• First Top Stories

    Όλο το παρασκήνιο: Πως η ασφάλεια Θεσσαλονίκης και το FBI έσπασαν το άβατο των bitcoins

    • Contributor
    Bitcoin

    Bitcoin


    Στην ακτή Κομίτσας, μία ανάσα από τα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους, στο πεντάστερο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Άβατο», έκανε τις διακοπές του ένας 38χρονος Ρώσος. Τίποτε δεν έδειχνε ότι το παιχνίδι που έκανε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης με τους δύο γιους του 3 και 6 χρόνων, μαζί με τη σύζυγό του, θα τάρασσε η επέμβαση αστυνομικών του τμήματος αναζητήσεων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

    Ο Αλεξάντερ Βίνικ δεν έδειχνε σε κανέναν από τους παραθεριστές στην περιοχή της Ουρανούπολης Χαλκιδικής ότι ήταν ο άνθρωπος που τον κατηγορούν ότι χειριζόταν έναν τεράστιο θησαυρό διαδικτυακών νομισμάτων bitcoins. Ούτε πως τα τελευταία χρόνια είχε αποτελέσει τον υπ’ αριθμόν ένα στόχο των ομοσπονδιακών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών που ασχολούνται με υποθέσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος.

    Τα νούμερα του κατηγορητηρίου σε βάρος του Βίνικ τρομάζουν. Ξέπλυμα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καταθέσεις 7 εκατομμυρίων bitcoins και αναλήψεις 5,5 εκατομμυρίων του ψηφιακού νομίσματος.

    Ουσιαστικά οι ομοσπονδιακοί των ΗΠΑ είχαν βάλει στοίχημα να κλείσουν τη δίοδο της ηλεκτρονικής απάτης που κατηγορείται ότι άνοιξε ο Ρώσος ανοίγοντας πλατφόρμες συναλλαγών στο Ίντερνετ, μέσω των οποίων ήταν εύκολο να «ξεπλυθούν» τεράστια ποσά από λύτρα κυβερνοεπιθέσεων, αγοραπωλησίες ναρκωτικών και εκβιάσεις.

    Στην υπόθεση εμπλέκονταν και δύο δικοί τους πράκτορες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το ανταλλακτήριο BTC-e του Βίνικ, όπως επισημαίνεται στα διωκτικά έγγραφα που έστειλαν οι δικαστικές αρχές της Καλιφόρνια και ανακοίνωσαν χθες. Το διαρκές μπλοκάρισμα των ιστοσελίδων του Ρώσου δεν είχε αποτέλεσμα και ο άνθρωπος που δεν είχε επισκεφτεί ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε πλουτίσει από τη Μόσχα. Μέχρι που μία τηλεφωνική του κλήση εντοπίστηκε από τον δορυφόρο έξω από την Περαία Θεσσαλονίκης.

    Πίσω στο ξενοδοχείο της Κομίτσας, ο Βίνικ καθόταν με την οικογένειά του όταν πήρε στα χέρια του το κινητό του τηλέφωνο, καθώς διαπίστωσε πως προκλήθηκε μία βλάβη στο «ανταλλακτήριο» και ο server που το υποστήριζε είχε πέσει.

    Το μπλοκάρισμα είχε συντονιστεί από τους ομοσπονδιακούς των ΗΠΑ και το σήμα της σύλληψης δόθηκε μόλις ο Βίνικ πήρε στα χέρια το κινητό του τηλέφωνο και άρχισε να κάνει ενέργειες. Ενας «παραθεριστής» τον πλησίασε και τον ρώτησε εάν γνώριζε κάτι για μία κοντινή παραλία. Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να αποσπάσει το βλέμμα του Ρώσου και να αρπάξει το κινητό του τηλέφωνο από το χέρι πριν προλάβει να πατήσει οποιοδήποτε κουμπί.

    «Στόχος ήταν να μείνει το κινητό ανοιχτό», εξηγούσαν αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στην επιχείρηση και παρίσταναν τους παραθεριστές στην Κομίτσα. Με τον τρόπο αυτό η πρόσβαση στα δεδομένα του 38χρονου θα ήταν ανοιχτή, ειδάλλως ακόμη και οι χάκερς του ηλεκτρονικού εγκλήματος ήταν δύσκολο να παραβιάσουν τις δικλείδες ασφαλείας που έβαζε ακόμη και στα κινητά του. Άλλωστε αμέσως μόλις έχασε το δικό του κινητό τηλέφωνο και ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς, στράφηκε στη σύζυγό του λέγοντας στα ρωσικά να κλείσει τα υπόλοιπα. Και τα πέντε όμως κατασχέθηκαν και εξετάζονται από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

    Ο Βίνικ όταν οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Εφετών για να ερωτηθεί εάν συμφωνεί με το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ, για το οποίο απάντησε αρνητικά, ήταν κάτωχρος. Δεν περίμενε ότι οι διακοπές του στην Ελλάδα θα άνοιγαν τον δρόμο για να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με όσα τον κατηγορούν, όμως εξέφρασε φόβους, που μετέφερε στις ελληνικές δικαστικές αρχές, μήπως του κατασκευάσουν στοιχεία οι Αμερικανοί.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία στην οποία το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης θα εξετάσει, με πρόσθετα στοιχεία που αναμένονται από το Σαν Φρανσίσκο, το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στα «πράσα» πιάστηκαν εννέα εφοριακοί υπάλληλοι που έκρυβαν εισοδήματα έως και 577.000 ευρώ!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Jeff Bezos είναι πλέον ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία 90 δισ. δολ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Dom Perignon+Ρέμος+Μύκονος ίσον €10.000: Το «Nammos dream» και οι σαμπάνιες της υπερβολής (pics+video)



    ΣΧΟΛΙΑ