• First Top Stories

    Νέο σοκ για τον Τσίπρα: Να οι 11 πλουσιότερες χώρες που οι πολίτες δεν εμπιστεύονται στους πολιτικούς

    ελλαδα τσιπρας


    Το World Economic Forum (WEF) δημοσίευσε την έρευνα “Global Competitiveness Survey”, που κατατάσσει τις χώρες με βάση την ανταγωνιστικότητά τους και αποτυπώνει το πόσο “υγιής” είναι οικονομικά αλλά και τα ρίσκα που αυτές αντιμετωπίζουν. Βασικό κριτήριο για την έρευνα αποτέλεσε η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στο πολιτικό σύστημα.

    Το WEF έθεσε το εξής ερώτημα “Στη χώρα σας, πώς βαθμολογείτε το ήθος των πολιτικών” και ζήτησε από τους πολίτες τους να βαθμολογήσουν από το 1 (πολύ χαμηλό) ως το 7 (πολύ υψηλό) το ήθος της πολιτικής ηγεσίας.

    Η βαθμολογία που τέθηκε βασίζεται φυσικά στην αντίληψη και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες στην πολιτική τάξη κάθε χώρας. Οι 34 χώρες του ΟΟΣΑ που συμμετείχαν θεωρούνται ανεπτυγμένες και με δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι καμία χώρα δε βαθμολόγησε με 7 το ήθος των πολιτικών της, ωστόσο, η Σιγκαπούρη βρέθηκε στην κορυφή για άλλη μια φορά, συγκεντρώνοντας βαθμολογία της τάξεως του 6,4. Η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ συγκέντρωσαν 4,7 και 3,9 αντίστοιχα, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, η Ελλάδα συγκέντρωσε μόλις 2,3 – γεγονός που καταδεικνύει το πόσο λίγη εμπιστοσύνη δείχνουν οι Έλληνες στους πολιτικούς τους και τι είδους άποψη έχουν για το ήθος τους.

    11. Πορτογαλία: 3

    πορτογαλια
    Ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός Antonio Costa (δεξιά)

    Οι Πορτογάλοι πολίτες μπορεί γενικά να εμπιστεύονται τους πολιτικούς τους, ωστόσο, η εμπιστοσύνη αυτή κλονίστηκε όταν το 2014 ο πρώην Πρωθυπουργός Jose Socrates συνελήφθη με κατηγορίες για διαφθορά.

    10. Σλοβενία: 2,6

    σλοβενια
    Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Miro Cerar

    Η χώρα προσπαθεί ακόμα να ορθοποδήσει από τη μετάβαση από το κομμουνιστικό καθεστώς 20 χρόνια πριν. Η γενικευμένη διαφθορά έχει βάλει το χέρι της στο να μειωθεί η ελευθερία της εργασίας και της οικονομίας.

    9. Τσεχία: 2,6

    τσεχια
    Ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Bohuslav Sobotka

    Οι πολιτικοί της Τσεχίας κλονίστηκαν από ένα σκάνδαλο το 2013, όταν ο Πρωθυπουργός Petr Necas απασχόλησε τη χώρα με θέματα διαφθοράς. Η έρευνα που διενεργήθηκε, τον ανάγκασε σε παραίτηση.

    8. Λετονία: 2,5

    λετονια
    Ο Πρωθυπουργός της Λετονίας, Maris Kucinskis

    Οι Λετονοί έχουν σοβαρό θέμα στο να εμπιστευτούν τους πολιτικούς τους, με τις επιχειρήσεις συχνά να παραπονιούνται για “ιδιαίτερες” σχέσεις μεταξύ πολιτικών και συγκεκριμένων εταιρειών. Μερικοί πιστεύουν μάλιστα ότι τα δημόσια κεφάλαια καταλήγουν σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις λόγω της διαφθοράς.

    7. Νότια Κορέα: 2,5

    νοτια κορεα
    Ο Πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας, Hwang Kyo-ahn (αριστερά)

    Η πολιτική εμπιστοσύνη είναι σχετικά χαμηλή στην Νότια Κορέα. Ειδικά δε, μετά τη βύθιση του πλοίου MV Sewol το 2014,  όπου έχασαν τη ζωή τους 300 άτομα, οι πολιτικοί δέχθηκαν αυστηρή κριτική για τον τρόπο που προσέγγισαν την καταστροφή αυτή.

    6. Ουγγαρία: 2,5

    ουγγαρια
    Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, Viktor Orban

    Η Ουγγαρία βρίσκεται μία θέση πιο πάνω, με τον Πρωθυπουργό της χώρας Viktor Orban, να αυξάνει τα ποσοστά της έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, ειδικά με την πολιτική που ακολούθησε στο δημοψήφισμα κατά των μεταναστών.

    5. Πολωνία: 2,4

    πολωνια
    Η Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Beata Szydlo

    Η Πολωνία επίσης δεν αποτελεί εξαίρεση στη λίστα με τις χώρες όπου οι πολίτες αδυνατούν να εμπιστευτούν τους πολιτικούς τους. Χαρακτηριστικό είναι το χαμηλό ποσοστό προσέλευσής τους στις κάλπες σε όλες τις σημαντικές πολιτικές αναμετρήσεις.

    4. Ισπανία: 2,4

    ισπανια
    Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Mariano Rajoy

    Η Ισπανία είχε δύο βουλευτικές εκλογές τα τελευταία χρόνια και η αδυναμία της κυβέρνησης της χώρας να είναι αποδοτική για όλη τη διάρκεια του 2016, ενδεχομένως να αποτελεί οιωνό για νέες εκλογές.

    3. Ελλάδα: 2,3

    ελλαδα τσιπρας
    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

    Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα και όχι άδικα. Μετά από αρκετά χρόνια λιτότητας και παχυλών υποσχέσεων, που καμία κυβέρνηση δεν τήρησε, οι Έλληνες έχουν χάσει την πίστη τους εδώ και καιρό στους πολιτικούς.

    2. Σλοβακία: 2,2

    σλοβακια
    Ο Πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Robert Fico

    Μία θέση πριν την κορυφή βρίσκεται η Σλοβακία. Η πολιτική διαφθορά παραμένει ένα τεράστιο ζήτημα ενώ το σκάνδαλο “Gorilla” που στοίχειωσε τη χώρα το 2011 υποδείκνυε ότι πολιτικοί, επιχειρηματίες και επίσημες αρχές του τόπου δωροδοκούνταν με αντάλλαγμα – τι άλλο; – προσωπικές χάρες.

    1. Ιταλία: 1,9

    ιταλια
    Ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Matteo Renzi

    Στην κορυφή της λίστας – μια τις πλουσιότερες χώρες και με τη λιγότερη εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα – βρίσκεται η Ιταλία. Οι γείτονές μας αριθμούν περίπου 60 διαφορετικές κυβερνήσεις από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Βαρύ πλήγμα ωστόσο, αποτέλεσε και το σκάνδαλο με τον πρώην πρωθυπουργό Silvio Berlusconi. Η καταδικαστική απόφαση του – τέσσερις φορές εκλεγμένου – πρωθυπουργού για φοροδιαφυγή το 2013 και τα περίφημα “bonga bonga” πάρτι έδωσαν τη χαριστική βολή στην εμπιστοσύνη των Ιταλών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Άρθρο Ε. Αγαπηδάκη: Καρανίκα αγόρι μου, άκου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης-Καραμανλής: Το δείπνο μετά συζύγων και η συμμαχία-καταλύτης για την επόμενη μέρα στη ΝΔ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ