• First Top Stories

    Γιατί η Γιάννα Αγγελοπούλου έφυγε με τον Θόδωρο (μονίμως) από την Ελλάδα

    γιαννα θεοδωρος αγγελοπουλος

    Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και Θοδωρής Αγγελόπουλος


    Την απόφαση να εγκαταλείψουν οριστικά την Ελλάδα ως (σχετικά) μόνιμη βάση τους φαίνεται ότι έχουν πάρει Γιάννα και Θόδωρος Αγγελόπουλος. Μια σύνθετη αλληλουχία εξελίξεων που συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια ωθεί το ζεύγος των διάσημων Ελλήνων να διαρρήξει τους δεσμούς του με την πατρίδα. Στο εξής, πιθανότατα, Γιάννα και Θόδωρος θα εμφανίζονται επί ελληνικού εδάφους μόνο για λόγους αναψυχής και προφανώς μόνο το καλοκαίρι.

    Η μετακόμιση στο Λονδίνο φέρεται να έχει ολοκληρωθεί σταδιακά τους τελευταίους μήνες και πέραν των επιχειρηματικών ενδιαφερόντων του κ. Αγγελόπουλου, η επιλογή της βρετανικής πρωτεύουσας σχετίζεται με το γεγονός ότι εκεί είναι ήδη εγκατεστημένη η Καρολίνα, η κόρη της κυρίας Αγγελοπούλου από τον πρώτο της γάμο, μαζί με τον σύζυγο και την κορούλα τους.

    γιαννα θεοδωρος αγγελοπουλος
    Γιάννα και Θεόδωρος Αγγελόπουλος

    Το τι σημαίνει το «διαζύγιο» του ζεύγους Αγγελοπούλου με την Ελλάδα, ποιο είναι το μήνυμα που ενδεχομένως μπορεί κάποιος να διακρίνει στην οριστική φυγή τους, είναι ζήτημα που επιδέχεται μεγάλης συζήτησης. Σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης πάντως, είναι σαφές ότι η τρέχουσα, ζοφερή, ελληνική πραγματικότητα μάλλον διώχνει παρά προσελκύει, ακόμη και ανθρώπους όπως οι Αγγελόπουλοι που είχαν την προαίρεση να προσφέρουν, να επενδύσουν, να αναμειχθούν με κάποιον τρόπο στη δημόσια ζωή της χώρας.

    Κακόβουλα δημοσιεύματα

    Η χαριστική βολή που επέσπευσε την αποχώρηση της οικογένειας Αγγελόπουλου από την Ελλάδα θα πρέπει να ήταν ορισμένα κακόβουλα δημοσιεύματα σε κάποια ΜΜΕ, τα οποία υπερέβησαν κάθε όριο αδιακρισία ή ακόμη και κοινής συκοφάντησης. Οι Αγγελόπουλοι αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την όλη επιχείρηση διασυρμού τους, υπογραμμίζοντας με αποτροπιασμό ότι «στην παρακμή πλευρών της σύγχρονης Ελλάδας στεκόμαστε υπερασπιζόμενοι την ακεραιότητα και την υπόληψη της οικογένειάς μας». Αυτό θα μπορούσε να διαβαστεί και σαν οριστικό «αντίο» στη χώρα.

    Το παράδοξο είναι ότι η αποχώρηση συνέπεσε χρονικά με ένα σενάριο περί επιστροφής της Γιάννας Αγγελοπούλου στα ελληνικά ΜΜΕ, με αφορμή τον περίφημο νόμο περί αδειοδότησης (τεσσάρων) τηλεοπτικών σταθμών.

    Προς το παρόν τουλάχιστον δεν γίνεται καμία σκέψη για πώληση ακινήτων της οικογένειας στην πατρίδα, εφόσον η μετακόμιση στο εξωτερικό δεν συνεπάγεται ότι αποκλείεται δια παντός η επάνοδος στην Ελλάδα. Μια Ελλάδα η οποία είναι συνηθισμένη εδώ και δεκαετίες να αποκαθηλώνει με περισσή ευκολία πολλές φορές, άτομα που στο παρελθόν έχει αποθεώσει -αλλά και το αντίστροφο. Κι αυτό είναι κάτι που η κυρία Αγγελοπούλου γνωρίζει πολύ καλά.

    γιαννα αγγελοπουλου καρολινα θοδωρος
    Το ζεύγος Αγγελόπουλου με την κόρη της Γιάννας, Καρολίνα, στο γάμο της τελευταίας στο Λονδίνο

    Σε ό,τι αφορά στα πρακτικά ζητήματα του νέου κεφαλαίου που ανοίγεται εμπρός τους, εξυπακούεται ότι Θόδωρος και Γιάννα θα βρίσκονται συχνά στη Ζυρίχη, στην εκεί επιβλητική τους οικία. Είναι γνωστό εξάλλου ότι ο κ. Αγγελόπουλος κατοικούσε επί σειρά ετών στην ελβετική πόλη, πριν ακόμη γνωρίσει τη Γιάννα, καθώς στη Ζυρίχη ήταν εγκατεστημένο το επιχειρηματικό του στρατηγείο από τη δεκαετία του ’80. Το περιβάλλον της Ελβετίας δεν είναι διόλου ξένο και στην κυρία Αγγελοπούλου, καθώς έχει ζήσει για αρκετά χρόνια στη χώρα, ενώ οι δύο γιοι της με τον κ. Αγγελόπουλο, ο Παναγιώτης και ο Δημήτρης, έχουν γεννηθεί εκεί.

    Η απογοήτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ

    Η πορεία της κυρίας Αγγελοπούλου το 2016 είναι ακριβώς αντίστροφη από εκείνη που είχε ακολουθήσει πριν από τρία χρόνια, όταν έδειχνε έτοιμη να επανέλθει στο προσκήνιο και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ελληνικό γίγνεσθαι όπως αυτό προδιαγραφόταν το 2013.

    Η επάνοδος της «Lady G.» είχε ταυτιστεί τότε με την έκδοση του αυτοβιογραφικού βιβλίου της, ένα γεγονός που είχε ξεσηκώσει φρενίτιδα στα ΜΜΕ. Πολλοί θεώρησαν ότι το «Γιάννα» («My Greek Drama» στα αγγλικά) ήταν προάγγελος για την εμπλοκή της στην ενεργό πολιτική. Εν μέσω ενός οργίου φημών, εκείνη την περίοδο ακουγόταν οτιδήποτε, από το ότι «η Γιάννα ιδρύει κόμμα» έως ότι θα είναι υποψήφια για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό το τελευταίο σενάριο συνδυάστηκε με το πολιτικό φλερτ του μεγάλου της γιου, Παναγιώτη, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, καταρχάς με κάποια άρθρα του και κατόπιν με τη φυσική του παρουσία στις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων», στο Φεστιβάλ Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε μια ομιλία του κ. Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα, εκδήλωνε μια στάση ζωής εντελώς ασύμβατη με το μεγαλοαστικό περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε.

    γιαννα θοδωρος σπιτι
    Η περίφημη βίλα του ζεύγους Αγγελοπούλου στο Ψυχικό

    Παρ’ όλα αυτά η μητέρα του φάνηκε να τον στηρίζει ανοιχτά. Σε μία συνέντευξή της η κυρία Αγγελοπούλου δήλωνε ότι «ουσιαστικά είμαι απέναντι στο σύστημα», ενώ όταν ρωτήθηκε εάν ο Παναγιώτης και οι “προοδευτικές” πεποιθήσεις του επηρεάζουν την ίδια, επέλεξε να απαντήσει διπλωματικά. Στην αρχή είπε πως όλα της τα παιδιά την επηρεάζουν ούτως ή άλλως και εν συνεχεία ότι «ο Παναγιώτης μού έχει απαγορεύσει ρητά να αναφέρομαι σε αυτόν σε συνεντεύξεις». Με την ευκαιρία, όμως, η κυρία Αγγελοπούλου ξεκαθάριζε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μία στο εκατομμύριο, να μου ζητήσουν να αναλάβω καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα ήταν σουρεαλιστικό αν το έκαναν».

    Η “ανάγκη για αλλαγές”

    Στους μήνες που ακολούθησαν, πάντως, τοποθετήθηκε δημόσια, κυρίως σε επιλεγμένες δημοσιογραφικές της εμφανίσεις, σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Τη νύχτα της 25ης Ιανουαρίου και της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Αγγελοπούλου δήλωνε ότι «την εμφάνιση καθετί νέου στην πολιτική ζωή τη βλέπω θετικά. Πιστεύω και πίστευα στην ανάγκη για αλλαγές». Παρ’ όλ’ αυτά τόνιζε ότι ποτέ δεν θα έβλεπε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης ή εκτός ευρώ, οριοθετώντας ουσιαστικά την όποια συμπάθεια θα μπορούσε να της χρεωθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Προηγουμένως, τον Νοέμβριο του 2014, όταν η κυρία Αγγελοπούλου είχε επισκεφθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αισιόδοξη και έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες υπέρ της Ελλάδας. Ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το επερχόμενο Clinton Global Initiative που θα διοργάνωνε η ίδια στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2015. Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάδιζε ολοταχώς για την εξουσία, το συνέδριο θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία να τον συστήσει, ως πρωθυπουργό πλέον, σε δεκάδες ισχυρές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής, σε επιχειρηματίες κ.λπ. που θα έρχονταν στην Ελλάδα κατόπιν δικής της πρόσκλησης.

    gianna-aggelopoulouΤα χαμόγελα

    Τα εγκάρδια χαμόγελα μπροστά στις κάμερες ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και την κυρία Αγγελοπούλου πιστοποίησαν τις φιλικές τους σχέσεις και εμμέσως επιβεβαίωναν ότι επίκειτο η ενεργοποίησή της στην πολιτική. Για την ιστορία, στο συνέδριο του Clinton Global Initiative στην Αθήνα θα παρίσταντο, μεταξύ άλλων πολλών και διακεκριμένων, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζορτζ Σόρος και, φυσικά, ο Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρι. Ήδη η σχέση της Γιάννας με το ζεύγος Κλίντον ήταν στενή.

    Δυστυχώς, όμως, για τα σχέδια και τις επιδιώξεις της κυρίας Αγγελοπούλου αυτό το συνέδριο δεν έγινε ποτέ. Και αν η επίσημη δικαιολογία της ακύρωσής του ήταν το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον θα διεκδικούσε το χρίσμα για την προεδρία των ΗΠΑ με τους Δημοκρατικούς, υπάρχει και μία άλλη εκδοχή: Λέγεται ότι ο Μπιλ Κλίντον δεν είχε ενθουσιαστεί ακριβώς με την ιδέα να έρθει σε μια χώρα της οποίας η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση αποθέωνε το μοντέλο διακυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες και βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης με την Ενωμένη Ευρώπη.

    Στο Ίδρυμα Κλίντον

    Παρ’ όλ αυτά, η κυρία Αγγελοπούλου εξακολούθησε να παίρνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, θέλοντας να δείξει ότι είναι παρούσα και σχετικά κοντά στον νέο πρωθυπουργό. Έτσι, τον περασμένο Σεπτέμβριο και με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη, τον κάλεσε στο συνέδριο του Ιδρύματος Κλίντον.

    Σύμφωνα με φήμες, μάλιστα, η κυρία Αγγελοπούλου είχε κάνει εντατικό «φροντιστήριο» προετοιμασίας στον κ. Τσίπρα, εν όψει της συζήτησής του με τον Μπιλ Κλίντον. Τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ λέγεται ότι είχε αναλάβει να «προπονήσει», ενημερώνοντάς τον για τις ελληνικές ιδιαιτερότητες, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Τελικώς, η απόδοση του «μαθητή» Αλέξη Τσίπρα ήταν επιεικώς απογοητευτική, κάτι που αποκλείεται να διέλαθε της προσοχής της κυρίας Αγγελοπούλου. Διότι, μοιραία, εκείνη, όπως και κάθε μέλος εκείνης της κυβερνητικής αποστολής και μάλλον κάθε Έλληνας, μόνο υπερηφάνεια δεν θα μπορούσε να έχει νιώσει βλέποντας τον πρωθυπουργό να αερολογεί σε άθλια αγγλικά, χωρίς να καταλαβαίνει τις ερωτήσεις που του απηύθυνε ο Μπιλ Κλίντον – και δη ενώπιον ενός παγκόσμιου ακροατηρίου.

    γιαννα αγγελοπουλου bill clinton
    Γιάννα Αγγελοπούλου, Bill Clinton

    Ούτως η άλλως, όμως, τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να είχαν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στην κυρία Αγγελοπούλου, η οποία μπορεί να είχε υποδεχθεί με συμπάθεια το καινούριο που ευαγγελιζόταν ο κ. Τσίπρας, δεν θα μπορούσε, όμως, να μην έχει κάποιες δεύτερες σκέψεις και επιφυλάξεις για το μέλλον. Και βέβαια το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τον κ. Αγγελόπουλο, έναν πολύπειρο και ικανό επιχειρηματία.

    Το ρίσκο

    Παρεμπιπτόντως, εικάζεται πως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Αγγελόπουλος προς στιγμήν εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά εντός ελληνικών συνόρων, σύντομα διαπίστωσε -και όχι χωρίς πικρία- ότι τα εμπόδια ήταν ανυπέρβλητα και οι παθογένειες δεν είχαν θεραπευτεί. Γι’ αυτό και τελικά προτίμησε να μη ρισκάρει, βλέποντας μάλιστα τα όσα απίστευτα διαδραματίζονταν τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης και παρά τις θετικές απόψεις για τη νέα κυβέρνηση που είχε κατά καιρούς εκφράσει σε συναντήσεις με φίλους του επιχειρηματίες. Τον περασμένο Ιούνιο, τη νύχτα του διαγγέλματος από τον κ. Τσίπρα για το δημοψήφισμα, τόσο ο Θόδωρος όσο και η Γιάννα Αγγελοπούλου προβληματίστηκαν βαθιά για τις επερχόμενες εξελίξεις, οι οποίες αποδείχθηκαν καταιγιστικές.

    Ωστόσο, παρά τα capital controls και τα όσα ακολούθησαν, η κυρία Αγγελοπούλου και ο σύζυγός της εξακολουθούσαν να έχουν τυπικά φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό. Αυτό, όμως, δεν ίσχυε καθόλου για τον γιο τους, Παναγιώτη. Όπως έγινε γνωστό, ο πρωτότοκος της οικογένειας απέφυγε πολύ διακριτικά να έχει ένα έστω και ολιγόλεπτο τετ α τετ με τον πρωθυπουργό. Είχε απογοητευτεί πλήρως από τη στάση του, ειδικά μετά από το δημοψήφισμα του Ιουλίου και το εμφατικό «Όχι» που μετατράπηκε σε «Ναι», με το τρίτο Μνημόνιο που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας κ.ο.κ.

    γιαννα αγγελοπουλου αλεξης τσιπρας
    Γιάννα Αγγελοπούλου, Αλέξης Τσίπρας

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Α. Αλαφούζος – Θ. Αγγελόπουλος: Η μεγάλη συμμαχία. Τι κρύβεται πίσω από το σπουδαίο deal

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελένη Μενεγάκη: Η πτώση μιας «πρώην» βασίλισσας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ