• First Top Stories

    Γενικός ξεσηκωμός στις ΗΠΑ μετά τη στροφή Τραμπ προς τον Πούτιν

    • NewsRoom

    Η σύντομη χειραψία Τραμπ – Πούτιν


    Τα εξ αμάξης σέρνουν οι Αμερικανοί στον πρόεδρό τους, εξαιτίας της στάσης του στη συνάντηση με τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Ελσίνκι. Εκεί, ο Ντ. Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι δεν εμπιστεύεται όσα στοιχεία παρουσιάζουν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες περί την ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016, ενώ εμπιστεύεται τον Πούτιν όταν του δηλώνει ότι δεν υπήρξε ρωσική εμπλοκή.

    Στις ΗΠΑ υπήρξε γενικός ξεσηκωμός μετά τις δηλώσεις αυτές, με τον πρώην διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν να κατηγορεί τον Τραμπ για εσχάτη προδοσία.

    O πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν είναι σύμμαχός μας». «Δεν υπάρχει καμία ηθική ισοδυναμία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που παραμένει εχθρική ενάντια στις βασικότερες αξίες και ιδανικά μας. Οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει και να θέσουν ένα τέλος στις άθλιες επιθέσεις της ενάντια στη δημοκρατία» δήλωσε ο Ράιαν σε ανακοίνωση.

    Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, τόνισε ότι τα σχόλια Τραμπ κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται ένα… παιχνιδάκι. «Όταν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι οποίες εργάζονται για αυτόν, απογοητεύτηκα ιδιαίτερα και λυπήθηκα με τον ισοδύναμο τρόπο που αναφέρθηκε σε αυτές και σε όσα έλεγε ο Πούτιν. Τα σχόλια του προέδρου μας κάνουν να φαινόμαστε περισσότερο ως ένα έθνος παιχνιδάκι και είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτό» δήλωσε στο CNN.

    Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαρακτήρισε τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν «ένα τραγικό σφάλμα» και ένα νέο χαμηλό για τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Αμερικανό ηγέτη ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τη χώρα του.

    Ο πρώην διευθυντής της CIA επί Μπαράκ Ομπάμα Τζον Μπρέναν έκανε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του γιατί διέπραξε… προδοσία. «Η απόδοση του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι φτάνει και ξεπερνάει το κατώφλι της Παράβασης Καθήκοντος. Αγγίζει την προδοσία. Όχι μόνο ήταν ηλίθια τα σχόλιά του, αλλά τον έχει στο τσεπάκι του ο Πούτιν. Ρεπουμπλικανοί Πατριώτες: Πού είστε;» έγραψε ο Τζον Μπρέναν στο Twitter.

    «Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να εναντιωθεί στον Πούτιν. Σήμερα, λιγότερες από 72 ώρες μετά την παραπομπή 12 νέων Ρώσων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίθεση στις εκλογές του 2016, κατηγορεί… τις δύο χώρες» σχολίασε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Πούτιν κάνει δώρο στον Τραμπ την μπάλα του Μουντιάλ κι αυτός την πετάει στη Μελάνια (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν: Η ρωσική παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ και το… κλείσιμο του ματιού



    ΣΧΟΛΙΑ