• First Top Stories

    Ποιος εφοπλιστής που έχει 2.500 ακίνητα τώρα επενδύει και στο κέντρο της Αθήνας 

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Σωκράτης Λαζαρίδης: Με μία παρουσίαση κερδίζεις θέση στο Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών

    Ο αιώνιος πρόεδρος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης αποφάσισε να βγάλει από το διοικητικό συμβούλιο τον εκπρόσωπο των χρηματιστών και να διορίσει νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, όπως για παράδειγμα τον  αναπληρωτή καθηγητή του Harvard Business School Γιώργο Σεραφείμ, που έκανε πρόσφατα παρουσίαση στο Χρηματιστήριο για το πως οι εταιρείες θα γίνουν πιο αποδοτικές και θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, πράγματα που είναι άγνωστα στον Λαζαρίδη και γενικά στο χώρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Εμείς προτείνουμε στον Λαζαρίδη από το να κάνει δημόσιες σχέσεις ας δοκιμάσει τον αναπληρωτή καθηγητή φέρνοντας ιδέες και λεφτά και μετά ας τον κάνουν στο Χρηματιστήριο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο στη θέση του Λαζαρίδη, που δεν έφερε ούτε ιδέες ούτε λεφτά.

    Τουρίστες χωρίς πορτοφόλι!

    Μια απάντηση σε όσους αναζητούν, σε σύνθετες προσεγγίσεις και αναλύσεις, τις αιτίες επιδείνωσης του τουριστικού μίγματος δίνει η χθεσινή έκθεση της Εθνικής Τράπεζας.

    Τα έσοδα ανά επισκέπτη στην Ελλάδα παραμένουν περίπου 15% χαμηλότερα από τους άλλους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου για έναν απλό λόγο: Ειδικά τα ξενοδοχεία σε Μακεδονία και Θράκη, μεγάλο ποσοστό των οποίων εξακολουθεί να λειτουργεί με χαμηλής ποιότητας υποδομές, στράφηκαν προς τους τουρίστες των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

    Σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία περισσότερο από το 50% των τουριστών προέρχονται από Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια, Ρουμανία και Αλβανία με την μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση από τα 28 μέχρι τα 51 ευρώ. Αντίθετα Κρήτη και Νότιο Αιγαίο προσελκύουν μεγαλύτερα πορτοφόλια με το 46% των τουριστών να προέρχονται από Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία και την δαπάνη ανά διανυκτέρευση από 78 έως 81 ευρώ. Η δαπάνη εκτοξεύεται στα 113 ευρώ ημερησίως όταν πρόκειται για αμερικανούς τουρίστες, οι οποίοι όμως αποτελούν μόλις το 3% των επισκεπτών σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο.

    Οι αναλυτές της Εθνικής δίνουν και μια απάντηση στο πως μπορεί η χώρα να αυξήσει τα έσοδα (όχι μόνο τους τουρίστες!). Με επενδύσεις 16 δισ. ευρώ σε τουριστικές υποδομές (μαρίνες, κλπ) και άλλα 6 δισ. για νέα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.

    Που είναι οι μαρίνες;

    Με αφορμή την έκθεση της Εθνικής Τράπεζας η στήλη υπενθυμίζει την ξεχασμένη υπόθεση αξιοποίησης των ελληνικών τουριστικών λιμένων που είχε αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει παραχωρηθεί καμία μαρίνα! Όσοι ψάχνουν να βρουν ένα παράδειγμα για τα οφέλη που μπορεί να έχει μια πόλη ας ρίξουν μια ματιά στη Λεμεσό της Κύπρου.

    Η επένδυση, στην οποία συμμετέχει κατά 30,83% η J&P ΑΒΑΞ, έχει ολοκληρωθεί κατά σχεδόν 90%. Φτάνει τα 375 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις διαμερισμάτων και επαύλεων να έχουν ήδη αγγίξει τα 366 εκατ. ευρώ!

    Μάλιστα εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης κατοικιών αποφασίστηκε να δημιουργηθεί πρόσθετο συγκρότημα πέντε πολυκατοικιών. Το 30% των συγκεκριμένων διαμερισμάτων έχει ήδη πωληθεί ενώ βρίσκονται ακόμα στα σχέδια.

    Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί το 100% των διαμερισμάτων (πλην του υπό κατασκευή πρόσθετου συγκροτήματος) και το 70% των επαύλεων. Ήδη ελλιμενίζονται στη μαρίνα 280 σκάφη, με τη δυναμικότητα να φτάνει τα 650.

    Γιώργος Προκοπίου: Οι επενδύσεις στη Σταδίου

    Εκτός από την ανακαίνιση του στοιχειωμένου ακινήτου που κάποτε φιλοξενούσε το γνωστό «Ακρον ‘Ιλιον Κρυστάλ» στην οδό Σταδίου, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου επενδύει και στην ανακαίνιση ενός ακόμα κτιρίου στον ίδιο δρόμο. 

    Πρόκειται για το Μέγαρο Αθηνογένους, ένα από τα επιβλητικότερα κτήρια της αθηναϊκής αστικής τάξης στα χρόνια της βασιλείας του Γεωργίου Α΄.

    Το Μέγαρο Αθηνογένους οικοδομήθηκε κατά τη περίοδο 1875-1880, σε σχέδια Γάλλου αρχιτέκτονα.

    Η επιστήμη δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν πρόκειται για σχέδια του Φρεντερίκ Πιάτ ή του συμπατριώτη του Εζέν Τρουμπ! Το Μέγαρο Αθηνογένους στέγασε στα τέλη του 19ου αιώνα την πρώτη Οθωμανική Τράπεζα στην Ελλάδα.

    Η συνολική επένδυση του Γ. Προκοπίου για την ανακαίνιση των δύο ιστορικών κτιρίων της οδού Σταδίου προβλέπεται πως θα αγγίξει τα 25 εκατ. ευρώ. Πρώτα αναμένεται να λειτουργήσει, ως εμπορικό ακίνητο, το πρώην «Ακρον Ίλιον Κρυστάλ».

    Όποιος περπατήσει σήμερα την οδό Σταδίου και δει τα κατεστραμμένα, καμένα και άδεια κτίρια θα καταλάβει γιατί τέτοιες επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες.

    Προκοπίου
    Η Ιωάννα Προκοπίου με τον πατέρα της Γιώργο Προκοπίου

    Ποιος είναι ο Γιώργος Προκοπίου

    Ο εφοπλιστής είναι μια από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες στον χώρο της ναυτιλίας. Είναι λάτρης των ακινήτων και φημολογείται ότι έχει στην κατοχή του πάνω από 2.500 ακίνητα σε όλη την λεκάνη της Μεσογειου. Προ ετών είχε διεκδικήσει ένα ακίνητο στην Ιταλία (στο Portofino) με αντίπαλο τον Μπερλουσκονι αντί του ποσού των 25 εκατ. ευρώ. Και φυσικά ήταν ο νικητής

    Ήταν που θα πήγαιναν οι εφοριακοί στου «Κεράνη»

    Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής διαφημίζουν πως διεκδικούν τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που φεύγει από το Λονδίνο λόγω Brexit. Πως; «Με το χειρότερο και πιο πρόχειρο website από όλες τις υποψήφιες χώρες» που έγραψε και ο Ν. Χρυσολωράς, διευθυντής του Bloomberg Βρυξελλών.

    Που θέλουμε να τους εγκαταστήσουμε; Μα στο περίφημο κτίριο «Κεράνη» στη Λεωφόρο Θηβών που αγόρασε το ΥΠΕΧΩΔΕ επί υπουργίας Κ. Λαλιώτη προ 20ετίας αλλά αρνούνται να πάνε οι δημόσιοι υπάλληλοι οποιουδήποτε υπουργείου!

    Θυμάστε τον Τρύφωνα Αλεξάκη που ορκίζονταν πως σύντομα θα έχουν εγκατασταθεί υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που στεγάζονται και πληρώνουν ενοίκιο στο ΑΤΡΙΝΑ της Λεωφόρου Κηφισίας;

    Θα τους στείλουμε στο Αιγάλεω, λοιπόν, και ελπίζουμε να μείνουν περισσότερα από δύο χρόνια που κατάφερε να επιβιώσει ο κ. Τζανακόπουλος!

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Γιώργος Προκοπίου: Παγκόσμια διάκριση για τον ισχυρό εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Γιώργος Προκοπίου: Εξασφάλισε δάνειο-μαμούθ 480 εκατ. δολ.

    MH ΧΑΣΕΤΕ:Απίστευτα λεφτά στη ναυτιλία: O Δ. Προκοπίου πούλησε πλοίο στη διπλάσια τιμή από αυτήν που το αγόρασε

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ι. Προκοπίου: Η low profile Prominence Maritime απέκτησε VLCC 15ετίας

     



    ΣΧΟΛΙΑ