• First Top Stories

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Έπεισε τους πολιτικούς αρχηγούς;

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Με τη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ολοκληρώνεται ο κύκλος επαφών του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας του, και έχοντας ήδη συνομιλήσει με τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη.

    Φυσικά, η συνάντηση με τον Δημήτρη Κουτσούμπα είναι αυτή για την οποία στη ΝΔ τρέφουν τις λιγότερες προσδοκίες, καθώς είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ ακολουθεί πιστά τον δικό του, μοναχικό δρόμο, μακριά από συνεργασίες με άλλα κόμματα, και επομένως μάλλον το σημερινό τετ α τετ έχει περισσότερο εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

    Τι έγινε όμως στις προηγούμενες συναντήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με τους (σαφώς πιο συνεννοήσιμους) αρχηγούς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων; Κατάφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πείσει τους συνομιλητές του για τις θέσεις της ΝΔ και τον νέο “αέρα” που θέλει να φέρει στην Ελλάδα;

    Από τους τρεις αρχηγούς, αυτός που έδειξε περισσότερο εντυπωσιασμένος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν ασφαλώς ο Βασίλης Λεβέντης. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων… έσταζε μέλι για τον γιο του ανθρώπου στον οποίο κάποτε ευχόταν καρκίνους, και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “χτίστηκε μία φιλία την οποία δεν περίμενα”. Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν, όπως έλεγαν κύκλοι της ΝΔ, στην ανάγκη υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην Οικονομία, στη Δημόσια Διοίκηση και στην Παιδεία, καθώς και σε βαθιές τομές που απαιτούνται στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, ενώ φαίνεται πως βρήκαν κοινό τόπο και στο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να “γαντζωθεί” στην κυβέρνηση για όσο γίνεται περισσότερο, προτού αναπόφευκτα καταρρεύσει.

    Εκεί που υπήρξε διαφωνία, ωστόσο, είναι στο ζήτημα του τι θα πρέπει να γίνει μετά, καθώς ο Βασίλης Λεβέντης επιμένει στη θέση του υπέρ του σχηματισμού μίας οικουμενικής κυβέρνησης, με τη συμμετοχή τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας, ένα ενδεχόμενο που ούτε στη ΝΔ, αλλά ούτε και στον ΣΥΡΙΖΑ συζητά κανείς.

    Πάντως, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων διεμήνυσε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι αν μελλοντικά ως πρωθυπουργός αποδεχθεί την πρόταση εννέα σημείων του κόμματος, την οποία είχε στείλει και στον Αλέξη Τσίπρα, όμως αυτός όπως σχολίασε δέχθηκε από αυτά μόνο την απλή αναλογική, τότε θα έχει ένα “στήριγμα”.

    Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον Σταύρο Θεοδωράκη, με τον οποίο συμφώνησαν στην ανάγκη για υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων σε οικονομία, δημόσια διοίκηση και παιδεία, όμως διαφώνησαν ως προς το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες, με τον επικεφαλής του Ποταμιού να ξεκαθαρίζει ότι “πρώτα η αξιολόγηση”.

    Από την άλλη, με τη Φώφη Γεννηματά συνέβη το ακριβώς αντίστροφο: αμφότεροι συμφώνησαν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό, ώστε να φύγει η σημερινή κυβέρνηση, ως προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όμως δεν υπήρξε σύμπλευση απόψεων για την επόμενη μέρα, με τις δύο πλευρές να αναγνωρίζουν ότι “προφανώς τα δύο κόμματα πέραν των κοινών εκτιμήσεων για τα παραπάνω, διατηρούν το καθένα τις δικές του γνωστές και διατυπωμένες θέσεις τους, για την υπέρβαση αυτής της δύσκολης για τη χώρα και την κοινωνία κατάστασης”.

    Τι κέρδισε λοιπόν με αυτές τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Έναν καλό (και απρόσμενο) φίλο στο πρόσωπο του Βασίλη Λεβέντη, έναν σύμμαχο στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει στο πρόσωπο του Σταύρου Θεοδωράκη, και μία σύμμαχο στον αγώνα του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Nτράγκι ξεκαθαρίζει: Δεν αλλάζει η νομισματική πολιτική της ΕKT

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κίνηση πανικού: Ποιους απείλησε με δημοψήφισμα ο Tσακαλωτος;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλέξης Τσίπρας: Ποιος δουλεύει ποιον;



    ΣΧΟΛΙΑ