• First Top Stories

    Ερντογάν: Η Λωζάνη δεν είναι ιερό κείμενο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε!

    • NewsRoom
    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας


    Θέμα χρόνου ήταν για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιλήσει ανοιχτά πλέον για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης. Οι φήμες οργίαζαν εδώ και αρκετό καιρό και πλέον ο Ερντογάν διαμηνύει ότι “η Λωζάνη δεν είναι ιερό κείμενο, θα την συζητήσουμε, θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο”.

    Για πρώτη φορά ο Τούρκος Πρόεδρος μιλά απροκάλυπτα και ζητά ανταλλάγματα. Κλιμακώνει την ήδη υπάρχουσα ένταση και όπως αναφέρει η ιστοσελίδα “A Haber” με τη συνήθη προκλητική τακτική του, μιλώντας στη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας ανέφερε «οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο…Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ό,τι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης. Η  Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο. Και φυσικά θα την συζητήσουμε…Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο… Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα», είπε επί λέξει ο Ταγίπ Ερντογάν.

    Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος προκαλεί και απειλεί. Πρόσφατα μιλώντας με το ίδιο πάντα επιτακτικό ύφος,  εξαπέλυσε απειλές εκβιάζοντας την ΕΕ ότι 3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες μπορούν να πάνε στην Ευρώπη ακόμη και με τα πόδια!

    Ο Ερντογάν κατηγόρησε μεταξύ άλλων την ΕΕ για έλλειψη οικονομικής στήριξης της Τουρκίας, την ώρα που η χώρα του δαπανά δισεκατομμύρια γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

    «Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει 3 εκατ. Σύρους πρόσφυγες. Αυτοί μπορούν να πάνε στην Ευρώπη ακόμη και με τα πόδια. Και την ώρα που εμείς τους φροντίζουμε, η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να μας συνδράμει. Αν αυτοί οι πρόσφυγες κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, τι θα κάνει η ΕΕ; Θα πάθει πανικό. Τώρα δεν θέλει 100 ή 500 άτομα» είπε ο Ερντογάν με σαφή απειλητικό τόνο.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Public, McArthurGlen, GAP και Media Markt στο χορό της Black Friday με εκπτώσεις μέχρι και 80% – Δείτε αναλυτικά τις προσφορές

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κηδεία Κ. Στεφανόπουλου: Σοβαρό συμβάν με άνδρα που κρατούσε χαρτόνι – «Στον καλύτερο Πρόεδρο που πέρασε»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ομαδικές απολύσεις: Πως ακριβώς θα γίνονται-Όλες οι λεπτομέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ