• First Top Stories

    Σώρρας σε ρόλο Ιησού

    • Λώρη Κέζα
    Σώρρας

    Αρτέμης Σώρρας


    Το δημοφιλέστερο αφήγημα στην ιστορία της ανθρωπότητας εξιστορεί στους οπαδούς του ο Αρτέμης Σώρρας και το εξιστορεί σε κοινό που έχει μάθει να πιστεύει χωρίς να ερευνά, να πιστεύει σε θαύματα και στη σωτηρία των ουρανών. Οι οπαδοί του ορκίζονται μεν στον Δία και το Δωδεκάθεο, πλην όμως έχουν ενηλικιωθεί ακούγοντας τη θαυμαστή βιογραφία του Ιησού Χριστού και έχουν αποδεχτεί την ιδέα ενός Μεσσία επί της Γης.

    Ένα από τα θαύματα που υποτίθεται ότι θα κάνει ο επικεφαλής του κινήματος «Ελλήνων Συνέλευσις» είναι ότι θα ξεχρεώσει όλες τις οφειλές των οπαδών του_ σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Ο Αρτέμης Σώρρας, με το καταπίστευμα των τρισεκατομμύριων δηναρίων, συντάσσει εξώδικα με τα οποία αναλαμβάνει τα χρέη των πιστών του. Το εξώδικο προς το ελληνικό κράτος είναι κάτι απτό, κάτι χειροπιαστό, κάτι που παραπέμπει στον πηλό με τον οποίο ο Ιησούς θεράπευσε τον εκ γενετής τυφλό. Το θαύμα της θεραπείας θα μπορούσε να γίνει με ένα νεύμα, εφόσον ο Ιησούς είχε τη δύναμη. Εντούτοις έφτυσε στο χώμα για να φτιάξει πηλό και τα σκεπάσει τα μάτια του τυφλού. Πάντα υπάρχει ανάγκη για ένα δρώμενο και ο Σώρρας το σκηνοθετεί επάξια.

    Οι πιστοί του Σώρρα αποδέχονται το εξωπραγματικό, το ακραίο, το ουράνιο έτσι όπως αυτό εμφανίζεται στην παραβολή για το διαστημόπλοιο. Ο σωτήρας του ελληνικού κράτους, χωρίς σπουδές, με επαγγελματική θητεία σε μάντρα αυτοκινήτων, διατείνεται ότι κατέχει μυστικά των αρχαίων Ελλήνων. Μπορεί, λέει, να φτιάχνει καύσιμα με τα οποία ένα διαστημόπλοιο είναι αυτόνομο για 17 μήνες. Αυτό το μυστικό, το «απολλώνιο μυστικό της ενέργειας», υποτίθεται ότι πούλησε στην αμερικανική κυβέρνηση και εισέπραξε αμοιβή τρισεκατομμυρίων σε ομόλογα. Η παραβολή εμπλουτίζεται με δαίμονες που ονομάζονται Goldman Sachs.

    Ο Αρτέμης Σώρρας κάνει περιοδείες όπως ακριβώς ο Ιησούς πήγαινε από πόλη σε πόλη για να διδάξει. Οι πιστοί ακούνε πρώτα τα κανακέματα «εσείς είστε οι πεφωτισμένοι, εσείς θα σωθείτε, εσείς θα ξεχρεώσετε χάρη σε εμένα, εσείς είστε ανώτεροι από τους άλλους, τους σκοτεινούς, τους μασόνους». Πάνω στην υποτιθέμενη ανωτερότητα των οπαδών του χτίζει την πίστη στο πρόσωπό του. Υπάρχουν και οι εχθροί, όλοι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν, που αμφισβητούν την ικανότητα ενός αγράμματου να κατέχει το μυστικό με το οποίο οποιοδήποτε στερεό σώμα μπορεί να μετατραπεί σε βενζίνη.

    Απαραίτητοι είναι και οι 12 μαθητές εκ των οποίων ένας προδότης που ζει στις ΗΠΑ. Οι μαθητές, κοντινοί συνεργάτες είναι ευάριθμοι. Παρά δηλαδή την αθρόα προσέλευση πιστών, ο κύκλος πέριξ του Σωτήρα παραμένει στενός και ελεγχόμενος. Ταυτόχρονα ιδρύονται εκκλησίες. Είναι λάθος να συγκρίνονται τα γραφεία της ΜΚΟ του Αρτέμη Σώρρα με κομματικά γραφεία καθώς η όλη δομή παραπέμπει σε θρησκευτικά ιδρύματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο απατεώνες βρίσκει ευήκοα ώτα. Τόσα χρόνια κατήχησης, τόσα χρόνια πίστης στον χριστιανισμό, γαλούχησαν το ευρύ κοινό στην αποδοχή της μη ρεαλιστικής αφήγησης. Αυτήν χρησιμοποιεί ο απατεώνας και επεκτείνεται.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε σύγχυση λογιστές και 1.000.000 «μπλοκάκηδες» – Όλη η αλήθεια με τις εισφορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ουρές στις εφορίες από 7.000 οπαδούς του Σώρρα – Ποιες ΔΟΥ «σήκωσαν τα χέρια ψηλά»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνελήφθη η Πόλα Ρούπα (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ