• First Top Stories

    Ο Τσακαλώτος, οι «δελφίνοι» και η Σκάρλετ

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλώτος επιστολή Τσακαλώτου

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Για την -μάλλον δύσκολη- σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα μίλησε σε μια εφ’ όλης της ύλης ραδιοφωνική συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην οποία μεταξύ πολλών άλλων είπε ότι είναι πολύ μεγάλος για δελφίνος. Επίσης, εκτίμησε ότι σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό δεν αλλάζει πόστο.

    «Χρειάζεται μια συνέχεια μέχρι τις εκλογές, νομίζω δεν θα αλλάξω πόστο μέχρι τότε. Έχουμε μια σχέση με τον Αλέξη πολλά χρόνια πια. Είναι προφανές ότι είχαμε διαφωνίες. Και ο ένας σέβεται τον άλλον και ο ένας ακούει τον άλλο. Ο Αλέξης έχει ισχυρότερο πολιτικό ένστικτο από μένα. Το αναγνωρίζω ακόμη και όταν διαφωνώ μαζί του. Με ενδιαφέρει να παίρνονται οι αποφάσεις με συλλογικό τρόπο στο κόμμα μου. Θα ήθελα ακόμη μεγαλύτερη συλλογικότητα» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο news247.

    «Δεν είμαι δελφίνος, ούτε βαρώνος. Αυτός που θα διαδεχτεί τον Αλ. Τσίπρα, όταν έρθει η ώρα, θα πρέπει να προέρχεται από τη νεότερη γενιά, αυτό είναι το σωστό. Πιστεύω ότι θα κερδίσουμε τις εκλογές και πρωθυπουργός θα είναι ξανά ο Αλ. Τσίπρας. Δεν βλέπω στα κόμματα των αντιπάλων μας να βγάζουν μπροστά νέα στελέχη».

    Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος κράτησε σαφείς αποστάσεις από το δόγμα Πολάκη («θα κερδίσουμε τις εκλογές αν βάλουμε κανέναν στη φυλακή»). «Ο κ. Πολάκης κάθε μέρα, μαζί με τον κ. Ξανθό, προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία κι έχουν κάνει σπουδαία δουλειά. Προφανώς τον καίει ότι έγινε τέτοιο πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος στο χώρο της υγείας, αυτό καταλαβαίνω. Γενικώς θεωρώ ότι η σκανδαλολογία δεν βοηθάει την πολιτική ζωή, αλλά ούτε και τα σκάνδαλα» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

    Για την υπόθεση Novartis είπε ότι «υπάρχει σκάνδαλο». «Μακάρι και τα οκτώ πολιτικά πρόσωπα που παραπέμφθηκαν στη Βουλή να είναι αθώα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει η Δικαιοσύνη να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της» συμπλήρωσε μιλώντας στο news 24/7.

    Αναφερόμενος στην Συμφωνία των Πρεσπών άσκησε σκληρή κριτική στον Κώστα Σημίτη: «Είναι ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Σημίτης που ήταν οκτώ χρόνια πρωθυπουργός και διαχειρίστηκε αυτό το θέμα να δίνει τρεις συνεντεύξεις και να μην λέει τίποτα γι αυτό το ζήτημα. Τόση ευθυνοφοβία;

    » Προσωπικά μου κόβει την ανάσα αυτή η στάση. Ο ίδιος προσπάθησε να το λύσει και τώρα δεν λέει τίποτα. Μόνο όταν η Θεσσαλονίκη θα κοιτάζει προς τον Βορρά και όχι προς τον Νότο θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Είναι μια συμφωνία που αναβαθμίζει την Ελλάδα, δημιουργεί προβλήματα σε χώρες που μας δημιουργούν προβλήματα. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι άνθρωποι σαν τον κ. Θεοδωράκη, τον κ. Λυκούδη τον κ. Μαυρωτά δεν θα ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία.

    » Ο κ. Θεοδωράκης, ειδικά τώρα που μπήκε η τροπολογία η οποία διευκρινίζει πως δεν τίθεται θέμα εθνότητας, δεν έχει λόγο να επιφυλλάσσεται. Δεν υπάρχουν πια επιχειρήματα εναντίον της συμφωνίας. Το ΚΙΝΑΛ δεν καταλαβαίνω γιατί λέει όχι επί της ουσίας, προέχει μάλλον ότι θέλει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φοβούνται κάποιαν σαν τη Λεπέν, κάποιον σαν τον Όρμπαν και θεωρούν ότι μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο το μείζον είναι η στρατηγική ήττα της Αριστεράς; Δεν βλέπουν τι κάνουν οι ευρωσοσιαλιστές στην Ισπανία και την Πορτογαλία και πλέον αισιοδοξούν;».

    «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα»

    Αναφερόμενος στις αναταράξεις που προκαλεί η στάση Καμμένου και στην πιθανότητα να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας ψήφο εμπιστοσύνης, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «δεν είναι απαραίτητο να ζητηθεί. Αν η ΝΔ νομίζει ότι δεν έχουμε πλειοψηφία, μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

    «Όσοι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν ακολουθήσουν τον κ. Καμμένο, τιμούν τις προγραμματικές δηλώσεις που ψηφίσαμε μαζί το 2015 και προφανώς θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον. Όχι μόνο έχουμε 151 έδρες για τις Πρέσπες, αλλά και για κυβερνητική πλειοψηφία».

    Ο κ. Τσακαλώτος επιστράτευσε για άλλη μια φορά το χιούμορ του, όταν ρωτήθηκε αν έχει χάσει πια τις ελπίδες του για ένα ποτό με την Σκάρλετ Γιόχανσον: «Πολλοί μεν οι κλητοί, λίγοι δε οι εκλεκτοί» είπε γελώντας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσακαλώτος: Δεν χρειάζεται πανικός για τα «κόκκινα» – Θα επιλέξουμε εμείς πότε θα βγούμε στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «χρονοντούπαλο» του Τσακαλώτου: Επική ομιλία με Σαίξπηρ, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και αιχμές για Στουρνάρα (video)



    ΣΧΟΛΙΑ