• First Top Stories

    Ο Σουλτς βάζει δύσκολα στη Μέρκελ: Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση

    Μάρτιν Σουλτς Μέρκελ εκλογές

    Μάρτιν Σουλτς


    Όλο και πιο προβληματισμένη θα πρέπει να είναι εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η κίνηση-έκπληξη των Σοσιαλδημοκρατών να δώσουν το χρίσμα για την καγκελαρία στον Μάρτιν Σουλτς, έναντι του λιγότερο δημοφιλούς Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντιμετωπίζεται θετικά από τους Γερμανούς ψηφοφόρους.

    Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της κυριακάτικης Bild, οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (πριν δηλαδή ανακοινωθεί η υποψηφιότητα Σουλτς) κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 29%, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες προηγούνται μεν με 33%, όμως χάνουν 4 μονάδες. Έτσι, μέσα σε ένα μήνα η “ψαλίδα” μεταξύ των δύο κομμάτων έχει συρρικνωθεί θεαματικά, από το 14% στο 4%!

    «Ο Μάρτιν Σουλτς καταφέρνει να επαναπατρίσει ψηφοφόρους τού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και να τους κινητοποιήσει συναισθηματικά. Μια τέτοια μετακίνηση των κομματικών προτιμήσεων εντός μιας εβδομάδας είναι κάτι το μοναδικό», δήλωσε ο Τόρστεν Σνάιντερ-Χάσε, ερευνητής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Emnid, που πραγματοποίησε την έρευνα.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι με την αύξηση αυτή των ποσοστών των Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται ότι πλέον δεν είναι απίθανο από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να προκύψει μία κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, αποτελούμενη από τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και το αριστερό Die Linke, καθώς τα τρία αυτά κόμματα μαζί συγκεντρώνουν ποσοστό 45% αθροιστικά. Ωστόσο, το σενάριο ενός νέου “μεγάλου συνασπισμού” Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών εξακολουθεί να θεωρείται το επικρατέστερο.

    Πάντως, η δημοσκόπηση της Bild δίνει μία εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση για το ποιον θα ψήφιζαν οι Γερμανοί αν επέλεγαν απευθείας καγκελάριο: σύμφωνα με τη σημερινή έρευνα, το 41% θα ψήφιζε την Άνγκελα Μέρκελ και το 38% τον Μάρτιν Σουλτς. Αντίθετα, έρευνα που παρουσίασε πριν από λίγες μέρες το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD έδειχνε ότι το 50% θα ψήφιζε τον Σουλτς και μόνο το 34% τη Μέρκελ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι φοβούνται για μετοχές και ομόλογα – Που “πέφτουν” τα στοιχήματα για 47 funds

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βόμβα από FAZ: Το φάντασμα του Grexit επιστρέφει- Ουτοπικό το κλείσιμο της αξιολόγησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο “Ρασπούτιν” που ενώνει Πούτιν, Τραμπ και Ερντογάν



    ΣΧΟΛΙΑ