• First Top Stories

    Έκπληξη: Η Γερμανία αναπτύσσεται σαν να μην συνέβη ποτέ το Brexit!

    Μέρκελ

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ


    Φαίνεται πως η Angela Merkel έχει κάθε λόγο να χαίρεται, καθώς η Γερμανία, όπως δείχνει η ανάλυση της Destatis (η γερμανική στατιστική υπηρεσία), η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης ξεπέρασε τις προσδοκίες στο δεύτερο τρίμηνο του 2016. Τα νούμερα της χώρας αποδεικνύουν ότι η ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,4% για το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σε διπλάσιο, δηλαδή, ποσοστό από το 0,2% που κυριαρχούσε στις προβλέψεις των οικονομολόγων.

    Παρόλα αυτά, τα νούμερα αυτά σημαίνουν ακόμα και ότι η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, τότε που είχε καταγράψει το εντυπωσιακό ποσοστό ανάπτυξης του 0,7%.

    Η ανάπτυξη σε ετήσια βάση στη Γερμανία επίσης κινήθηκε σε πιο εντυπωσιακά επίπεδα από το αναμενόμενο, καταγράφοντας ποσοστό της τάξεως του 3,1%. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τη Destatis. Βέβαια, όπως έδειξαν τα νούμερα, το προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση, λίγο πιο κάτω σε σύγκριση με το 1,9% του πρώτου τριμήνου του 2016.

    Ακολουθεί το αντίστοιχο διάγραμμα:

    german gdp august 12 2016

    Η Γερμανία παρουσίασε δυνατές οικονομικές επιδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο που οφείλονται στα ισχυρά ποσοστά της αγοράς εργασίας και στα βελτιωμένα νούμερα του τομέα του εμπορίου.

    Παρακάτω, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ανάλυση της Destatis:

    “Η σύγκριση σε τριμηνιαία βάση δείχνει ότι τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν κυρίως από την εξισορρόπηση των εξαγωγών και των εισαγωγών. Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν αμυδρά σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Τόσο οι δαπάνες κατανάλωσης των νοικοκυριών όσο και οι κυβερνητικές δαπάνες παρουσίασαν ανάπτυξη, επίσης. Όμως, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε εξαιτίας της αδυναμίας στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Μετά από ένα δυνατό πρώτο τρίμηνο, καταγράφηκε μια πτώση, κυρίως στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που αφορούν εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό”.

    “Οι οικονομικές επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου του 2016 έγιναν πραγματικότητα χάρη στα 43,5 εκ. ανθρώπους που εργάζονται στη γερμανική επικράτεια, αριθμός που αυξήθηκε κατά 529.000 ή 1,2% ένα χρόνο πριν”, αναφέρει η ανάλυση.

    Δηλαδή, όχι μόνο το ΑΕΠ στη Γερμανία αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά και ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε υψηλό έξι μηνών, σύμφωνα και με αυτά τα νούμερα από την Destatis.

    Η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 0,4% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση τον Ιούλιο σε ευθυγράμμιση με την Ε.Ε., τα πιο ισχυρά ποσοστά από τον Ιανουάριο του 2016.

    Μετά από αμέτρητους μήνες με τα ποσοστά κοντά στο μηδέν – και κάποιες φορές ακόμα και κάτω από το μηδέν – ο πληθωρισμός στην Ευρώπη άρχισε κάπως να ανακάμπτει το καλοκαίρι του 2016 και τα νούμερα της Γερμανίας την Παρασκευή, θα μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν από την ΕΚΤ ως απόδειξη ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχει λάβει – εξαγορές ομολόγων χωρίς προηγούμενο και αρνητικά επιτόκια – όντως πιάνουν τόπο και οδηγούν στο δρόμο της ανάπτυξης.

    Τα ισχυρά νούμερα της Γερμανίας είναι ένα καλό σημάδι ότι η Ευρωζώνη δεν έχει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επηρεαστεί από την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Πριν από την ψήφο, όπως και αμέσως μετά, υπήρχαν διάχυτοι φόβοι ότι κάθε κακή είδηση από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να συμπαρασύρει όλη την ήπειρο. Παρόλα αυτά, από την ημέρα του δημοψηφίσματος, τα μέχρι τώρα νούμερα έχουν δείξει ότι το Brexit ελάχιστα έχει επηρεάσει την Ευρώπη στο σύνολό της και τα νούμερα της Παρασκευής δείχνουν να επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/pia-ine-mistiriodis-eteria-pou-tha-diekdikisi-tileoptiki-adia/67278

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/stis-220000-evro-apodoches-tou-k-ch-stratou-apo-tchs-singenis-tou-giani-varoufaki/67235



    ΣΧΟΛΙΑ