• First Top Stories

    Eurogroup ώρα μηδέν: Επιχειρείται «προσύμφωνο» με παρεμβάσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο

    Eurogroup


    Η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (20 Φεβρουαρίου) πλησιάζει και οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές ώστε να δεσμευτεί για την αποδοχή της εκ των προτέρων ψήφισης μέτρων για το νέο «κόφτη». Μάλιστα, επιχειρείται η διαμόρφωση ενός «προσυμφώνου» μέχρι τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, στο οποίο οι θεσμοί θα θέσουν παρεμβάσεις στις συντάξεις και το αφορολόγητο που θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα για να ισχύσουν από το 2019-2020, ώστε να ενεργοποιηθούν παροχές που θα έρθουν όμως μόνο αν υπάρξουν υπερ-πλεονάσματα.

    Το «προσύμφωνο» αυτό θα περιέχει κι άλλες παρεμβάσεις με σκοπό να κλείσει η «τρύπα» των 300 εκατ. ευρώ για το 2018. Οι παρεμβάσεις αυτές προτείνεται να έχουν τη μορφή κατάργησης φοροαπαλλαγών και άλλων περικοπών που θα αφορούν μεταξύ άλλων το εργασιακό, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις παρεμβάσεις στις αγορές, τα κόκκινα δάνεια καθώς και άλλα προαπαιτούμενα.

    Η κυβέρνηση επιθυμεί τηλεδιάσκεψη

    Η κυβέρνηση όλες τις προηγούμενες ημέρες επιχειρεί να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη έως την Κυριακή (19 Φεβρουαρίου) επιπέδου Ντάισελμπλουμ και θεσμών (ανάλογη με την δια ζώσης συνάντηση που έλαβε χώρα προ ημερών στις Βρυξέλλες) στην οποία θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τα «ανταλλάγματα» τα οποία θα επιτρέψουν να συναινέσει στο «προσύμφωνο».

    Την ίδια στιγμή, αναμένεται να δείξει τι καρπούς απέδωσε η επικοινωνία Μέρκελ-Λαγκάρντ, με τις πληροφορίες για νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ με συμμετοχή 5 δισ. ευρώ και σύγκλιση θέσεων στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και το ποια είναι η σύνδεση των πληροφοριών αυτών με το μεγάλο ραντεβού της προσεχούς Τετάρτης (22 Φεβρουαρίου), όταν η Γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Πληροφορίες από την Κομισιόν αναφέρουν μάλιστα ότι επιχειρείται στο Eurogroup της Δευτέρας να μην παραστεί ο Τόμσεν – ως είθισται – αλλά η ίδια η κα Λαγκάρντ.

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα;

    Το «προσύμφωνο», αν τελικά επιτευχθεί, θα σημάνει την επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα ακόμη και στο τέλος της “λευκής εβδομάδας” των χειμερινών διακοπών τους. Εν συνεχεία, θα επιχειρηθεί η τελική συμφωνία μέσα στον Μάρτιο ή στον Απρίλιο.

    Σε διαφορετική περίπτωση, αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας, τότε το θρίλερ της χρονοκαθυστέρησης επανέρχεται. Αν δεν ανάψει το «πράσινο φως», τότε τα πράγματα θα δυσκολέψουν πολύ, δεδομένου και του εκλογικού κύκλου που ξεκινά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με τις εκλογές στις 15/3 στην Ολλανδία και τον Μάιο στην Γαλλία).

    Τα νέα μέτρα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο μέτρο που ζητούν οι θεσμοί για το νέο «κόφτη» είναι οι νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις και το δεύτερο βασικότερο το αφορολόγητο. Αναφορικά με το ύψος των μέτρων, το πρώτο σενάριο των θεσμών για 2,7 – 3,6 δισ. ευρώ επιχειρείται να αποκλιμακωθεί σε αξία μέσα και από τα νέα στοιχεία περί υπεραπόδοσης των μέτρων που έχουν ληφθεί.

    Η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τον «λογαριασμό» των μέτρων, αλλά και τα έτη για τα οποία το πλεόνασμα θα μείνει στο 3,5% του ΑΕΠ. Η βασική της θέση είναι να ψηφίσει τον «κόφτη», αλλά τα μέτρα να εφαρμοσθούν μόνο αν υπάρξουν αποκλίσεις. Ωστόσο, αυτό προς το παρόν συναντά την πλήρη άρνηση των δανειστών και έτσι ζητά εναλλακτικά «ανταλλάγματα» παροχών που θα αποφασιστούν εκ των προτέρων, αλλά θα εφαρμοσθούν αν υπάρξει υπεραπόδοση. Από ελληνικής πλευράς επιχειρείται να θεσπιστεί μείωση σε φορολογικούς συντελεστές, σε ΦΠΑ, στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλα «χαράτσια», καθώς και νέο κοινωνικό επίδομα. Αλλά οι θεσμοί φέρεται να προκρίνουν και την ταχύτερη αποπληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες.

    Eurogroup

    Ο δρόμος είναι μακρύς

    Ακόμη και στο σενάριο προ-συμφωνίας τη Δευτέρα, πολλά θα πρέπει να γίνουν στην συνέχεια. Θα δοθεί εντολή επιστροφής των κλιμακίων των θεσμών στην Aθήνα για μία πρώτη τεχνική συμφωνία (staff level agreement) η οποία «απαιτεί» την οριστικοποίηση των άρθρων του επικαιροποιημένου μνημονίου, τη νέα γενιά των προαπαιτούμενων (κάποια από τα οποία μαζί με τον κόφτη θα ζητηθεί να νομοθετηθούν εκ των προτέρων) και την συμφωνία με το ΔΝΤ (νέο MEFP αν μετέχει με δάνειο). Και μετά από όλα αυτά θα μπορεί η συζήτηση να επιστρέψει σε επίπεδο Eurogroup που θα λάβει την τελική πολιτική απόφαση και θα δώσει εντολή για τις δόσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κ. Ρέγκλινγκ: Το τρίτο μνημόνιο θα ήταν αχρείαστο αν δεν υπήρχε το πισωγύρισμα λόγω ΣΥΡΙΖΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Spiegel: Με 5 δισ. ευρώ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ – Τι απαντά το Ταμείο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημοσκόπηση MRB: 13 μονάδες μπροστά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία



    ΣΧΟΛΙΑ