέει κάτι σαν “μην ακούς τον Σόιμπλε, αναλαμβάνω εγώ, δώσε ό,τι θέλεις στους συνταξιούχους”, μάλλον θα απογοητευτεί: στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε πως δεν θα παρέμβει καθόλου στο ελληνικό πρόγραμμα και πέταξε το μπαλάκι στο EuroWorking Group και τους θεσμούς, αφήνοντας τον πρωθυπουργό έρμαιο στις… ορέξεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (που ουσιαστικά κάνει κουμάντο στο Eurogroup).

    Το θέμα του “μποναμά” στους συνταξιούχους μπορεί να υποβαθμίζεται από την Αθήνα, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δηλώνει “εξαιρετικά ήρεμος” και να κάνει λόγο για μία “παρεξήγηση” που θα λυθεί πολύ σύντομα, όμως απασχολεί ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους ηγέτες, κάτι που παραδέχθηκε εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λέγοντας πως στις επαφές του με τους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής κυριάρχησαν τα θέματα της ελληνικής οικονομίας. Απασχολεί επίσης τους θεσμούς, που σε μία πρώτη εκτίμησή τους για τα μέτρα που ψηφίστηκαν χθες από τη Βουλή εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επίπτωσή τους στους δημοσιονομικούς στόχους του 2016 και για το ενδεχόμενο να επεκταθούν και στα επόμενα χρόνια.

    Και όσο κι αν η στήριξη της Γαλλίας είναι πάντα πολύτιμη για την κυβέρνηση, με τους Φρανσουά Ολάντ, Πιέρ Μοσκοβισί και Μισέλ Σαπέν να εκφράζονται με πολύ θετικά λόγια για τις προσπάθειες της χώρας μας να βγει από την κρίση και να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κάποιος άλλος έχει διαφορετική γνώμη, και αυτός ο άλλος είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος φαίνεται ότι έχει πάρει… προσωπικά το θέμα και δείχνει αποφασισμένος να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει πίσω τις εξαγγελίες του, με “όπλο” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία παραμένουν “παγωμένα” μετά την απόφαση του Eurogroup (η οποία φέρεται να βγήκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, χωρίς να γίνει σχετική διαβούλευση με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης – μάλλον δάκτυλος Σόιμπλε…) και θα συζητηθούν εκ νέου σε συνεδρίαση του EuroWorking Group εντός της επόμενης εβδομάδας, στη βάση σχετικής έκθεσης που θα συντάξουν οι θεσμοί.

    Σε αυτήν τη διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να έχει στο πλευρό του τη Γερμανίδα καγκελάριο, προσβλέποντας σε μία παρέμβασή της για να λυθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατό, όμως η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως δεν θέλει να μπει στα… χωράφια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κι έτσι μάλλον ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το Βερολίνο με θερμά ίσως λόγια, αλλά άδεια χέρια…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας: «Ειρήνη με όλους και πόλεμο με Σόιμπλε»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤτΕ: Κλείστε τη β΄αξιολόγηση τώρα – Η οικονομία ανακάπτει, αφήστε στο περιθώριο τις διαφορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Γ. Μιχελής θα συναντηθεί με τη Ντ. Νουί. Δεν θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του ΔΣ της Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ