• First Top Stories

    Ο άγνωστος Αριστείδης Αλαφούζος

    Αριστείδης Αλαφoύζος

    Αριστείδης Αλαφούζος


    Για πολύ κόσμο, ο Αριστείδης Αλαφούζος ήταν ένας γρίφος που παρέμεινε άλυτος μέχρι την περασμένη Δευτέρα, όταν απεβίωσε σε ηλικία ενενήντα τριών ετών. Η ζωή του θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα μυθιστόρημα με δεκάδες κεφάλαια, κόντρες και αντιπαραθέσεις που έμειναν στην ιστορία, έναν μεγάλο έρωτα-την αείμνηστη σύζυγό του Λένα-και δύο πάθη.

    Αυτό της δημιουργίας, την τρέλα του για τις ισοτιμίες νομισμάτων και τα ups and downs της αγοράς τους στα οποία αναδείχθηκε μέγας παίχτης.

    Το αγαπημένο του game την δεκαετία του ’90, ήταν η ισοτιμία αμερικάνικου δολαρίου και ιαπωνικού γιεν και όπως έλεγε ο δημοσιογράφος Νίκος Νικολάου το 1994 είχε σε μετρητά οχτακόσια εκατομμύρια δολάρια, ποσό μυθικό για την εποχή.

    Λάτρευε το οικονομικό ένθετο της «Καθημερινής» με τις σομόν σελίδες και την στήλη των παραπολιτικών της εφημερίδας, όπου οι συντάκτες υπέγραφαν με ψευδώνυμα και έγραφαν αιχμηρά σχόλια και ειδήσεις που οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι υπουργοί δεν ήθελαν επ’ ουδενί να δημοσιοποιηθούν.

    Είχε δεχθεί άπειρα τηλέφωνα από κυβερνητικά στελέχη που του ζητούσαν να αποκαλύψει τα πραγματικά ονόματα πίσω από τα ψευδώνυμα, κάτι που δεν έκανε ποτέ.

    Δύο κόντρες του έμειναν στην ιστορία, αυτή με τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τον οποίο συγκρούστηκε ανοιχτά, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα Νέα».

    Κάτι αδιανόητο για έναν άνθρωπο που απεχθανόταν την οποιαδήποτε δημοσιότητα, δείγμα και αυτό του πόσο σοβαρά είχε πάρει την συγκεκριμένη αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό.

    Μια αντιπαράθεση που ξεκίνησε όταν ο Αριστείδης Αλαφούζος σταμάτησε σύμφωνα με τα όσα είχε πει τότε να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Νέα Δημοκρατία.

    Αριστείδης Αλαφούζος
    Αριστείδης Αλαφούζος

    Από τον Μητσοτάκη στον Κόκκαλη

    Μια βοήθεια που είχε αρχίσει το 1988, όταν μετά την κατάρρευση Κοσκωτά, ο Αριστείδης Αλαφούζος θέλησε να αγοράσει την «Καθημερινή» και ζήτησε την στήριξη του Μητσοτάκη.

    «Έδωσα εκατοντάδες εκατομμυρίων στο κόμμα, όμως διαπίστωσα ότι κόμμα και Μητσοτάκης είναι δυο διαφορετικά πράγματα», είχε δηλώσει στην συνέντευξή του ο αείμνηστος εφοπλιστής τονίζοντας ότι «μου ζητούσε συνέχεια λεφτά».

    Οι σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη αποκαταστάθηκαν χρόνια αργότερα και σήμερα το πρωί η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν το παρόν στην νεκρώσιμη ακολουθία στον Άγιο Διονύσιο.

    Αντίθετα, οι σχέσεις του εκλιπόντος με τον Σωκράτη Κόκκαλη, δεν υφίσταντο από το 2000, όταν ξεκίνησε η διαμάχη τους, με αφορμή την επικείμενη επιχειρηματική εμπλοκή του πρώτου στα τυχερά παιχνίδια.

    Η «Καθημερινή» πυροβολεί κατά ριπάς τον επιχειρηματία -γράφτηκαν εκατόν πενήντα τρία ρεπορτάζ για τον Σωκράτη Κόκκαλη και την φερόμενη δράση του ως πράκτορα της Stazi- αλλά το δικαστήρια δικαίωσαν τελεσίδικα τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, επιδικάζοντας και τις ανάλογες αποζημιώσεις.

    Όπως έλεγε χτες χαρακτηριστικά γείτονας του στην Εκάλη «ο Αριστείδης Αλαφούζος είχε πολλούς φίλους αλλά περισσότερους εχθρούς», ενώ ο ίδιος ο εκλιπών σε συζητήσεις χαρακτήριζε τον εαυτό του ως ασυμβίβαστο ταξιδευτή.

    Οι αντίπαλοί του από την άλλη υποστήριζαν ότι ήταν ένας άνθρωπος που υποστήριζε ή ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με πολιτικούς και επιχειρηματίες, ανάλογα με το αν εξυπηρετούνταν τα επιχειρηματικά του σχέδια.

    Όποια και αν είναι η αλήθεια, ο Αριστείδης Αλαφούζος ήταν μια ξεχωριστή προσωπικότητα και ο πρώτος εφοπλιστής που εισήλθε στον χώρο των ΜΜΕ.

    Τα τελευταία πέντε χρόνια της ζωής του σημαδεύτηκαν από την απώλεια της συζύγου του Λένας, η οποία έφυγε πρώτη τον Μάιο του 2012, αφήνοντας τον μόνο μετά από μια ολόκληρη ζωή.

    Θα την συναντήσει αύριο στην αγαπημένη τους Οία, στο τελευταίο και πιο μοναχικό ταξίδι της μυθιστορηματικής του ζωής…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον Αριστείδη Αλαφούζο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η οικογένεια της «Καθημερινής» αποχαιρετά τον Αριστείδη Αλαφούζο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο Αριστείδης Αλαφούζος



    ΣΧΟΛΙΑ