• First Top Stories

    Δραματική εξέλιξη από Morgan Stanley: Τώρα λέει ότι, μετά το Brexit, ακολουθεί το Grexit

    χάος

    Καρλ Πάβλοβιτς Μπριουλόφ (Karl Pavlovich Bryullov ή Briullov) «Η τελευταία ημέρα της Πομπηίας» (1830 -1833)


    Το πολιτικό χάος που έχει δημιουργήσει το Brexit δε φαίνεται να έχει τέλος, ούτε όμως και σταματάει στην πιθανή απόσχιση της Σκωτίας. Είναι ευρέως γνωστή η μεταδοτικότητα του Brexit σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, η οποία μπορεί κυριολεκτικά να τινάξει στον αέρα την Ένωση των 28.

    Το Μάιο, ο Greg Case και η Jackie Ineke της Morgan Stanley, συμπεριέλαβαν έναν περιεκτικότατο πίνακα με τίτλο “EU Exit Scorecard: Where Might Exit Pressure Emerge Next?” στην αναφορά τους, που σχεδιάστηκε για να συγκεντρώσει όλες τις χώρες με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να ξεσηκωθούν σε ένα μαζικό κύμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση:

    exitscorecard

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τραπεζικός κολοσσός προειδοποιεί για το πόσο μεταδοτικό είναι το Brexit. Όπως φαίνεται στον παραπάνω πίνακα, πρώτη πρώτη φιγουράρει η Ελλάδα, με το Grexit να αποτελεί πλέον μια ρεαλιστική και ιδιαίτερα ανησυχητική παραλλαγή της βρετανικής εξόδου.

    Παράλληλα, τον Μάιο, ο Simon Wells και η ομάδα του στην HSBC, είχαν εκδώσει μια αναφορά που εξηγούσε ότι ενώ “μια βρετανική ψήφος υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη”, η πραγματική πολιτική απειλή που κουβαλάει αυτή η “μεταδοτική ασθένεια των δημοψηφισμάτων” που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, θα ενισχύσει ακόμα πιο πολύ τα ακροδεξιά, εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα (Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, Κόμμα της Ελευθερίας στην Αυστρία, Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία).

    Αυτή την εβδομάδα, επίσης, η HSBC προειδοποίησε εκ νέου ότι η “Ευρωσκεπτικιστική αντιπολίτευση θα έχει τη βρετανική έξοδο ως παράδειγμα προς μίμηση”.

    “Στο βρετανικό δημοψήφισμα, τα σημεία-κλειδιά της εκστρατείας ‘Leave’, στην ουσία παραπέμπουν σε θέματα όπως το μεταναστευτικό και η εθνική κυριαρχία, τα οποία απασχολούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος στην Ευρώπη”, προσέθεσε η Karen Ward, επικεφαλής οικονομική αναλύτρια σε ευρωπαϊκά θέματα και η  Janet Henry, επικεφαλής οικονομολόγος σε παγκόσμια θέματα, από την HSBC.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/michalis-sallas-pos-tha-epireasi-brexit-tin-ellada/56116

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/sidiroun-parapetasma-tou-londinou-t/56153

     



    ΣΧΟΛΙΑ