• First Top Stories

    Η λίρα θα καταστραφεί και ο Cameron θα παραιτηθεί! Διαβάστε το καταστροφικό σενάριο της HSBC σε περίπτωση Brexit

    • NewsRoom


    Eνδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός του ότι θα οδηγήσει σε πιθανή παραίτηση τον πρωθυπουργό της χώρας, David Cameron, θα οδηγήσει σε σταδιακή κατάρρευση του νομίσματος της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της Βρετανικής HSBC, μια εκ των σημαντικότερων τραπεζών στον κόσμο, εάν τελικά οι Βρετανοί επιλέξουν να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η στερλίνα αναμένεται να υποτιμηθεί κατά 15% σε σχέση με το δολάριο.

    Cameron

    Ο πρόεδρος της HSBC’s, οικονομολόγος Simon Wells, μαζί με την έμπειρη ομάδα του συνέταξαν μια αναφορά για τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit στην αγορά.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Wells, το Brexit θα έχει δύο βασικές επιπτώσεις. Αρχικά η λίρα θα σημειώσει πτώση ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει και το ευρώ. Το δεύτερο αποτέλεσμα θα είναι η γνωστή παγκοσμίως κίνηση του “risk-off,”που στην ουσία σημαίνει, ότι όλοι οι επενδυτές θα πουλήσουν τις μετοχές τους και να στραφούν στα ομόλογαα. Την ίδια ώρα ο δείκτης FTSE 100 θα κινηθεί έντονα πτωτικά.

    Ακόμη η αναφορά του HSBC σημειώνει πως το σενάριο του Brexit θα αναγκάσει τον κ. Cameron σε αναγκαστική παραίτηση.

    Επακόλουθο του Brexit, όπως σημειώνει η ομάδα του Wells, θα είναι και η ενδεχόμενη στήριξη της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία πιθανότατα θα πρέπει να παρέχει ρευστότητα, στην περίπτωση που υπάρξει έλλειψη του Αμερικάνικου δολαρίου στο Λονδίνο.

    Από την άλλη η HSBC δεν θεωρεί δυνατή μια παρέμβαση στις αγορές, εκτός εάν το συνάλλαγμα βρεθεί σε φρικτή κατάσταση.

    Brexit

    Τέλος, η HSBC θεωρεί πως η σοβαρότερη επίπτωση ενός Brexit θα είναι η ραγδαία αύξηση της αστάθειας. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση των εξόδων τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ιδιώτες. Το πλήγμα βέβαια θα είναι πιο έντονο στον τομέα των επενδύσεων, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώση του ΑΕΠ κατά 1% με 1,5% το έτος 2017 από ότι θα προέκυπτε σε άλλη κατάσταση.

    Τέλος, η πτώση της στερλίνας θα οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού από 3% μέχρι του 4.5% μέχρι το τέλος του 2017. Αυτό σημαίνει πως εάν η αξία της μειωθεί στις αγορές θα αυξηθεί κατά πολύ το κόστος των εισαγωγών.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/anglides-echoun-trelathi-dite-posa-lefta-pontarise-mia-gineka-sto-remain-ke-posa-tha-kerdisi-video/55749

    Δείτε ακόμη: 

    http://www.mononews.gr/vretania-den-prepi-na-figi/55747



    ΣΧΟΛΙΑ