• First Top Stories

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ θα φέρω επενδύσεις στην χώρα

    Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Το πακέτο στήριξης 2,5 δις και το στοίχημα της εμπιστοσύνης

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    “Αν θέλετε να γίνουν επενδύσεις ήρθατε στη σωστή διεύθυνση. Δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι εδώ, Πειραιώς 62”. Με τη φράση αυτή, στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας έδωσε μία ιδέα όσον αφορά στη στρατηγική που θα ακολουθήσει έναντι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Η έμφαση στις επενδύσεις αποτελεί στρατηγική επιλογή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο τομέας των επενδύσεων είναι από αυτούς στους οποίους σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο υπερτερεί, αλλά… συνθλίβει τον πρωθυπουργό, καθώς πολύ λίγοι εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, με βάση τα δείγματα γραφής που έχει δείξει σε αυτά τα δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης.

    Αντίθετα, ο πρόεδρος της ΝΔ διαθέτει ένα ξεκάθαρα φιλοεπενδυτικό προφίλ, και σε κάθε ευκαιρία στηλιτεύει τις ολιγωρίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσον αφορά στην αντιμετώπιση των επενδύσεων, με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις που αποτρέπουν κάθε υποψήφιο επενδυτή από το να εμπλακεί με τη χώρα μας, παρά τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπόθεση του Ελληνικού, όπου κάθε τόσο εφευρίσκεται και ένα νέο εμπόδιο για να μην προχωρήσει η μεγάλη επένδυση, παρά τις εξαγγελίες.

    Πρόκειται για μία θεαματική αντίφαση της κυβέρνησης την οποία πλέον όλοι έχουν διαπιστώσει: από τη μία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι αρμόδιοι υπουργοί διαμηνύουν (κυρίως όταν μιλούν σε ξένους) πως οι επενδύσεις είναι απαραίτητες για τη χώρα, ώστε να επιταχυνθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Και από την άλλη, σχεδόν σε κάθε επένδυση που επιχειρείται από κάποιον ιδιώτη παρουσιάζονται διάφορα εμπόδια: πολιτικά, νομικά, ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Αυτά τα αντιφατικά μηνύματα προς τους επενδυτές η Ελλάδα τα πληρώνει με την επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών απέναντι στη χώρα μας.

    Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, στη ΝΔ θεωρούν ότι το πεδίο των επενδύσεων αποτελεί προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του πρωθυπουργού σε αυτό, αλλά και επειδή πρόκειται για ένα πεδίο που έχει τεράστια σημασία για την οικονομία – όχι μόνο για μία γενικόλογη “ανάπτυξη”, αλλά για μία πραγματική ανάπτυξη με αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, που θα δώσει μία λύση στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.

    Αυτό που με απασχολεί είναι πως θα δώσουμε δουλειές και ελπίδα στα παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα. Και όχι, πως θα διχάζουμε διαρκώς τους Έλληνες ανοίγοντας τα τραύματα του 20ου αιώνα”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ στη χθεσινή συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς, και κατόπιν αναφέρθηκε στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που, όπως είπε, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις και να επιστρέψει σε βιώσιμο κύκλο ανάπτυξης. Ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε ότι απαιτείται:

    1. Μείωση του φορολογικού κόστους και του κόστους εισφορών που επιβαρύνει την εργασία. Για να αποκτήσει επαρκές κίνητρο η επιχειρηματικότητα και η εργασία στη χώρα και να μικρύνουμε το καταστροφικό χάσμα, σε φόρους και εισφορές, με τις ανταγωνιστικές γειτονικές μας χώρες. 

    2. Μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια.

    3. Η βαθιά μετάλλαξη του Κράτους ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη και να στηρίζει την επιχειρηματικότητα, με αλλαγή πρακτικής και νοοτροπίας στην αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων. 

    4. Η ριζική μεταρρύθμιση μηχανισμών διοίκησης, που αφορούν στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην επίλυση διαφορών. 

    5. Η βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος με εισαγωγή αρχών και πρακτικών καλής νομοθέτησης για τον περιορισμό διαφορών που προκύπτουν από την παρερμηνεία των κανονιστικών πράξεων της Διοίκησης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας και σαφήνειας της νομοθεσίας. 

    6. Η αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου ως εργαλείο για την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. 

    7. Η επιθετική προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

    8. Η βελτίωση της στόχευσης και της αποτελεσματικότητας των φορολογικών ελέγχων. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Politico: Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν φοβάται τον Τραμπ (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ κατά των φοροελέγχων και των εφοριακών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Χαρπαντίδης (Παπαστράτος): Ποιος είναι ο άνθρωπος που έφερε το IQOS στην Ελλάδα και επένδυσε 300 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ