• First Top Stories

    Απόφαση του ΣτΕ: Δικαίωσε δικηγόρο που η εφορία έκρινε ότι είχε “μαύρες” καταθέσεις

    Τράπερ


    Δικαίωση ελεύθερου επαγγελματία από το ΣτΕ. Το βάρος της απόδειξης για μη έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών χρηματικών ποσών που εντοπίζονται σε τραπεζικές καταθέσεις, το έχουν οι φορολογικές αρχές και όχι ο ελεύθερος επαγγελματίας. Αυτό αποφάσισε το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας διαγράφοντας πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που είχε επιβληθεί σε δικηγόρο.

    Ο δικηγόρος της Αθήνας είχε ελεγχθεί από το Σ.Δ.Ο.Ε. Από την άρση του τραπεζικού απορρήτου του και τα δηλωθέντα εισοδήματα προέκυψε ότι οι καταθέσεις ήταν υψηλότερες των εισοδημάτων που αναγράφονταν στα δελτία παροχής υπηρεσιών. Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι τα παραπάνω ποσά ήταν αποκρυβείσα αμοιβή από πελάτες του.

    Τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν στο δικηγόρο Κατόπιν αυτών σε βάρος του δικηγόρου επιβλήθηκαν πρόστιμα έφτασαν στις 634.178 ευρώ για τα έτη 2001- 2009. Ο δικηγόρος προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο και πέτυχε την μείωση των προστίμων στις 316.554 ευρώ. Κατέθεσε ωστόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας αναίρεση της απόφασης.

    Το Β’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι οι φορολογικές αρχές οφείλουν τεκμηριωμένα να αποδεικνύουν ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν εξέδωσε δελτίο παροχής υπηρεσιών για τα ποσά που βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό και είναι πάνω από τα δηλωθέντα εισοδήματά του, προκειμένου να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα.

    Όπως αναφέρεται στην απόφαση «το βάρος απόδειξης των στοιχείων που συγκροτούν τη παράβαση του Κ.Β.Σ. για υποχρέωση του ελεύθερου επαγγελματία προς έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών και η φορολογική αρχή πρέπει, ιδίως, να διαπιστώσει, κατά τρόπο αρκούντως τεκμηριωμένο (ακόμα και με έμμεσες αποδείξεις), ότι ο επιτηδευματίας εισέπραξε το επίμαχο ποσό ως αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών, στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας».

    Εάν –κατά το ΣτΕ – η φορολογική αρχή εάν δεν προβεί σε τεκμηριωμένη κρίση, αλλά «απλώς θεωρεί ότι πρόκειται για περιουσιακή προσαύξηση άγνωστης προέλευσης και, συνακόλουθα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 48 παρ. 3 του ΚΦΕ, για εισόδημα από υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων», τότε στην περίπτωση αυτή δεν ανταποκρίνεται στο βάρος της απόδειξης όπως έχει την υποχρέωση και τα πρόστιμα ακυρώνονται.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μιχάλης Σάλλας: Οι επόμενες 30 κρίσιμες ημέρες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε 57 ημέρες τελειώνει ο χρόνος για τον Αλέξη Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ