• First Top Stories

    Προκαταρκτική εξέταση για τα πόθεν έσχες του Κυριάκου και της Μαρέβας Μητσοτάκη

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση του ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις»


    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα όσα καταγγέλλει η εφημερίδα Documento για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

    Ο εκδότης της εφημερίδας Κώστας Βαξεβάνης κατέθεσε στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του προέδρου της ΝΔ και της συζύγου του Μαρέβας και η κα Ξένη Δημητρίου διαβίβασε σήμερα τα καταγγελλόμενα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να διενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση και να διερευνηθεί η βασιμότητά τους.

    Ο κ. Βαξεβάνης με τη μηνυτήρια αναφορά του στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να ερευνηθεί εάν νόμιμα δεν περιέλαβε σε προηγούμενα πόθεν έσχες του και τη σύζυγο του Μαρέβα ενώ ζητεί να διερευνηθούν οι λόγοι που δεν αναφέρθηκαν η αγορά ακινήτου στην δήλωση πόθεν έσχες της κυρίας Μητσοτάκη, όπως και η διαδρομή των χρημάτων με τα οποία έγινε η αγορά του ακινήτου.

    Μαρέβα Μητσοτάκη

    Τι υποστηρίζει η εφημερίδα

    Σε δημοσιεύματά της η εφημερίδα Documento αναφέρει ότι «η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, από το 2006 δεν καταθέτει δήλωση πόθεν έσχες, όπως είναι υποχρεωμένη με βάση το νόμο, με πρόσχημα την επί πέντε χρόνια διάσταση με τον σύζυγό της και νυν αρχηγό της ΝΔ».

    Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, «η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη φαίνεται να αποκτά τεράστια περιουσία, αμέσως μόλις σταματά να κάνει δήλωση πόθεν έσχες. Το 2006 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή ότι είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του, η Μαρέβα αγοράζει το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι, μέσω εταιρείας που ανήκει στην ίδια κατά 95%. Το αγοράζει καταβάλλοντας 1,5 εκατ. ευρώ, όπως γράφουν τα συμβόλαια. Αμέσως μετά, η κυρία Μητσοτάκη ξεκινά εντυπωσιακή επιχειρηματική δραστηριότητα, δημιουργώντας και άλλη εταιρεία στης οποίας το ΔΣ φιγουράρει ο Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ερευνάται για τη λίστα Λαγκάρντ και τη συμμετοχή του στα Panama Papers. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και σήμερα που το ζεύγος Κυριάκου-Μαρέβας όχι μόνο δεν είναι σε διάσταση, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να προβάλλει την κοινή ζωή του μέσα από τα social media, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν κάνει δήλωση πόθεν έσχες».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 30 Ιουνίου του 2006, υποβάλλοντας τη δήλωση πόθεν έσχες, χωρίς να περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του, είχε προσκομίσει και ένα ενημερωτικό σημείωμα προς τα μέλη της επιτροπής πόθεν έσχες, σύμφωνα με το οποίο «η σχέση του γάμου του έχει κλονισθεί και έχει επέλθει διάσπαση συμβίωσης. Εξ αυτού του λόγου οι σύζυγοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε λύση του γάμου με τη διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου».

    Κώστας Βαξεβάνης

    Η απάντηση της Μαρέβας Μητσοτάκη

    Μετά το πρώτο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη εξέδωσε μία μακροστελή ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων ανέφερε:«Το έτος 2006 η εταιρεία SCI PERSONAL VENTURES, στην οποία συμμετέχω με ιδία κεφάλαια, η προέλευση των οποίων δικαιολογείται πλήρως από τις κατατεθειμένες φορολογικές δηλώσεις μου, αγόρασε ένα ακίνητο 92 τ.μ. στο Παρίσι. Προς το σκοπό αυτό η εταιρεία έλαβε δάνειο διάρκειας 25 ετών νομίμως και διαφανώς από την τράπεζα GE Money Bank.Το διαμέρισμα αυτό είναι σε μία περιοχή των Παρισίων, που διαμένουν άνθρωποι της τέχνης, μουσικοί, ζωγράφοι, συγγραφείς, δημιουργοί μόδας και σίγουρα όχι μεγιστάνες, όπως ανακριβώς γράφθηκε προς χάριν δημιουργίας άσαρκων εντυπώσεων. Ουσιαστικά το άνω διαμέρισμα είναι στην κυριότητα της δανειοδότριας τράπεζας μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του δανείου.

    Από το 2006 έως το 2014 έζησα τη δυσκολότερη φάση της ζωής μου, γιατί βρέθηκα μακριά από τον άνδρα μου, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον σύντροφό μου και πατέρα των τριών παιδιών μας. Μέσα σε αυτή την προσωπική δίνη, προσπάθησα να σταθώ όρθια, στην πορεία η ισχυρή αγάπη για τα παιδιά μας και το βάθος των συναισθημάτων μας ένωσε πάλι το 2014. Δυστυχώς η βιτριολική διάθεση κάποιων, από την επομένη της εκλογής του συζύγου μου στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και η τοξικότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης στην χώρα μας οδήγησαν στο σημείο, αυτήν την τραγική για μας περίοδο, να την μεταλλάξουν ως προσπάθειά μας να αποφύγουμε δήθεν την δήλωση πόθεν έσχες. Ουδέν αναληθέστερον. Ο άνδρας μου από το 2006 είχε δηλώσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής την υφιστάμενη διάσταση και το 2008 καταθέσαμε αίτηση συναινετικού διαζυγίου και ακολούθησε η πρώτη επ’ακροατηρίω συζήτηση ( ο νόμος τότε απαιτούσε δύο συζητήσεις για την έκδοση του διαζυγίου). Πλήθος από χολώδη δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου ασχολούνταν με τη χωριστή προσωπική μας ζωή.

    Ο άντρας μου, μετά την διάστασή μας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3213/2003 (Πόθεν ‘Εσχες) και την φορολογική νομοθεσία σταμάτησε να κάνει κοινή φορολογική δήλωση και στην δήλωση Πόθεν ‘Εσχες δεν περιελάμβανε τα περιουσιακά στοιχεία τα δικά μου, σύμφωνα πάντοτε με τον άνω νόμο…

    Μαρέβα Μητσοτάκης

    Στην δήλωση Πόθεν Έσχες, που θα υποβάλλει ο άντρας μου από την στιγμή, που η οικογένειά μας ενώθηκε ξανά, εκεί θα φαίνονται όλα τα περιουσιακά μου στοιχεία, όπως συνέβαινε με απόλυτη ακρίβεια και στο παρελθόν. Προς αποφυγή παρερμηνειών, γιατί από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί το «κοινό» Πόθεν Έσχες, πρέπει να διευκρινιστεί ότι αυτό οφείλεται στο άρθρο 66 του Ν. 4409/16, το άρθρο 20 του Ν. 4425/16 και το άρθρο 3 του ν. 4448/17, που παρατείνουν την προθεσμία υποβολής Πόθεν Έσχες για τις 13-4-2017 (όλοι νόμοι της παρούσας κυβέρνησης). Αυτονοήτως πλέον καταθέτουμε και κοινή φορολογική δήλωση.

    Τέλος, αναγράφεται αναληθώς στο συγκεκριμένο Κυριακάτικο έντυπο ότι δήθεν χρησιμοποιώ διπλό ΑΦΜ, επιχειρώντας να με εμφανίσει ότι μετέρχομαι τεχνασμάτων για να καταστρατηγώ την φορολογική νομοθεσία. Ήδη με εξώδικο, που έχει στείλει από τις 11 Μαρτίου 2016 ο πληρεξούσιος δικηγόρος μου Μιχάλης Δημητρακόπουλος στον συντάκτη αυτής της δυσφημιστικής πληροφορίας, του είχε καταστήσει γνωστό ότι το υποτιθέμενο δεύτερο ΑΦΜ μου ανήκε στον άνδρα μου Κυριάκο Μητσοτάκη και εκ παραδρομής ο λογιστής μου, -άπαξ- όταν του ζητήθηκε το ΑΦΜ μου από την εταιρεία «Καλοφωλιάς» από αβλεψία, αντί για το δικό μου ΑΦΜ, έδωσε του συζύγου μου.

    Κάποιοι προτίμησαν να σπαταλήσουν τα αποθέματα της δημοσιογραφικής τους αξιοπιστίας αρδεύοντας την πολιτική ιδιοτέλεια και σκοπιμότητα. Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη αποτελεί ηθικό μονόδρομο για την προάσπιση της τρωθείσης τιμής και υπόληψής μου.

    Εύχομαι –ολόψυχα- η σύζυγος του νυν πρωθυπουργού να μην βρεθεί ποτέ στην θέση μου και να δεχθεί τόνους μοχθηρής συκοφαντίας, όπως εγώ, επειδή τυγχάνει να είμαι σύζυγος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».



    ΣΧΟΛΙΑ