• First Top Stories

    Καμμένος: Τα F-35, τα F-16, οι S-300 και το… «κάτσε κάτω ρε» στον Θεοχαρόπουλο

    Καμμένος

    Πάνος Καμμένος Ετών 52. Υπουργός Εθνικής Άμυνας


    Άγρια κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάση Θεοχαρόπουλο, κατά τη διάρκεια της απάντησης του πρώτου σε επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με αφορμή τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί προγραμμάτων ύψους 3 δις ευρώ για τα οποία δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Άμυνας και οι διαπραγματεύσεις γύρω από αυτά γίνονται κάτω από άκρα μυστικότητα.

    Σε μια περίοδο περικοπής κοινωνικών δαπανών, πληροφορούμαστε την πρόθεσή σας για την προμήθεια, χωρίς να έχει γίνει συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για προγράμματα 3 δισ. Διαβάζουμε ότι έχει ήδη γίνει εκδήλωση ενδιαφέροντος. Είναι εθνικό ζήτημα, κανείς δεν αμφισβητεί το αξιόμαχο, αλλά σαφής σχεδιασμός με απόλυτη διαφάνεια. Σε ποιο σχέδιο εντάσσεται ο σχεδιασμός για εξοπλιστικά προγράμματα;”, ρώτησε ο κ. Θεοχαρόπουλος τον Πάνο Καμμένο, ζητώντας εξηγήσεις για τις “υπόγειες” διαβουλεύσεις γύρω από την προμήθεια μαχητικών F-35 αμερικανικής κατασκευής (της Lockheed Martin), την αναβάθμιση των υπαρχόντων μαχητικών F-16, καθώς και τη συντήρηση των ρωσικών S-300.

    Απαντώντας, ο υπουργός Άμυνας διευκρίνισε ότι οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες θα είναι εντός των δημοσιονομικών πλαισίων που έχουν προσδιοριστεί με βάση τον προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί, και πρόσθεσε ότι έχει στα χέρια του αίτημα για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, επί θητείας της Φώφης Γεννηματά στο υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας ότι από το υπουργείο έχει αποφασιστεί η υλοποίηση στοχευμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων και έχουν εξασφαλιστεί οι πιστώσεις για την κάλυψη των αναγκών, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Εξήγησε ακόμα ότι τον περασμένο Ιανουάριο η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εκδήλωσε ενδιαφέρον προς τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των F-16, σημειώνοντας πως όταν έρθει από τις ΗΠΑ η σχετική πρόταση, τότε θα διαβιβαστεί στην αρμόδια επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί και να λάβει την έγκριση και εν συνεχεία θα περάσει από το ΚΥΣΕΑ.

    Όσον αφορά στα F-35, τόνισε πως “στις 7 Φεβρουαρίου η ΔΑΕ διαβίβασε αίτημα τιμής και διαθεσιμότητας για πιθανή αγορά είκοσι F-35. Έγινε στο πλαίσιο διερεύνησης και οποιαδήποτε αγορά ή προμήθεια θα αποφασιστεί από την Βουλή”.

    Για την υποστήριξη του συστήματος S-300, ο κ. Καμμένος είπε ότι υπάρχει έγκριση της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής από το 2013, επί θητείας του Ευάγγελου Βενιζέλου. “Ο κ. Βενιζέλος το πρότεινε, εμείς το αποδεχθήκαμε”, είπε ο Πάνος Κάμμενος και τόνισε ότι πέρασε και πάλι από το ΚΥΣΕΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η Βουλή μύρισε… μπαρούτι όταν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η Βουλή δε γνώριζε τίποτα τόσο καιρό για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Άμυνας και σχολίασε πως ο κ. Καμμένος “παρουσιάζεται ως νέος στην πολιτική αν και 18 χρόνια ήταν βουλευτής της ΝΔ και υπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή το 2007-2009 που εκτόξευσε τα χρέη της χώρας, εκτόξευσε τα ελλείμματα και έφερε την κρίση και τα μνημόνια στη χώρα”.

    Εγώ είμαι υπερήφανος που ήμουν στην κυβέρνηση Καραμανλή και η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν αυτή που με υπουργό τον Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο έκανε την αναβάθμιση των αεροσκαφών στην Πολεμική Αεροπορία. Εσείς όμως είστε σε μια παράταξη που ήταν μαζί σας ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο Τραυλός, ο Σμπώκος και όλοι όσοι περιλαμβάνονται στις δικογραφίες των σκανδάλων των εξοπλιστικών: Ληστέψατε την Ελλάδα”, απάντησε σε έντονο ύφος ο υπουργός Άμυνας και σχολίασε πως όπου ανοίγει δικογραφία όλο το ΠΑΣΟΚ είναι μέσα. “Ο κ. Λιακουνάκος έκανε βόλτα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Όλοι οι έμποροι όπλων που σήμερα είναι με τα βραχιολάκια είναι δικοί σας”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, που με τη φράση “κάτσε κάτω ρε”, κάλεσε τον κ. Θεοχαρόπουλο να σιωπήσει καθώς εκείνη την ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είχε… εκραγεί, αντιδρώντας στα λεγόμενα του κ. Καμμένου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διαπραγμάτευση στα υπόγεια του Hilton: Τι προσδοκά να κερδίσει η κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise Man: Οι Big Business των Α. Ταμβακάκη, Σαρρή και Κατσούλα. Γιατί ο Φαίδων της Alpha Trust πήρε το όπλο του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες εξελίξεις με την Porsche του Βακάκη – Ξεκινούν σήμερα οι καταθέσεις των μαρτύρων



    ΣΧΟΛΙΑ