• First Top Stories

    Μετά τους 4 σεισμούς τις τελευταίες ώρες, ένας ακόμα σεισμολόγος προειδοποιεί: Είμαστε σε επιφυλακή

    • NewsRoom


    Τέσσερις σεισμοί μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ωρών, καταγράφηκαν από τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σημειώθηκαν τέσσερις δονήσεις μεγέθους από 3,4 έως και 4,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, στην Αλόννησο, τη Σπάρτη και την Κάσο αλλά και στην Αστυπάλαια. Όμως το  φαινόμενο αυτό είναι ανησυχητικό με δεδομένο ότι η γειτονική Ιταλία έχει πληγεί από μεγάλους σεισμούς τους τελευταίους μήνες;

    Όπως επισήμανε και ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας θα πρέπει να είμαστε πάντα σε επιφυλακή. «Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα, ωστόσο είμαστε σε επιφυλακή, επειδή πάντα συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας. Στη Θεσσαλία, μάλιστα, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα, το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Το 1954 με επίκεντρο στους Σοφάδες έγινε σεισμός 7,5 Ρίχτερ. Και ακολούθησαν σεισμοί σε όλη τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια, λόγω ενεργοποίησης του φαινομένου του ντόμινο.»

    Το φαινόμενο “ντόμινο”, δηλαδή μία σεισμική δόνηση που διέγειρε ένα άλλο ρήγμα και έδωσε στη συνέχεια και αυτό άλλο σεισμό είναι ακριβώς εκείνο που οδήγησε στους απανωτούς σεισμούς στη γείτονα χώρα.  Εδώ αξίζει να αναφέρουμε πως Ελλάδα δεν κινδυνεύει από την έντονη σεισμική δραστηριότητα της Ιταλίας καθώς τα ρήγματα των δύο χωρών βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

    italia-seismos

    “Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω. Για παράδειγμα στην Ιταλία είχαμε 3 μεγάλους σεισμούς μέσα σε 2 μήνες χωρίς κανείς να τους έχει προβλέψει”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκανάς και συνέχισε συμπληρώνοντας ότι “πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ακόμη και 7 Ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα. Πρέπει να έχουμε πάντα μέτρα προστασίας, να διδάσκεται στα παιδιά στα σχολεία πώς πρέπει να αντιδράσουν, στο σπίτι μας να μην υπάρχουν φθορές, βαριά αντικείμενα πάνω από τα κεφάλια μας.»

    Τι είπε ο Άκης Τσελέντης 

    Από την άλλη και ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, προειδοποίησε ότι μέσα στο επόμενο εξάμηνο μπορεί να έχουμε μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι ήδη υπάρχουν προειδοποιήσεις για δύο συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

    «Η Ελλάδα είναι μια χώρα σεισμογενής. Μπορεί μέσα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο να γίνει μια μεγάλη σεισμική δόνηση στη χώρα μας. Πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο κ. Τσελέντης.

    Ερωτηθείς τέλος, αν το πρόσφατο καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ιταλία έχει να κάνει κάτι με τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας, ο κ. Τσελέντης επανέλαβε πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κόβουν προνοιακά για να βρουν λεφτά για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του Τσίπρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το μαρτύριο της Κηφισίας: Μία ώρα ταλαιπωρίας για απόσταση μόλις 12χλμ



    ΣΧΟΛΙΑ