• First Top Stories

    Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Σόιμπλε επιμένει στο Grexit

    • NewsRoom


    Σε πληροφορίες της Bild, της Süddeutsche Zeitung και άλλων εφημερίδων του γερμανικού τύπου αποδίδονται οι έντονες φήμες περί Grexit με τον Γερμανό υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιμένει στη λύση της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

    Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η απροθυμία του ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι η αφορμή για τον Σόιμπλρ να ζητήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

    Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα επικαλέιται κύκλους του κόμματος και αναφέρεται ότι «Επειδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνείται όπως φαίνεται να συνεχίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσεται υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

    Επιπλέον, η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοδημοκράτη Κάρστεν Λίνεμαν, εμπειρογνώμονα σε θέματα οικονομίας, που υπογραμμίζει την ανάγκη εξεύρεσης ενός διαφορετικού δρόμου, που να προβλέπει διαδικασία χρεοκοπίας εντός του ευρώ μαζί με τη δυνατότητα εξόδου του χρεοκοπημένου κράτους.

    Σε άρθρο της η Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η διαφωνία έχει οξυνθεί περισσότερο και παραπέμπει στην έκθεση του Ταμείου που περιγράφει την κατάσταση ως ανυπόφορη και μακροπρόθεσμα εκρηκτική. Συγκεκριμένα αναφέρει πως «Στον πυρήνα της διαμάχης μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ βρίσκεται το ερώτημα, ποιο το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018», ενώ λίγο παρακάτω προσθέτει πως «Στην τελευταία έκθεσή του το Ταμείο θεωρεί το 1,5% έως το 2060 ως πιο ρεαλιστικό, γιατί μόνο έτσι μπορεί να είναι βιώσιμο το χρέος. Αντίθετα η Γερμανία πιέζει για παράταση του 3,5% για άλλα δέκα χρόνια (…) ενώ o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας από την πλευρά του επισημαίνει ότι μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος η Ευρώπη έχει υποσχεθεί επιπλέον ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».

    Και η Rheinische Post, στη διαδικτυακή της έκδοση, ωστόσο, μεταφέρει από την Αθήνα κλίμα που παραπέμπει στις κρίσιμες ημέρες του 2015 λέγοντας ότι «Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν κολλήσει, η κυβέρνηση Τσίπρα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις (…) επιπλέον υπάρχει διαφωνία και στους κόλπους των δανειστών για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που θέλει ο Σόιμπλε να κρατήσει στο ελληνικό πρόγραμμα δίκην ελεγκτή».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: To φθηνό αέριο είναι εδώ για τα νοικοκυριά. Αναλυτικά παραδείγματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις με την επένδυση του «Εμίρη του Κατάρ» στη Ζάκυνθο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο John Fredriksen θέλει να φτιάξει μία εταιρεία-κολοσσό με πάνω από 90 τάνκερ



    ΣΧΟΛΙΑ