• First Top Stories

    Παπαντωνίου-Κουράκου: Νέα ποινική δίωξη για κακούργημα

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου με τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου


    Ακόμα μία βαριά κατηγορία (με ακόμα βαρύτερη ηθική απαξία για έναν διατελέσαντα υπουργό Οικονομικών) αντιμετωπίζει από σήμερα ο Γιάννος Παπαντωνίου. Κατηγορείται ότι ενήργησε δόλια και κατάφερε, αν και ο ίδιος ήταν οφειλέτης του Δημοσίου, να προμηθευτεί φορολογική ενημερότητα και να πουλήσει ένα πανάκριβο ακίνητο στη Σύρο.

    Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του πρώην υπουργού αλλά και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου είναι για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις.

    Ποινική δίωξη ασκήθηκε και σε δύο υπαλλήλους της ΔΟΥ Κηφισιάς. Σύμφωνα με το πόρισμα των επίκουρων εισαγγελέων που διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση, οι δύο υπάλληλοι, ενώ γνώριζαν, λόγω της θέσης τους, ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγος του είχαν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις, ωστόσο, τους χορήγησαν παράνομα δύο φορολογικές ενημερότητες. Αυτές χρησιμοποίησε το ζευγάρι για να πουλήσει τη βίλα της Σύρου το 2016, σε τίμημα που δημοσιεύματα θέλουν να έφτασε το ενάμιση με δύο εκατομμύρια ευρώ!

    «Παράνομες ενημερότητες, με δόλιες ενέργειες»

    Η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη έδωσε την παραγγελία για την έρευνα στους επίκουρους της Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανόλη. Οι εισαγγελείς, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήγουν στο πόρισμά τους σε δόλιες ενέργειες με σκοπό το ζεύγος Παπαντωνίου να αποκομίσει όφελος από την πώληση του ακινήτου.

    Το 2016, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και η σύζυγός του φέρονται να είχαν αρρύθμιστες οφειλές. Για τη Δικαιοσύνη, η έκδοση των φορολογικών ενημεροτήτων κρίνεται παράνομη και αυτές θεωρούνται ψευδείς βεβαιώσεις.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Παπαντωνίου και η κα Κουράκου εμφανίστηκαν αυτοπροσώπως στην κλήση των εισαγγελέων να καταθέσουν ως ύποπτοι. Στο πολυσέλιδο υπόμνημα που παρέδωσαν αρνήθηκαν κάθε ποινική ευθύνη για την παράνομη –κατά τους εισαγγελείς- έκδοση των φορολογικών ενημεροτήτων και «έδειξαν» τον λογιστή τους ως εντολοδόχο και εκτελεστεί όλων των ενεργειών στην Εφορία προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα για την πώληση του ακινήτου στη Σύρο.

    Πλέον, την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης αναλαμβάνει ανακριτής κατά της Διαφθοράς, ο οποίος αναμένεται να καλέσει σε απολογία τον πρώην υπουργό και τους 3 συγκατηγορουμένους του.

    Παράλληλα, στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς παραμένει το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στις πραγματικές συνθήκες πώλησης του πολυτελούς σπιτιού στη Σύρο και το εάν αυτή ήταν εικονική ή πραγματική.

    Μόλις χθες, το ζευγάρι καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ έκαστος, επειδή δεν είχαν δηλώσει στο Πόθεν Έσχες του 2010 τις καταθέσεις του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ που η κα Κουράκου είχε σε τράπεζα της Ελβετίας.

    Πρόσφατα σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η δίωξη αφορά στη νομιμότητα της προέλευσης των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας του ζευγαριού. Εκείνη η εισαγγελική έρευνα κατέληξε σε ενδείξεις ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα τους παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις τραπεζικές καταθέσεις τους αλλά και τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την αγορά 4 ακινήτων, μεταξύ αυτών και η βίλα της Σύρου.

    Στον κ. Παπαντωνίου και την κα Κουράκου έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία τους στην περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οριστική η καταδίκη της Ελλάδας για τα σκλαβο-χώραφα της Μανωλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λοβέρδος: «Καρφώνει» τον Ανδρέα Μαρτίνη για παρατεταμένη κακοδιαχείριση στο «Ερρίκος Ντυνάν»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παύλος Γερουλάνος: Όταν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γύρισε την πλάτη στο όράμα του



    ΣΧΟΛΙΑ