• First Top Stories

    Αγρότες: Απόβαση στο κέντρο της Αθήνας – Τεράστια η συμμετοχή στο παναγροτικό συλλαλητήριο

    αγρότες


    Αμετακίνητοι στις αποφάσεις τους παραμένουν οι αγρότες με τα μπλόκα να έχουν στηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αύριο, Τρίτη, μάλιστα, αγρότες από όλη τη χώρα αναμένεται να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένο παναγροτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

    Σταθερά στα μπλόκα τους παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε κεντρική και δυτική Μακεδονία, με τους μεν πρώτους να έχουν στραμμένο το βλέμμα στη συνάντησή τους την Τετάρτη με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τους συναρμόδιους υπουργούς και τους δεύτερους να οργανώνονται για το παναγροτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Βάθη στην Αθήνα.

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη επερχόμενη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, μέλη της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας δηλώνουν ότι παραμένουν στα μπλόκα και προγραμματίζουν «συμβολικού τύπου κινητοποιήσεις, παραμένοντας σε εγρήγορση για κλιμάκωση εάν κριθεί απαραίτητο».

    Στο στρατόπεδο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, οι συντασσόμενοι με αυτήν, παραμένουν μεν αμετακίνητοι στα αγροτικά μπλόκα που έχουν στήσειεστιάζουν ωστόσο την προσοχή τους στη συγκέντρωση του αγροκτηνοτροφικού κόσμου για δυναμική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

    «Περιμένουμε περισσότερους απο 2.000 συμμετέχοντες» δήλωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

    Πάντως, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται με αυτήν, σε γενική συνέλευση αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο, τονίζοντας ότι «δεν συμφωνούμε σε κομματικού τύπου διοργανώσεις, όποιος και αν τις προγραμματίζει».


    Απόβαση στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου αποφάσισαν οι αγρότες της Κρήτης

    Συλλαλητήριο στην Αθήνα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν οι αγρότες της Κρήτης, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και στις επιταγές των δανειστών, όπως αναφέρει το ekriti.gr.

    Το παγκρήτιο συντονιστικό όργανο των αγροτών, αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με απόβαση στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου και συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα, με αιχμή του δόρατος το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς του κλάδου.

    Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου έγινε σε φορτισμένο κλίμα, με φόντο τα προβλήματα των αγροτών, ενώ οι εκπρόσωποι του κλάδου επέμειναν στη δυναμική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι αγροτοσυνδικαλιστές θα «οργώσουν» τα χωριά της ενδοχώρας σε ολόκληρη την Κρήτη προκειμένου το συλλαλητήριο της Αθήνας να έχει τη δυναμική που θέλουν οι αγρότες ώστε να σταλεί ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση.

    Αποστόλου: Δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγών στο φορολογικό και ασφαλιστικό των αγροτών

    Υπάρχει πεδίο ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών, σημειώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνιστά ωστόσο «να φύγουμε από το πνεύμα της επικοινωνιακής διαχείρισης των προβλημάτων και να μπούμε στην ουσία».

    Όπως ξεκαθαρίζει σε συνέντευξή του στην «Αυγή» της Κυριακής, «εμείς ως κυβέρνηση αυτό προσπαθούμε, αλλά πρέπει να συντονιστούν σε αυτό και οι ίδιο οι αγρότες και οι φορείς τους, αλλά και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, να μην παίζουν με όρους εντυπωσιασμού σε ένα θέμα εθνικό – με όλη τη σημασία της λέξης.

    Διότι η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα είναι η βάση για να παραμείνει ζωντανή η ελληνική ύπαιθρος». Διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αλλαγών σε φορολογικό και ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι «χρειάζεται επίγνωση των συνθηκών στη χώρα, αλλά και των επιπτώσεων στην κοινωνία από τις τροποποιήσεις που έγιναν στους δύο τομείς ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς». Αναφέρει ότι θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή οι παρεμβάσεις για την πάταξη των ελληνοποιήσεων στην κτηνοτροφία και προαναγγέλλει την προσαρμογή του εθνικού πλαισίου περί ιχνηλασιμότητας και υποχρεωτικής αναγραφής της καταγωγής προέλευσης του κρέατος και των προϊόντων του.

    Για τις αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σημειώνει ότι από τον συνδυασμό αυτών των δύο το 85% των αγροτών δεν έχουν την παραμικρή επιβάρυνση ή έχουν και όφελος από τις επερχόμενες αλλαγές, ενώ στο φορολογικό «το 95% που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016, η οποία ξεπερνά τα 66,6 εκατ. ευρώ».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανασφάλεια και αβεβαιότητα διώχνουν το «νέο» χρήμα από την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χωρίς δελτίο ειδήσεων παραμένει τελικά το Mega – Τι λέει ο Μανώλης Καψής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τράπεζες: Λύσεις πολλών ταχυτήτων για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια. Όλες οι περιπτώσεις



    ΣΧΟΛΙΑ