• First Top Stories

    Μυρίζει εκλογές: Φουντώνουν τα σενάρια για κάλπες πριν από το καλοκαίρι

    • NewsRoom


    Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές σε Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου, δίνοντας την εικόνα ότι η προκήρυξη εθνικών εκλογών είναι προ των πυλών. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική θητεία της, τα μηνύματα που εκπέμπονται από κινήσεις και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αφήνουν ορθάνοιχτο το παράθυρο για εκλογές πριν από το καλοκαίρι.

    «Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα. Η εκτίμηση μου είναι ότι είναι απαραίτητος ο χρόνος, για να δουλέψουν όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και να δουλέψουν και μέσα στην κοινωνία μέχρι την εξάντληση της τετραετίας» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο Open σχετικά με το ενδεχόμενο πολλαπλών εκλογών.

    Ο ίδιος σημείωσε σχολίασε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί στο να κερδίσει τις ευρωεκλογές και μπορεί να τις κερδίσει».

    Πέραν των νομοθετικών πρωτοβουλιών, υπάρχουν και οι πολιτικές κινήσεις που πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα. Μετά την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα των Μωραΐτη και Τόλκα, το σχέδιο Τσίπρα για άνοιγμα στην Κεντροαριστερά συνεχίστηκε και χθες με την ιδρυτική εκδήλωση της κίνησης «Γέφυρα».

    Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος, πέραν της πίεσης που μπορεί να ασκεί στο ΚΙΝΑΛ και των διαχωριστικών γραμμών που θέτει ανάμεσα στα δύο κόμματα, θεωρείται σε πρώτη φάση αμφίβολο, καθώς στην χθεσινή εκδήλωση πλειοψήφησαν τα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη που έχουν ήδη μεταπηδήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι οι απλοί ψηφοφόροι.

    Πέραν της «Γέφυρας», θα ακολουθήσει στις 4 Μαρτίου εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δημήτρης Παπαδημούλης και η Λούκα Κατσέλη για ένα προοδευτικό μέτωπο στις ευρωεκλογές, με παρόντα και συμμέτοχο τον επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν. Εκεί θα παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά απέτυχαν οι προσπάθειές του να πάνε στην εκδήλωση ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Μέσα στο σκηνικό που στήνεται με την διεύρυνση προς το Κέντρο και τις αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για την περαιτέρω «πασοκοποίηση» του κυβερνώντος κόμματος, υπήρξε την Κυριακή «πυροσβεστικό» δημοσίευμα του Θανάση Καρτερού στην Αυγή, υπέρ του ανοίγματος: «Όταν μιλάμε για προοδευτική συμπαράταξη και αποκλείουμε όσους στο παρελθόν ήταν αντίπαλοί μας, μίλησαν άσχημα για μας και την πολιτική μας, αμφισβήτησαν τη στρατηγική μας, κατάγγειλαν κάποιες πλευρές της, μάλλον μιλάμε για συμπαράταξη με τον εαυτό μας. Δεν κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ από δεξιά διάβρωση επειδή κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ μεταναστεύουν κοντά του.

    » Υπάρχουν αρκετοί εξ απαλών ονύχων ΣΥΡΙΖΑίοι, αριστεροί αφοσιωμένοι, για να τον προφυλάξουν. Διαθέτει και κομματική συνοχή και πολιτική αυτοπεποίθηση. Στο κάτω – κάτω, κάποιοι μετανάστες από το ΠΑΣΟΚ – κάποια εκατομμύρια μετανάστες δηλαδή- τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα. Αυτοί να δείτε τι μας είχαν σύρει μέχρι να βρεθούν με το ψηφοδέλτιό μας στο χέρι. Να κολυμπήσουμε στο ρεύμα της νέας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Στην ανοιχτή θάλασσα, με όλους τους κινδύνους και τις παγίδες που αυτή κρύβει. Ή να παραμείνουμε στον όρμο της κομματικής σιγουριάς. Αυτό είναι κάθε φορά, σε κάθε εποχή, το δίλημμα των συμμαχιών για την Αριστερά».

    Οι ελληνοποιήσεις

    Ορισμένοι στην αξιωματική αντιπολίτευση φοβούνται ότι στην πορεία προς τις κάλπες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να κάνει παιχνίδι και με τις ελληνοποιήσεις. Υπάρχουν πληροφορίες ότι έρχεται νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, για να δίδεται πιο γρήγορα η ιθαγένεια σε αλλοδαπούς. Βασικό στοιχείο των νέων ρυθμίσεων θα είναι να γίνει λιγότερο αυστηρή η προϋπόθεση της γνώσης των ελληνικών.

    Η κατάθεσή του µόλις τρεις µήνες πριν από τις κάλπες των ευρωεκλογών και των δηµοτικών-περιφερειακών εκλογών (πιθανώς και των εθνικών) αναµένεται να προκαλέσει εκρηκτικό κλίµα στη Βουλή.

    Και στη Νέα ∆ηµοκρατία ήδη έχει δοθεί εντολή στους αρµόδιους τοµεάρχες Μάκη Βορίδη και Γιώργο Γεωργαντά να κάνουν «φύλλο και φτερό» τις ρυθµίσεις που θα φέρει το νοµοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η κυβέρνηση «σπάει» με τροπολογία, λίγο πριν τις εκλογές, 4 δήμους της χώρας!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξαφνική σύσκεψη στο γραφείο του Τσακαλώτου σημαίνει εκλογικό συναγερμό



    ΣΧΟΛΙΑ