• First Top Stories

    Ποια θα είναι η ετυμηγορία του οίκου Moody’s για την Ελλάδα

    • NewsRoom

    stress level conceptual meter indicating maximum isolated on white background


    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο, Παρασκευή, η ετυμηγορία του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody’s για την ελληνική οικονομία, με την ελπίδα ότι ο διεθνής οίκος θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σήμερα στο «Caa2».

    Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ πιθανό ο οίκος Moody’s να διατηρήσει αμετάβλητη, στο «Caa2», τη βαθμολογία της Ελλάδας, δίνοντας θετικές προοπτικές. Και αυτό γιατί η πιθανότητα μιας δεύτερης αναβάθμισης της Ελλάδας, σε «Caa1» μέσα στο 2017 θεωρείται μάλλον μικρή.

    Η προηγούμενη αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s είχε γίνει στις 23 Ιουνίου, όταν είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κατηγορία «Caa2» από «Caa3», δίνοντας στην ελληνική οικονομία θετικές προοπτικές.

    H Moody’s προειδοποιoύσε τότε ότι οι οικονομικοί, δημοσιονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα εξακολουθούσαν να είναι πολύ υψηλοί, φράση που αναμένεται να αποσύρει στη νέα της έκθεση.

    Πού βρίσκεται η Ελλάδα σύμφωνα με τους άλλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

    Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το καλοκαίρι το ελληνικό αξιόχρεο κατά μία βαθμίδα, σε «B-» από «CCC», χαρακτηρίζοντας θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Ο οίκος Fitch επισήμανε ότι η εικόνα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα βελτιωθεί, εφόσον υπάρξει συμμόρφωση με το πρόγραμμα, μειωθεί το πολιτικό ρίσκο, επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ και εφαρμοστούν τα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί μέχρι το 2020.

    Μεταξύ άλλων, ο οίκος προέβλεπε πως η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς να δημιουργήσει ανισορροπίες και πως το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως για σημαντική ελάφρυνση του χρέους το 2018.

    Σε θετικές, από σταθερές προηγουμένως, αναβάθμισε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού αξιόχρεου, επιβεβαιώνοντας ωστόσο την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας σε «Β-/Β».

    Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η ανάκαμψη της οικονομίας, παράλληλα με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησής του μέχρι το 2020.

    «Οι θετικές προοπτικές υποδηλώνουν την άποψή μας ότι, κατά τους επόμενους 12 μήνες, υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για αναβάθμιση του αξιόχρεου», ανέφερε ο S&P.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αλέξης Τσίπρας παρά τις προβλέψεις του ΔΝΤ: Θα, Θα, Θα…

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ: Μαντάτα για ένα ακόμα πακέτο μέτρων, πριν τελειώσει το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλες οι νέες αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά-Οδηγός για εμπόρους



    ΣΧΟΛΙΑ