• First Top Stories

    Κρίσιμες δικαστικές εκλογές στις 17 Σεπτεμβρίου. Όλα τα ονόματα που παίζουν

    Νέο Ηράκλειο: Εισαγγελική έρευνα για τα επεισόδια από ακροδεξιούς-Ψάχνουν για εγκληματική οργάνωση


    Οι εκλογές στις αυτοδιοίκητες υπηρεσίες της Δικαιοσύνης το προσεχές Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δικαστών και εισαγγελέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Εισαγγελίες Εφετών, Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Εφετεία και Πρωτοδικεία θα αποκτήσουν νέους διευθύνοντες ή θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη στους ήδη υπάρχοντες, οι οποίοι βάσει τροπολογίας που «πέρασε» το καλοκαίρι έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλουν ξανά υποψηφιότητα.

    Τα αποτελέσματα θα κρίνουν εν πολλοίς και το σκηνικό που θα διαμορφωθεί άμεσα στον κόσμο της Θέμιδος, ο οποίος διέρχεται μία από τις πλέον ταραγμένες περιόδους του. Τα βλέμματα όλων, πάντως, είναι στραμμένα στον Άρειο Πάγο, το (εννεαμελές) Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει αύριο Τετάρτη, για να κρίνει την υπόθεση του νυν διευθύνοντος την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Ισίδωρου Ντογιάκου.

    Ο Ισίδωρος Ντογιάκος έχει ανοικτό μέτωπο με τον Άρειο Πάγο, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς είχε ελεγχθεί πειθαρχικά από τη στιγμή που η Βασιλική Θάνου ανέβηκε στον θώκο της προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου.

    Και ενώ βγήκε δικαιωμένος από τη πειθαρχική διαδικασία ως προς τη συνθήκη εκλογής του, έχει ακόμη να αντιμετωπίσει το δεύτερο σκέλος αυτής, που αφορά τη σύγκληση της Ολομέλειας της Εισαγγελίας Εφετών (από τον Ντογιάκο), περί εξωθεσμικής παρέμβασης της Προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Και αυτό, γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος αποφάσισε να ασκήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος Ντογιάκου για το σκέλος αυτό.

    Ούτε όταν το επταμελές Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επέβαλε στον Ισίδωρο Ντογιάκο την ποινή της επίπληξης ο υπουργός επείσθη· άσκησε έφεση, ζητώντας κατ’ ουσίαν βαρύτερη ποινή. Στο ίδιο μήκος κύματος, έφεση έκανε από την πλευρά της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου και η Δήμητρα Μπουρνάκα.

    Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου; Η ποινή της επίπληξης δεν συνιστά κώλυμα εκλογιμότητας του Ισίδωρου Ντογιάκου, βαρύτερη ποινή όμως δεν του επιτρέπει να «κατεβεί» στην αναμέτρηση, ανακατεύοντας και την τράπουλα καθοριστικά ως προς την ενεργοποίηση άλλων υποψηφιοτήτων. Όπως αυτή του εισαγγελέα Εφετών Σταμάτη Δασκαλόπουλου, η πρόταση του οποίου για προσωρινή κράτηση και παραπομπή σε δίκη του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη προκάλεσε αίσθηση πριν από λίγες ημέρες.

    Ενδιαφέρον για τις εκλογές στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών εκδηλώνει – σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός της – και η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας, μετά τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της (σ.σ.: υπόθεση Ανδρέα Βγενόπουλου) από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Η εισαγγελέας Τσατάνη πρωταγωνιστεί στο πολεμικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, καθώς έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου μετά την πειθαρχική έρευνα, δεύτερη κατά σειρά, που διεξήχθη σε βάρος της με πρωτοβουλία της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Βασιλικής Θάνου, ενώ δεν έχει ολοκληρώσει την κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή για το ζήτημα Παπαγγελόπουλου.

    Η εισαγγελική λειτουργός έχει προσφύγει σχετικά ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ είδε μόλις τον Ιούλιο να ανασύρεται από το αρχείο, με απόφαση της νέας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η υπόθεση που η ίδια έκρινε ότι έπρεπε να «κλείσει», τα δάνεια της Λαϊκής.

    Όσον αφορά άλλες υποψηφιότητες, στη μάχη δεν είναι διατεθειμένος να πάρει μέρος ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ενώ αντιθέτως ο Αντώνης Λιόγας εκφράζει στο περιβάλλον του ζωηρό ενδιαφέρον.

    Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

    Ο Ηλίας Ζαγοραίος και η Ολυμπία Κλειτσάκη είναι οι μόνοι εισαγγελείς που θα αναμετρηθούν στις εκλογές για την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο Ηλίας Ζαγοραίος, ως νυν διευθύνων την Εισαγγελία, θεωρείται φαβορί, καθώς συγκεντρώνει την εκτίμηση συναδέλφων του για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας του τα δυο τελευταία χρόνια.

    Πρωτοδικείο Αθηνών

    Τη θέση του νυν προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης του μεγαλύτερου Πρωτοδικείου της χώρας Σπύρου Γεωργουλέα, ο οποίος προήχθη σε εφέτη, θα διεκδικήσουν – σύμφωνα με πληροφορίες – ο Κωνσταντίνος Σαργιώτης, ανακριτής Διαφθοράς, ο Ιωάννης Παπαϊωάννου και Ελευθέριος Γεωργίλης, αμφότεροι πρόεδροι στο Τμήμα Βουλευμάτων, ο Δημήτρης Σκουτέρης, πρόεδρος στο Εμπορικό Τμήμα, καθώς και η Αικατερίνη Παπαδημητροπούλου, πρόεδρος στο Πολιτικό Τμήμα.

    Εφετείο Αθηνών

    Τα ηνία του Εφετείου Αθηνών θα διεκδικήσει ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, της γνωστής δικαστικής οικογένειας, ενώ γρίφος συνοδεύει την υποψηφιότητα (;) του νυν προέδρου του τριμελούς συμβουλίου διοίκησης, και προέδρου Εφετών Νικόλαου Δαύρου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/pireos-sto-sfiri-27-epangelmatika-akinita-apo-fraport-huawei-ta-prota-megala-deals-tou-2016/73648



    ΣΧΟΛΙΑ