• First Top Stories

    Διχασμένη προσωπικότητα το ΥΠΕΞ! Χαστούκι στον Επίτροπο Χαν – Χάδι μέσω “κύκλων” στο Σουλτάνο Ερντογάν

    • NewsRoom
    Κοτζιάς


    Ξένισε η διαφορετική αντιμετώπιση από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έναντι των δηλώσεων του προκλητικού Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν που μας πέταξε στο πρόσωπο “θέμα Τσάμηδων” και εκείνων του γνωστού “καλού μας γείτονα” Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θυμήθηκε ότι “δεν ήταν δίκαια” η Συνθήκη της Λωζάννης.

    Η διαφορά τόσο στο ύφος όσο και στην αμεσότητα της αντίδρασης του υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στις ανθελληνικές προκλήσεις της χθεσινή ημέρας έκανε πολλούς διπλωμάτες να σαστίσουν, ενώ ανάλογη ήταν και η γεύση που άφησε στους Έλληνες της ομογένειας που με κάθε τρόπο καυτηρίασαν μέσω social media τα ανιστόρητα εφευρήματα του Αυστριακού Επιτρόπου και του Σουλτάνου Ερντογάν.

    Η πρώτη πρόκληση -μεθοδευμένη και καθόλου τυχαία, όπως έσπευσαν να προεξοφλήσουν πολλοί στις Βρυξέλλες- ήρθε από την έδρα της Κομισιόν και τα χείλη του Αυστριακού (διόλου τυχαίο επίσης) Επιτροπου Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θέλοντας να ρίξει γέφυρες φιλίας στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που κατά την άποψη της Βιέννης αποτελούν ανάχωμα στις προσφυγικές ροές μέσω Ελλάδας, επέλεξε να χτυπήσει τη χώρα μας, φέρνοντας στο προσκήνιο θέμα Τσάμηδων!

    Ο Aυστριακός Επίτροπος Johanes Han
    Ο Aυστριακός Επίτροπος Johanes Han

    Σε απάντησή του προς την ευρωβουλευτή Μ. Σπυράκη για το αν οι διαδηλώσεις του κόμματος των Τσάμηδων που πραγματοποιούνταν στα Τίρανα με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά ήταν στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, τη στιγμή που η Αλβανία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα, ο κ. Χαν προέβη σε ατόπημα βάζοντας το συγκεκριμένο θέμα ως εκκρεμές στις διμερείς ελληνοαλβανικές σχέσεις . Συγκεκριμένα στην απαντητική του επιστολή του ανέφερε «την οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών, τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες και το ζήτημα των Τσάμηδων»!!!

     Η κ. Σπυράκη χαρακτήρισε «ανιστόρητη και αναληθή» την απάντηση του κ. Χαν, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως κάποιος πρέπει να διδάξει στον Αυστριακό Επίτροπο «την ιστορία της περιοχής, ώστε να μην καταλήγει σε τέτοιου είδους απαντήσεις, εφόσον δεν το κάνει αποτελεσματικά η πολιτική του κ. Κοτζιά».

    Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών πάντως ήταν άμεση και αυστηρή θέτοντας μάλιστα ζήτημα ορθής άσκησης του ρόλου και των καθηκόντων του κ. Χαν ως Επιτρόπου.

    «Η απάντηση του Επιτρόπου Johannes Hahn σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ κας Μαρίας Σπυράκη σχετικά με την Αλβανία είναι αναληθής και απαράδεκτη. Ως γνωστόν, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται και, ως εκ τούτου, ουδέποτε έχει γίνει αποδεκτό ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας», ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ και στη συνέχεια επιτέθηκε προσωπικά στον Επίτροπο για τις δηλώσεις του.

    «Ο Επίτροπος Hahn με την ψευδή απάντησή του δείχνει ότι δεν ασκεί το ρόλο και τα καθήκοντά του βάσει της αρχής της αμεροληψίας ώστε να προάγεται το κοινό συμφέρον της Ένωσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 17 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Ήδη του έχει ζητηθεί, και υποχρεούται βάσει του θεσμικού του ρόλου, να δώσει άμεσα πειστικές εξηγήσεις ως προς το απαράδεκτο και ψευδές περιεχόμενο της επίμαχης απάντησής του».

    ÐÑÙÔÇ ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÙÍ ÌÅËÙÍ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ // ÕÐÅÎ ÍÉÊÏÓ ÊÏÔÆÉÁÓ- ÁÍÁÐËÇÑÙÔÇÓ ÅÕÑÙÐÁÚÊÅÓ ÕÐÏÈÅÓÅÉÓ ÍÉÊÏÓ ÎÕÄÁÊÇÓ  (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

    Το πρωί της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός  Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης εμφανίστηκε ακόμη πιο σκληρός έναντι του Αυστριακού Επιτρόπου κατηγορώντας τον ότι παραβίασε τον θεσμικό του ρόλο και οποιονδήποτε πολιτικό κώδικα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αγγίζοντας «τα όρια προσβολής ενός κράτους-μέλους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Την Πέμπτη εκπρόσωπος του κ. Χαν πήγε να μαζέψει τα ασυμάζευτα ψελλίζοντας ότι η Κομισιόν «δεν παίρνει θέση σε διμερή ζητήματα», χωρίς ωστόσο να αναιρέσει την αναφορά του Επιτρόπου στο ζήτημα των Τσάμηδων.

    Το ΥΠΕΞ επανήλθε και πάλι με δριμύτητα απαντώντας ότι «ορισμένοι στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν τη σημασία του να μην ψεύδεσαι»!

    Στον αντίποδα, η αντίδραση στις εξωφρενικές δηλώσεις Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά “που αν φωνάξεις από τα τουρκικά παράλια μπορείς να ακούσεις τη φωνή σου”, ήταν μάλλον ήπια και συγκρατημένη και το κυριότερο μέσω κύκλων του ΥΠΕΞ.

    Ερντογαν

    Σε δημόσια τοποθέτησή του στην 27η σύναξη κοινοταρχών στην Αγκυρα ο Σουλτάνος Ερντογάν ούτε λίγο ούτε πολύ αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα αποτελέσματά της λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάποιοι επιχειρούν να προβάλουν τη Συνθήκη της Λωζάνης ως νίκη» (δήλωση που βέβαια έχει να κάνει με τους εσωτερικούς του αντιπάλους – τους υπέρμαχους δηλ. του κοσμικού κράτους της Τουρκίας).

    erdogan-sultan

    «Με τη Συνθήκη της Λωζάννης παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου. Οσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάνης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και η πρώτη αντίδραση από την Ελλάδα προήλθε από διπλωματικές πηγές του ΥΠΕΞ, οι οποίες αρκέστηκαν να πουν ότι «όλοι οφείλουν να σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης».

    Όσο για τις αντιδράσεις των κομμάτων καλύτερα ας μην σχολιάσουμε (από το περιεχόμενο τους αποδεικνύεται περίτρανα γιατί έχουμε φθάσει στο σημείο να δεχόμαστε τέτοιου είδους προσβολές).

    https://www.youtube.com/watch?v=IVqddF0VJKQ

    Ερωτηθείς για τη διαφορά αυτή στο ύφος και τον τόνο της αντίδρασης του ΥΠΕΞ, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ξυδάκης παρέπεμψε στη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στο τέλος της συνεδρίασης  αναμένεται να υπάρξει μία συνολική θεσμική τοποθέτηση της κυβέρνησης τόσο για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και του Επιτρόπου Χαν. Ο τυπικός λόγος συνεδρίασης είναι οι κρίσεις στην Πυροσβεστική, ωστόσο όπως έγινε γνωστό θα υπάρξει και μία ανακοίνωση για θέματα ασφαλείας που συνδέονται τόσο με την στάση Ερντογάν όσο και τις προκλητικές δηλώσεις του Αυστριακού Επιτρόπου.

    Αντιδράσεις όμως με χρονοκαθυστέρηση σε προκλήσεις που αφορούν θέματα κυριαρχίας δεν νοούνται από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών και συνολικά της χώρας!



    ΣΧΟΛΙΑ