• First Top Stories

    Μπλοκάκια: 9 παγίδες για εργοδότες και εργαζόμενους

    μπλοκάκια


    Μόνο διευκρινιστική δεν είναι η εγκύκλιος, που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος και αφορά στα μπλοκάκια. Εργοδότες και εργαζόμενοι “μπαίνουν” σε έναν φορολογικό λαβύρινθο για την επιβολή του ασφαλιστικού χαρατσιού με τους υπόχρεους ασφαλισμένους να χωρίζονται στα δύο, καθώς σύμφωνα με την εν λόγο εγκύκλιο θεσπίζονται διαφορετικά πλαφόν που θα χρησιμοποιούνται ως βάση καταβολής εισφορών για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα και ετήσιες συμβάσεις.

    Ειδοποιός διαφορά είναι ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση υποχρεώνει τον ασφαλισμένο να ενημερώνει ο ίδιος τον εργοδότη του για την κατηγορία στην οποία ανήκει γράφοντας το πάνω στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

    Από την άλλη πλευρά, ο εργοδότης υποβάλει αναλυτική περιοδική δήλωση μέχρι το τέλος κάθε μήνα με βάση την οποία θα καταβάλλονται οι εισφορές. Σύμφωνα με την εγκύκλιο μάλιστα, σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν υποβάλει δήλωση, θα πρέπει να πάει ο ίδιος ο εργαζόμενος στον ΕΦΚΑ για να τον καταγγείλει υποβάλλοντας υπεύθυνη δήλωση ότι πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και δίνοντας το ΑΦΜ του εργοδότη του.

    Τα 9 σημεία sos της εγκυκλίου

    Η διευκρινιστική εγκύκλιος για τα μπλοκάκια ωστόσο, έχει κάποια σημεία κλειδιά, στα οποία εργαζόμενος και εργοδότης οφείλουν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή:

    1) πρέπει να αποδεικνύεται ότι το εισόδημα προέρχεται από «άσκηση διαρκούς και όχι ευκαιριακής δραστηριότητας»

    2) γίνεται διαχωρισμός  ανάμεσα στις συμβάσεις μικρότερες η μεγαλύτερες του ενός έτους

    3) ο επιμερισμός του ασφάλιστρου αφορά όχι μόνο την εισφορά υπέρ της σύνταξης αλλά και υπέρ της υγείας και της επικούρησης

    4) ο εργαζόμενος οφείλει να αναγράφει στο «μπλοκάκι» που θα εκδώσει ότι επιθυμεί να  υπαχθεί στη ρύθμιση

    5) ο εργοδότης υποχρεούται να υποβάλει ΑΠΔ με την οποία θα γνωστοποιεί τη σύμβαση μέχρι το τέλος εκάστου ημερολογιακού μήνα προβαίνοντας σε κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής ανά μήνα, με βάση τη διάρκεια της σύμβασης. Με την υποβολή της ΑΠΔ αυτής ενεργοποιείται αυτομάτως η καταβολή ασφαλιστικών βάσει του επιμερισμού.

    6) Αν ο εργοδότης δεν υποβάλλει ΑΠΔ γνωστοποιεί με υπεύθυνη δήλωση στον ΕΦΚΑ ότι εφαρμόζει τις νόμιμες υποχρεώσεις του.

    7) αν ο εργοδότης αμφισβητεί τη σχέση εργασίας (πχ. υποθέτει ότι ο εργαζόμενος απασχολείται σε πάνω από 2 εργοδότες)  υποβάλλει τις αντιρρήσεις του στα αρμόδια όργανα του ΕΦΚΑ. Μέχρι να λυθεί η διαφορά, ο εργαζόμενος καταβάλει τις εισφορές του επωμιζόμενος το κόστος ως ελεύθερος επαγγελματίας.

    8) Ο μισθωτός που διατηρεί και μπλοκάκι δεν υπάγεται στη διάταξη αλλά καταβάλει εισφορές ως πολλαπλώς απασχολούμενος

    9) Αν ο εργαζόμενος απασχοληθεί στη διάρκεια του έτους και σε τρίτο εργοδότη οφείλει να το γνωστοποιήσει στον ΕΦΚΑ για να απαλλαγεί και ο εργοδότης από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς.

    Στο τέλος κάθε φορολογικού έτους θα γίνεται εκκαθάριση και συμψηφισμός. Κάτι που σύμφωνα με ειδικούς της ασφάλισης θα δημιουργήσει αλαλούμ καθώς οι εισφορές για μισθωτούς με μπλοκάκι υπολογίζονται σε real time ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες με βάση τα εισοδήματα του 2015 και 2016.

    Διαβάστε όλη την εγκύκλιο εδώ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα της Ελλάδος: Μπόνους 1,079 δισ. ευρώ στο Δημόσιο από τα κέρδη της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυτή είναι η εγκύκλιος σοκ για τα μπλοκάκια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: 2017: Πώς θα υπολογίζονται στο εξής οι εισφορές για επαγγελματίες – μπλοκάκια



    ΣΧΟΛΙΑ