• First Top Stories

    Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος: Ένα κερί και λίγα λουλούδια – Οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου

    • Αθηνά Λαρδή
    γρηγοροπουλος


    Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

    Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος συνοδευόταν από τον συνάδελφο του, Βασίλη Σαραλιώτη.

    Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

    γρηγοροπουλος
    Βαγγέλης Γρηγορόπουλος

    Λίγες μέρες, πριν συμπληρωθούν 8 χρόνια από την δολοφονία του 15χρονου, ο πατέρας του Ευάγγελος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία των 67 ετών. Ένας άνθρωπος καταρρακωμένος ψυχολογικά από το μεγαλύτερο πόνο που μπορεί να βιώσει ένας γονιός, το θάνατο του παιδιού του. Ένας άνθρωπος που έδειχνε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και που δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει τον επίλογο.

    Η Αθήνα καίγεται

    Την επομένη ημέρα από το περιστατικό, διοργανώθηκαν δεκάδες πορείες, όπου απλοί πολίτες, μαθητές και φοιτητές εκδήλωναν την οργή τους απέναντι στη γενικότερη στάση του κρατικού μηχανισμού και στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από συσσώρευση παρόμοιων περιστατικών και καταγγελιών αστυνομικής βίας.

    Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν καταστροφές σε πολυκαταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες. Λόγω της δολοφονίας του νεαρού πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και της Αθήνας, ενώ κλειστό παρέμεινε και το σχολείο στη Σταμάτα όπου φοιτούσε ο μαθητής.

    γρηγοροπουλος γρηγοροπουλος γρηγοροπουλος γρηγοροπουλος γρηγοροπουλος γρηγοροπουλος γρηγοροπουλος γρηγοροπουλος

    Μαθητές προέβησαν σε συμβολικές εκδηλώσεις, προσφέροντας λουλούδια σε αστυνομικούς και ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ σα να ήταν πτώματα.

    Εκτός Ελλάδας, επεισόδια έγιναν και στη Λευκωσία, όπως επίσης και την Πάφο στις 8 Δεκεμβρίου. Συμβολικές καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν από νεαρούς επίσης στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και διαμαρτυρίες στα προξενεία του Βερολίνου, της Φλωρεντίας της Μπολόνια και του Τορίνο, ενώ μικρές φθορές προκλήθηκαν στα προξενεία της Νέας Υόρκης και της Κωνσταντινούπολης.

    Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος κηδεύτηκε στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, όπου παρευρέθηκαν χιλιάδες κόσμου. Μετά την κηδεία σημειώθηκαν επεισόδια πετροπόλεμου στη γενικότερη περιοχή.

     “Αστακός” η Αθήνα αύριο Τρίτη 6/11 για τη μαύρη επέτειο

    Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε ετοιμότητα και αναμένεται να κατεβάσει στους δρόμους της Αθήνας περίπου 3.000 αστυνομικούς, που θα ακολουθούν τους διαδηλωτές.

    Στις 12 το μεσημέρι, μαθητές και φοιτητές-σπουδαστές θα συγκεντρωθούν στα Προπύλαια, όπου το “παρών” θα δώσουν και αναρχικά-αντιεξουσιαστικά μπλοκ.

    Στις 5 το απόγευμα, επίσης στα Προπύλαια, είναι προγραμματισμένη και η συγκέντρωση διαφόρων ομάδων αντιεξουσιαστών.

    Λόγω των διαδηλώσεων, από το πρωί της Τρίτης θα ισχύσουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Αξιωματικοί της Αστυνομίας θεωρούν ότι με τις αυριανές διαδηλώσεις αντιεξουσιαστών σχετίζεται και η βαλίτσα με τις 149 μολότοφ που βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στα Εξάρχεια, σε υπόγειο κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας επί της οδού Ναυάρχου Νοταρά 12, όταν περίοικοι ειδοποίησαν την Πυροσβεστική για την έντονη μυρωδιά βενζίνης που αναδυόταν. Την υπόθεση αυτή ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

    Συγκεντρώσεις και πορείες οργανώνονται την Τρίτη και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενδεικτικά σε Θεσσαλονίκη (18.00, Καμάρα), Πάτρα (12.00, Παράρτημα), Βόλο (18.00, Θόλο), Κομοτηνή (18.00, Παλιά Νομική), Αγρίνιο (18.00, πλ. Δημάδη), Τρίκαλα (18.00, πλ. Ρήγα Φεραίου) και Αλεξανδρούπολη (17.30, αναγνωστήριο ΔΠΘ).

    γρηγοροπουλος γρηγοροπουλος γρηγοροπουλος γρηγοροπουλος γρηγοροπουλος   γρηγοροπουλος     γρηγοροπουλος



    ΣΧΟΛΙΑ