• First Top Stories

    “Συνδικάτο του Εγκλήματος”: Ισόβια ξανά στον Βλαστό. Απίστευτοι διάλογοι με πρόεδρο-εισαγγελέα

    Αστυνομικοί συνοδεύουν τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό μετά την απολογία του στον ανακριτή για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, Αθήνα, την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ


    Πολλοί είπαν ότι είναι μια υπόσχεση τιμής αυτό που είπε ο Παναγιώτης Βλαστός στους δικαστές. Εκείνοι μόλις του είχαν ανακοινώσει ότι δεν του αναγνωρίζουν κανένα ελαφρυντικό, καταδικάζοντας τον ξανά σε ισόβια. Και ο 46χρονος, αντί να διαμαρτυρηθεί, υποσχέθηκε ότι η παρανομία τελείωσε για εκείνον. “Δεν θα με ξαναδείτε στα δικαστήρια σας”, είπε χατακτηριστικά.

    Οι διάλογοι μεταξύ του ισοβίτη, του προέδρου και του εισαγγελέα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ήταν μια μεγάλη έκπληξη για δικηγόρους και ακροατήριο. Ο Βλαστός, ήρεμος, χαμογελαστός και ευγενικός, μόνο ευχαριστώ δεν είπε για τη βαριά ποινή. Και οι δικαστικοί λειτουργοί, με μεγάλη διαθεση για κουβέντα, συμβουλευαν τον Βλαστό πώς θα κερδίσει τη δεύτερη ευκαρία που εκεινοι δεν του έδωσαν.

    Όλα αρχισαν όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου του είπε ότι υπάρχουν ακόμη νομικές ενέργειες που μπορεί να κάνει όπως η αίτηση χάριτος ή να αιτηθεί αποφυλάκιση επικαλούμενος ανήκεστο βλάβη καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

    Βλαστός: Σέβομαι την απόφασή σας. Θα πάω ομως παραπάνω.
    Εγω έχω σβήσει 20 χρόνια μέσα στη φυλακή.

    Πρόεδρος: Ομως παραβιάσατε δύο φορές την αναστολή σας.

    Βλαστός: Μια φορά ήταν και ήμουν λάθος εκεί. Καλά να πάθω. Ομως, δεν θα με ξαναδείτε ποτέ στα δικαστήρια σας. Εχω καταλάβει πια.

    Πρόεδρος: Προσπαθήσαμε να μην αδικήσουμε κάποιον. Ευχαριστώ πολύ όλους σας.

    Αναπληρωτής Εισαγγελέας: Τον παράδεισο τον άνοιξε πρώτος ο ληστής. Εμείς όλοι είμαστε πολύ πίσω.

    Συνήγορος υπεράσπισης: Ο ληστής είχε τον Χριστό δίπλα του.

    Εισαγγελέας: Και ο Παναγιώτης τον έχει.

    Οι ποινές των 14 καταδικασθέντων

    Τρία χρόνια μετά την έναρξη της δίκης εκφωνήθηκαν σήμερα οι ποινές για τους 14 από τους 18 κατηγορουμένους που καταδικάστηκαν για το αποκαλούμενο Συνδικάτο του Εγκλήματος.

    Ο Παναγιώτης Βλαστός “γλίτωσε” την ποινή των δις ισοβίων για την ηθική αυτουργία στη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου. Δεν κατάφερε όμως να κερδίσει ένα ελαφρυντικό που θα έσπαγε την ισόβια κάθειρξη.

    Αναλυτικά οι ποινές:

    ●Παναγιώτης Βλαστός, ισόβια και 36 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 23 χρόνια (πρωτόδικα δύο φορές ισόβια και επιπλέον ποινή 66 ετών και 12 μηνών). Καταδικάστηκε για ηθική αυτουργία α) στη δολοφονία του επιχειρηματία Γούσιου, β) στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, γ) στην κατασκευή εκρηκτικών και δ) σε διακεκριμένες κλοπές και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Απαλλάσσεται λόγω παραγραφής για ηθική αυτουργία σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες.

    ●Ιωάννης Σκαφτούρος, κάθειρξη 6 ετών (πρωτόδικα δυο φορές ισόβια, 46 χρόνια και 24 μήνες). Καταδικάστηκε για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Αθώος για ηθική αυτουργία σε δολοφονία Γούσιου, σε απαγωγή Παναγόπουλου και σε διακεκριμένες κλοπές. Απαλλάσσεται λόγω παραγραφής για ακόμα 3 αδικήματα.

    ●Απόστολος Πετράκης, κάθειρξη 18 ετών (πρωτόδικα κάθειρξη 24 ετών και έξι μηνών). Ενοχος για απαγωγή Παναγόπουλου, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και προμήθεια εκρηκτικών. Αθώος για διακεκριμένες κλοπές και λόγω παραγραφής, για οπλοκατοχή.

    ●Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών (πρωτόδικα ισόβια, 24 χρόνια και 24 μήνες). Ενοχος για φυσική αυτουργία στη δολοφονία Γούσιου, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και προμήθεια εκρηκτικών. Αθώος για την απαγωγή του εφοπλιστή.

    ●Γιώργος Κατσαγιάννης, ισόβια και 20 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 15 χρόνια (πρωτόδικα ισόβια, 29 χρόνια και 6 μήνες). Καταδικάστηκε για άμεση συνέργεια στη δολοφονία, εγκληματική οργάνωση και εκρηκτικά. Αθώος για την απαγωγή του εφοπλιστή.

    ●Χαράλαμπος Μουστάκας, κάθειρξη 8 ετών (19 χρόνια και 6 μήνες πρωτόδικα) για την απαγωγή του εφοπλιστή και για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Αθώος για διακεκριμένες κλοπές.

    Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

    ●Γιώργος Τρομπούκης, κάθειρξη 10 ετών (πρωτόδικα 15 χρόνια) για εγκληματική οργάνωση και ηθική αυτουργία σε μεταφορά και παράδοση εκρηκτικών.

    ● Βασίλης Στεφανάκος, φυλάκιση 3 ετών (κάθειρξη 25 ετών πρωτόδικα). Ενοχος για εγκληματική οργάνωση. Απηλλάγη από τα εκρηκτικά λόγω μετατροπής και παραγραφής του αδικήματος.

    Η ποινή του μετατράπηκε σε χρηματική, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα.

    Αν και ο Στεφανάκος παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση ελαφρυντικών, οι δικαστές του αναγνώρισαν καλή συμπεριφορά μετά την πράξη του.

    Στους υπόλοιπους καταδικασθέντες το Πενταμελές Εφετείο επέβαλε:

    ● Ιωάννης Θώδης, κάθειρξη 9 ετών, Κωνσταντίνος Ανδρέου και Boban Ristevski 10 ετών, Εμμανουήλ Σκαρλάτος 7 ετών, Παναγιώτης Σοιλέδης 8 ετών, Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου, φυλάκιση 2 ετών.

    Στη μοναδική γυναίκα που καταδικάστηκε αναγνωρίστηκαν 2 ελαφρυντικά, του πρότερου έντιμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.

    Για τον Σερβο-Σκοπιανό διατάχθηκε η απέλαση από τη χώρα όταν εκτίσει την ποινή του και η 10ετής απαγόρευση επιστροφής του στην Ελλάδα.

    Για όλους τους ισοβίτες αποφασίστηκε διαρκής στερηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

    Αθώοι κρίθηκαν τέσσερις εμπλεκόμενοι από όλες τις κατηγορίες. Πρόκειται για την πρώην σύζυγο του Βλαστού, Ιωάννα Χήρα και τους Γιάννη Θεοδωράκη, Χριστόφορο Λασηθιωτάκη, Γιάννη Καλογερίδη.

    Βλαστός:” Με καταδικάσατε για το όνομά μου”

    Την ώρα που οι δικαστές αποσύρονταν για να αποφασίσουν για τα ελαφρυντικά ο 46χρονος Βλαστός επανέλαβε ότι δεν έδωσε εκείνος την εντολή για τη δολοφονία του Γιώργου Γούσιου:
    “Δεν έχω καμία σχέση με τη δολοφονία. Λόγω του ονόματος μου, καταλαβαίνω την απόφαση σας. Να ξέρετε ότι έχω κάνει φυλακή παραπάνω από αυτά που έχω κάνει. Αν έχετε έστω και μία μικρή αμφιβολία μέσα σας, δώστε μου ένα ελαφρυντικό. Αν είστε σίγουροι ότι το έκανα, δεν θέλω να μου δώσετε.”

    Δήλωση Φραγκίσκου Ραγκούση, συνηγόρου υπεράσπισης Βλαστού:

    «Με μία συγκινητική δήλωση ο Παναγιώτης Βλαστός στάθηκε απέναντι στους δικαστές του δηλώνοντας για μία ακόμη φορά ότι τελείωσε με την παρανομία. Η απόφαση του Εφετείου διαφοροποιήθηκε από εκείνη του πρωτόδικου δικαστηρίου καθώς του επέβαλε μία φορά ισόβια αντί για δύο που είχαν επιβληθεί εσφαλμένα στο πρώτο. Και θα προχωρήσει στο αναιρετικό στάδιο με την πίστη και την ελπίδα ότι δικαιοσύνη δεν θα αργήσει».

    Δήλωση Σάκη Κεχαγιόγλου συνηγόρου υπεράσπισης Μουστάκα

    «Η αναγνώριση από το Δικαστήριο ελαφρυντικού στον εντολέα μου και η μείωση της πρωτοδίκως επιβληθείσας κάθειρξης των 19 ετών σε 8 έτη είναι δίκαιη και απόλυτα συμβατή με την τρίχρονη διαδικασία και την όλη συμπεριφορά και προσωπικότητα του Χαράλαμπου Μουστάκα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση».



    ΣΧΟΛΙΑ