• First Top Stories

    Σε σύγχυση λογιστές και 1.000.000 «μπλοκάκηδες» – Όλη η αλήθεια με τις εισφορές

    ΕΦΚΑ


    Αλαλούμ επικρατεί γύρω από τις εισφορές όσων χρησιμοποιούν μπλοκάκι, ενώ παράλληλα είναι και μισθωτοί, με τους λογιστές να μην γνωρίζουν πια τι ακριβώς ισχύει καθώς οι εξηγήσεις μοιάζουν να συγκρούονται με τον νόμο.

    Και αυτό καθώς με βάση όσα ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, «οι μισθωτοί που δεν χρησιμοποιούν το μπλοκάκι τους, δεν είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν εισφορές!» Όπως εξήγησε ο κ. Πετρόπουλος «αν ο μισθωτός δεν έχει κάνει καμία δουλειά με μπλοκάκι, θα πληρώσει μόνο τις εισφορές για την μισθωτή του εργασία».

    Ωστόσο, μέχρι σήμερα όλοι θεωρούσαν δεδομένο πως οι μισθωτοί που έχουν και μπλοκάκι, βάσει της πρόσφατης εγκυκλίου που φέρει τη δική του περιγραφή, ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν την ελάχιστη εισφορά των περίπου 170 ευρώ το μήνα.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος, όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα από μπλοκάκι θα ωφεληθούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, υποστήριξε ο κ. Πετρόπουλος. Ανέφερε ότι θα υπάρξει πρόνοια για να ρυθμιστούν προβλήματα, όπως οι εισφορές του 2016 των δικηγόρων, που πρέπει ακόμη και εάν δεν είχαν εισοδήματα να πληρώσουν με βάση το προηγούμενο σύστημα.

    Οι εισφορές θα υπολογίζονται στα καθαρά έσοδα των επαγγελματιών σημείωσε ο κ. Πετρόπουλος και τόνισε ότι όσο πιο υψηλές εισφορές πληρώνει κάποιος τόσο μεγαλύτερη σύνταξη απολαμβάνει.

    Τα πρώτα ειδοποιητήρια των εισφορών που θα εκδίδονται σε μηνιαία βάση θα βγουν τον Ιανουάριο. Το σύστημα θα δέχεται οποιοδήποτε ποσό καταβάλλεται, διευκρίνισε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι το ειδοποιητήριο πηγαίνει σε εκείνον που πρέπει να πληρώσει.

    Ταυτόχρονα, ασάφεια επικρατεί και με τις εισφορές των αγροτών. Εκατοντάδες μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που είχαν εξαιρεθεί από την υπαγωγή στην ασφάλιση του ΙΚΑ, καλούνται να  καταβάλλουν εκ νέου τις εισφορές που τους επιστράφηκαν.

    Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπογράφει ο κ. Πετρόπουλος οι νέοι ασφαλισμένοι οι οποίοι παράλληλα με την αγροτική δραστηριότητα απασχολούνται ως μισθωτοί, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ! Ποιοι δεν θα πληρώσουν εισφορές (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 2017: Πώς θα υπολογίζονται στο εξής οι εισφορές για επαγγελματίες – μπλοκάκια

     



    ΣΧΟΛΙΑ