• First Top Stories

    Τι θα περιλαμβάνει το καλάθι Τσίπρα, τι θα γίνει με ΕΝΦΙΑ, εισφορές, συντάξεις

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Το κυβερνητικό καλάθι παροχών ετοιμάζει πυρετωδώς το Μαξίμου, εν όψει της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Σεπτεμβρίου, που θα σημάνει -ανεπισήμως- και την έναρξη της μακράς προεκλογικής περιόδου. Φιλοδοξία του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να έχει έναν τόνο θριάμβου, αφενός εξαιτίας των μέτρων που θα εξαγγείλει, αφετέρου λόγω του αφηγήματος ότι πρόκειται για την πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια που πρωθυπουργός παρουσιάζει το δικό του πρόγραμμα, χωρίς την επέμβαση των δανειστών.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα,  η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες για σημαντικές φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές, που θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εξαγγείλει μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 13,3%, χορήγηση επιδόματος ενοικίου και μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

    Το μεγάλο αγκάθι των εξαγγελιών είναι η αναστολή των περικοπών στις συντάξεις, θέμα το οποίο η κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει ως κορυφαίο, αν και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν έκανε καμία σχετική αναφορά. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό των δυσκολιών που υπάρχουν στο πώς θα γίνει ο χειρισμός του θέματος, προκειμένου να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με τους δανειστές με την κυβέρνηση,  να περιμένει μια χείρα βοηθείας από την Κομισιόν.

    Το καλάθι των παροχών αναμένεται να οριστικοποιηθεί προς τα τέλη της εβδομάδας, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει και δέσμη προτάσεων ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα.



    ΣΧΟΛΙΑ