• First Top Stories

    Μητσοτάκης: Τελευταία πράξη της πολιτικής φαρσοκωμωδίας – Επιτέλους, φύγετε!

    • NewsRoom
    mitsotakis μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό προσωπικά εξαπέλυσε ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Όποιος δώσει ‘ναι’ σήμερα, εγκρίνει το ναυάγιο που ζει η χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια» είπε, κάνοντας λόγο για την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας και για «αίσχος αλληλοδανεισμού βουλευτών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με στόχο τους πρόσκαιρους συσχετισμούς».

    «Η συζήτηση που παρακολουθούμε εδώ και δύο ημέρες, δεν είναι μια κανονική συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά η τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας, ένας κοινοβουλευτικός ελιγμός, για να μείνει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και για να παραμείνει στη ζωή, έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα, το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ» είπε χαρακτηριστικά.

    «Το πρωί ΑΝΕΛ, το βράδυ ΣΥΡΙΖΑ, ο τραγέλαφος των ΑΝΕΛ ως ένα κόμμα ακορντεόν. Βουλευτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να διαγράφονται, για να διατηρεί ο κ. Καμμένος τα προνόμια του αρχηγού κοινοβουλευτικής ομάδας. Υπουργοί προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ παραμένουν στην θέση τους. Αναρωτιέμαι, εάν η κ. Παπακώστα, η κ. Κουντουρά και ο κ. Κόκκαλης θα σας έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης, αν τους είχατε απομακρύνει από την θέση τους» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

    «Δύο είναι στην Κίνα και δύο κάνουν τους Κινέζους» 

    Και συνέχισε: «Τέσσερις  από τους έξι βουλευτές που έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση, τρεις υπουργοί: η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης, η κ. Παπακώστα και ο κ. Ζουράρις δεν μίλησαν καν για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. Δύο είναι στην Κίνα και οι άλλοι δύο κάνουν τους Κινέζους. Ποτέ το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Καταφέρατε το πρωτοφανές. Καταντήσατε την ελληνική Βουλή να θυμίζει την πρόσφατη εικόνα της Βουλής των Σκοπίων» ανέφερε.

    «Η κυβέρνηση δεν αναζητά τη στήριξη της κοινωνίας αλλά 151 πρόθυμους βουλευτές που θα συνδέονται με μια σαθρή κλωστή εξουσίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης που έκανε λόγο για «γυρολόγους πολιτικούς» που «ξέχασαν όσα έλεγαν μέχρι πρότινος».

    Αναφερόμενος στη διαδικασία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, είπε: «Ξεχάστε τις διαδικασίες-εξπρές για να περάσει η συμφωνία. Η συζήτηση θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που επιβάλλει η σοβαρότητά της. Θα ακουστούν όλοι οι βουλευτές, όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

    Και συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Βουλής: «Και μην διανοηθείτε να προχωρήσετε σε αλλαγές στην σύνθεση των επιτροπών της Βουλής που να παραποιούν την σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων. Ακόμη κι αν εξασφαλίσετε σήμερα 151 ψήφους, η ΚΟ σας θα αριθμεί 145 βουλευτές. Θα είστε de facto μια κυβέρνηση μειοψηφίας και αυτό θα αντανακλάται και στις επιτροπές της Βουλής. Αυτό ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής» είπε.

    «Βρήκατε την χώρα σωσμένη και την βυθίσατε»

    Κάνοντας μια αναδρομή στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν βρήκατε εσείς τη χώρα βυθισμένη και τη σώσατε, αλλά σωσμένη και τη βυθίσατε. Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ναι, η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Μετά ήρθατε εσείς και ξέρουμε τι έγινε. Εκατό δισ. και τρίτο μνημόνιο με την υπογραφή σας. Και ένα άτυπο 4ο μνημόνιο».

    Συνεχίζοντας την επίθεσή του στον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της ΝΔ ανέφερε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει το παρόν, αλλά ναρκοθετεί και το μέλλον. Η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών σε επιτήρηση και με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει μόλις χθες επιβράδυνση της οικονομίας της. Στο όνομα της εξουσίας, η κυβέρνηση δεν δίστασε να κάνει τα πάντα. Μαζί της όμως τραβά στο βούρκο κι ολόκληρη την πολιτική ζωή.

    «Το πρωτοφανές αλισβερίσι προκαλεί αποστροφή»

    Αναφερόμενος στις μετακινήσεις βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πολλά κόμματα -και η ΝΔ- το τελευταίο διάστημα «έχουμε δεχτεί τη συνεργασία βουλευτών. Όλοι όμως είχαν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί ή και διαγραφεί από τα κόμματά τους, τουλάχιστον ένα χρόνο πριν προσχωρήσουν στη ΝΔ. Και όλοι είναι πολιτικοί που μετακινήθηκαν από κόμμα της αντιπολίτευσης σε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης, χωρίς διαμετρικά αντίθετες θέσεις».

    «Αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι προκαλεί τη γενική αποστροφή. Ενοχλεί βαθιά τους πολίτες, και πολλούς που πίστεψαν εσάς κ. Τσίπρα και τα συνθήματά σας» ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης.

    «Το ‘ναι’ εγκρίνει το τετραετές ναυάγιο της χώρας»

    Περιγράφοντας το διακύβευμα της ψήφου εμπιστοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Προχωρώντας προς την ψηφοφορία, όλοι γνωρίζουν πια ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα. Όποιος ψηφίζει σήμερα ‘ναι’, εγκρίνει συνολικά το ναυάγιο που ζει η χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια, την τεράστια πολιτική απάτη που οδήγησε τον κ. Τσίπρα στην εξουσία. Όποιος ψηφίζει ‘ναι’, ανοίγει τον δρόμο στην δήθεν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα με τους γείτονες, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών».

    Και συνέχισε: «Υπουργοποιήθηκε πολιτικός που αποκαλούσε τον πρωθυπουργό ‘θλιβερό’ και ‘προκλητικά αμοραλιστή’. Κύριε Τσίπρα, αν είχατε συναίσθηση των ευθυνών σας, δεν θα κάνατε αυτούς τους χειρισμούς στο εθνικό θέμα. Κάνατε την εξωτερική πολιτική εργαλείο υπονόμευσης της εθνικής ενότητας».

    Μιλώντας για το τοξικό κλίμα και τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Κύριε Τσίπρα, ήσασταν ο πνευματικός πατέρας της θεωρίας ότι υπάρχει καλή και καλή βία. Έχετε τεράστια ευθύνη για το τοξικό κλίμα».

    «Τιμώ τον Αποστολάκη»

    Αναφερόμενος στην τοποθέτηση Αποστολάκη στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είπε ότι η χθεσινή κριτική του δεν αφορούσε τόσο τον ναύαρχο Αποστολάκη, τον οποίο προσωπικά τιμά για το διάστημα της στρατιωτικής θητείας του. «Αλλά διέπραξε μεγάλο λάθος που δεν σεβάστηκε τη διάκριση των ρόλων μεταξύ ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας και πολιτικού προϊσταμένου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η κριτική μου αφορά πρωτίστως τη δική σας απόφαση, κ. Τσίπρα» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Δεν μπορεί ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ σε ένα βράδυ να γίνεται υπουργός. Όπως δεν μπορεί μέσα σε ένα βράδυ η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να γίνεται σύμβουλός σας και μετά πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής».

    Παράλληλα, κάλεσε τον νέο υπουργό Άμυνας να εξηγήσει «ποιος αποφάσισε και τι εξυπηρετούσε η πτήση μαχητικών πάνω από το Πεντάγωνο, για να αποδοθούν τιμές στον κ. Καμμένο». «Όποιος θέλει τιμές, να τις πληρώνει από τη τσέπη του» ανέφερε.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε: «Επιτέλους, φύγετε! Στο χέρι μας είναι να συμβαδίσει η σημερινή απόφαση της Βουλής με την θέληση των Ελλήνων. Η απάντηση θα έρθει στην κάλπη. Θα μείνετε στο παρελθόν, για να κλείσουν οι πληγές του διχασμού, που τόσο ανεύθυνα ανοίξατε. Ήρθε η ώρα να πάμε επιτέλους μπροστά!».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αλέξης Τσίπρας: Πήρα το ρίσκο να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης, παρότι μπορούσα να κρυφτώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φώφη Γεννηματά: Ο Τσίπρας είναι το βαρίδι της Αριστεράς

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Καμμένος: Ο Τσίπρας μου είπε ότι η συμφωνία θα έρθει μετά τις εκλογές

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεοδωράκης: Θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει θετική ψήφο στην κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ