First Top Stories

Lidl Hellas: Τι απαντά στις καταγγελίες για απολύσεις και συνθήκες εργασίας

Αδαμίδου

Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας του ομίλου Lidl Hellas


Για ανυπόστατες κατηγορίες και ψευδή στοιχεία κάνει λόγο η διευθύντρια επικοινωνίας της Lidl Hellas, σχολιάζοντας τις καταγγελίες σωματείου των εργαζομένων για άδικες απολύσεις και εξαντλητικές συνθήκες εργασίας στα καταστήματα της εταιρείας που εδώ και δυο μέρες κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου.

Η κα. Βασιλική Αδαμίδου μιλώντας στο mononews.gr αναφέρει πως στην καταγγελία του σωματείου υπάρχουν ψευδή στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι σκόπευε να διώξει εργαζομένη επειδή σκέφτηκε να κλέψει (!), αφού η συγκεκριμένη υπάλληλος παραμένει στη θέση της και τονίζει πως όταν απολύεται κάποιος τηρούνται συγκεκριμένες διαδικασίες και οδηγίες με απόλυτο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα.

«Κανένας δεν φεύγει χωρίς να έχουν τηρηθεί στο έπακρο τα εργασιακά δικαιώματα με ότι σημαίνει αυτό», σημειώνει και προσθέτει πως δεν τίθεται θέμα άδικης απόλυσης εργαζομένου, όπως υποστηρίζει το σωματείο.

«Η απόλυση κάποιου», τονίζει, «δεν είναι μόνο θέμα απόδοσης αλλά κυρίως θέμα συμπεριφοράς απέναντι στον πελάτη… Σε καμιά περίπτωση δεν φεύγει κάποιος έτσι απλά».

Βασιλική Αδαμίδου, Lidl hellas
Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας του ομίλου Lidl Hellas

Ειδικά για την απόλυση στην οποία αναφέρεται το σωματείο, σύμφωνα με την κα. Αδαμίδου υπήρξαν αρκετές καταγγελίες από πελάτες για ανάρμοστη συμπεριφορά, κάτι που έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη της η εταιρεία. «Η Lidl είναι μια ιδιωτική εταιρεία και ο καταναλωτής για εμάς είναι το αφεντικό», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Είναι λογικό», συνεχίζει, «η θέση του σωματείου του ΠΑΜΕ να είναι υπέρ των εργαζομένων… δεν ξέρω αν για το ΠΑΜΕ είναι ποτέ κάποια απόλυση δίκαιη».

Όσον αφορά στις καταγγελίες για τις συνθήκες και την εντατικοποίηση της εργασίας, η κα. Αδαμίδου απαντά πως «υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και ροές εργασιών που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους» και προσθέτει πως «κανείς δεν πιέζεται περισσότερο από κάποιον άλλο».

Για την ιστορία στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΜΕ κατηγορεί την Lidl Hellas για τις συνθήκες εργασίας και την αυθαιρεσία προς τους εργαζόμενους. Τονίζει επίσης πως οι εργαζόμενοι εργάζονται με εξαντλητικούς ρυθμούς και καταγγέλλει πως ζουν μονίμως υπό τον φόβο της απόλυσης.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Σωματείου που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο:

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πολυεθνική LIDL συνεχίζει να εξαπολύει επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στοχεύοντας στην γιγάντωση των κερδών της με το μικρότερο για αυτήν κόστος.

Την ίδια περίοδο που προσπαθεί να αναβαθμίσει την εικόνα της με ανακαινίσεις καταστημάτων, προωθητικές καμπάνιες και διαφημίσεις που παρουσιάζουν τους εργαζόμενους τρισευτυχισμένους, οι εργαζόμενοι βιώνουν την πιο άγρια εκμετάλλευση.

Καθημερινά αυξάνεται η εντατικοποίηση αλλά και η τρομοκρατία για να δουλεύει αδιαμαρτύρητα κάθε εργαζόμενος σε όλα τα πόστα και με εξαντλητικούς ρυθμούς. Καθημερινή είναι και η απειλή της απόλυσης, με τους εργαζόμενους να δέχονται επανειλημμένα επιπλήξεις και αιφνιδιαστικούς ελέγχους.

Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι δεν κάνει απολύσεις αφού παίρνει κάθε δυνατό μέτρο για να εξαντλήσει σωματικά και ψυχολογικά τους συναδέλφους και να τους οδηγήσει σε παραίτηση.

Στοχεύει κυρίως στους εργαζόμενους μεγαλύτερης ηλικίας ή με περισσότερα χρόνια προϋπηρεσίας για να μπορεί να τους αντικαταστήσει με νέους χωρίς δικαιώματα και με χαμηλότερο μισθό.

Πάγια τακτική της εργοδοσίας για όποιον δεν υποκύπτει στις πιέσεις είναι να τον κατηγορούν ότι κλέβει, χωρίς φυσικά κανένα αποδεικτικό στοιχείο, ενώ υπάρχει και το πρόσφατο παράδειγμα συναδέλφισσας που προσπάθησαν να την απολύσουν με το ανήκουστο επιχείρημα ότι σκέφτηκε να κλέψει.

Αυτός είναι ο βραβευμένος ως top εργοδότης για το 2017, που σακατεύει τους εργαζόμενους για να μπορεί να αυξάνει τα κέρδη του και να διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Αυτός είναι ο βραβευμένος ως top εργοδότης για το 2017, που δεν δίστασε πριν από λίγες μέρες να απολύσει συναδέλφισσα μας που αντιμετωπίζει για χρόνια προβλήματα με τον καρκίνο, με την δικαιολογία μάλιστα ότι μίλησε απότομα σε πελάτες.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μην συμβιβαστούμε με την εξαθλίωση

Τα συμφέροντα της εργοδοσίας να αναπτύσσεται διαρκώς, να ανταγωνίζεται με τις άλλες εταιρίες του κλάδου, να κυνηγάει το κέρδους με κάθε τρόπο, δεν ταυτίζονται με τα δικά μας συμφέροντα για πλήρη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για ελεύθερο χρόνο για εμάς και τις οικογένειες μας.

Κανείς συνάδελφος να μην μείνει μόνος του, φοβισμένος, να προσπαθεί ατομικά να λύσει το κάθε πρόβλημα.

Υπάρχει εμπειρία, όπου συλλογικά, μαζικά και με επιμονή δώσαμε μάχες είχαμε και κατακτήσεις.

Όσο δεν παίρνουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας τόσο πιο οδυνηρές θα είναι οι επιπτώσεις από τα μέτρα που από κοινού κυβέρνηση και εργοδοσία παίρνουν διαρκώς.

Έλα σε επαφή με το σωματείο σου, έχουμε τη δύναμη να οργανώσουμε εστίες αντίστασης σε κάθε κατάστημα

ΤΟ Δ.Σ.».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιώργος Ρούσσος (Revoil): «Ήταν λάθος η είσοδος στη ναυτιλία»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΒofA Merrill Lynch: Νηνεμία πριν την… καταιγίδα της τρίτης αξιολόγησης-Δύσκολο το φθινόπωρο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Capital Controls: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές-Τέλος στο όριο αναλήψεων των 840 ευρώ από 1η ΣεπτεμβρίουΣΧΟΛΙΑ