• First Top Stories

    Απίστευτα λεφτά: Πως η Forky “έκαψε” 3 εκατ. ευρώ

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Forky: Τα όμορφα startups, όμορφα καίγονται

    Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι με την υπόθεση του γνωστού επενδυτή σε startups που τρέχει να σώσει το σπίτι του από τις τράπεζες και η γνωστή Forky φαίνεται πως μας άφησε χρόνους. Στο δικτυακό τόπο της εταιρείας διανομής “καλού φαγητού” Forky διαβάζουμε πως θα επανέλθουν σύντομα, αλλά στην αγορά λένε πως αποτελεί παρελθόν, τουλάχιστον με τη σημερινή μορφή.

    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως διάφοροι επενδυτές φέρονταν να έχουν τοποθετήσει περί τα τρία εκατομμύρια ευρώ στη Forky. Η εταιρεία “έκαιγε” πάντως τα ευρώ όπως ο λίβας τα σπαρτά!

    Στην πρώτη χρονιά ουσιαστικής λειτουργίας είχε ζημιές ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Διαχειριστές της εταιρείας, που ελέγχονταν από μια βρετανική επιχείρηση, ήταν οι Μιχάλης Γκόντας και Pierre Andreas Pitsilis. Η συνεργασία με τον Στέλιο Παρλιάρο για τα γλυκά της Forky φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή για την επιβίωση της πολυδιαφημισμένης startup.

     

    “Ανοίγει τον βηματισμό του” ο Χρήστος Μεγάλου

    Τις επόμενες εβδομάδες ίσως έχουμε μια καλή είδηση από την Τράπεζα Πειραιώς.  Πάντως αύριο συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας και την Παρασκευή, η  Εκτελεστική Επιτροπή.

    Που είναι το Equifund;

    Περισσότερο θόρυβο από το Forky έκανε το γνωστό ταμείο Equifund μέσω του οποίου θα διατεθούν περί τα 260 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και την ΕΤΕπ, μαζί με άλλους πόρους, για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων.

    Εχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε η υπόθεση του νέου ταμείου, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των funds που θα αναλάβουν χρηματοδότηση νέων και καινοτόμων εταιρειών.

    Μήπως διαπίστωσαν στην ΕΤΕπ, που διαδραματίζει καίριο ρόλο, πως από τα προηγούμενα κοινοτικά λεφτά είχαν διατεθεί  – κάτι εκατομμύρια  – σε φίλους και γνωστούς.

    Πως ο ίδιος που ήταν αξιολογητής επενδύσεων σε ένα fund βαπτίζονταν σε καινοτόμο επιχειρηματία λίγο καιρό αργότερα;

    Είναι πολλά τα λεφτά, μεγάλος ο πειρασμός. Αφήστε που η καινοτομία στην Ελλάδα περιορίζεται μόνο σε εφαρμογές για κινητά και για delivery!

    Πάντως θα σας δώσουμε μια μεγάλη είδηση. Ο συνεταίρος της κυρίας, του κυρίου, (δηλαδή του Κυριάκου), που ασχολείται με start-up δεν προκρίθηκε! Εδώ τα μέσα δε χωρούν.

    Τα vouchers του ΕΣΠΑ

    Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης και η ειδική γραμματέας ΕΣΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα οι οποίοι χρεώνονται εξ’ ολοκλήρου το ναυάγιο με τα “παρκαρισμένα” κοινοτικά κονδύλια, είχαν και μια άλλη ιδέα για την ενίσχυση των εξαγωγών.

    Θα μοιράσουν “voucher εξωστρέφειας” δηλαδή ένα συγκεκριμένο κουπόνι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να προβάλλουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

    Λέγεται πως ήδη κυκλοφορούν διάφορα ανέκδοτα στο υπουργείο Οικονομίας για τα “ωραία δωρεάν ταξίδια” που θα κάνουν πολλοί αετονύχηδες.

    Αντίστοιχο πρόγραμμα είχαν επιχειρήσει να εφαρμόσουν και στην Κύπρο, μαθαίνουμε, αλλά οι κοινοτικοί τους είπαν πως η επιδότηση εκδρομών δεν είναι στις προτεραιότητες της Κομισιόν!

    Οσο για τον κ. Χαρίτση, βρίσκεται πλέον και στο στόχαστρο των καλοταϊσμένων της ΜΟΔ η οποία υποτίθεται πως ιδρύθηκε για να επιταχύνει τις απορροφήσεις κονδυλίων, αλλά μάλλον τις μπλοκάρει…

    Πως στραγγαλίζεις την καινοτομία

    Και για να κλείσουμε τη στήλη, που σήμερα είναι αφιερωμένη στην καινοτομία, ας θυμηθούμε πως ακριβώς την προωθεί η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Υποδομών.

    Με εντολή Χρήστου Σπίρτζη, ο υφυπουργός κ. Μαυραγάνης μαζί με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας ταξί Θύμιο Λυμπερόπουλο έφτιαξαν ολόκληρο νομοσχέδιο που στραγγαλίζει υπηρεσίες όπως η Uber και η Beat (πρώην Taxibeat) και το κρύβουν!

    Μήπως έπρεπε να μπει σε διαβούλευση ώστε να καταλάβουν και οι καταναλωτές τι αλλάζει και πόσο θα πληρώσουν (σε ποιότητα υπηρεσιών και σε τιμές);

    Θα το πάνε νύχτα στη Βουλή για να πολεμήσουν τα “διαπλεκόμενα”;

    Ο Θ. Λυμπερόπουλος μπορεί πάντως να περηφανεύεται πως το σχέδιο νόμου που συνέταξε έχει τις ευλογίες και του πρωθυπουργού με τον οποίο συναντήθηκε προ ημερών. Βάλτε το Θύμιο  στη Βουλή για να πάρετε ταξί!



    ΣΧΟΛΙΑ