• First Top Stories

    Διαπραγμάτευση: Το αδιέξοδο στα εργασιακά φέρνει Μοσκοβισί και Κερέ στην Αθήνα – Μας επιβάλλουν νέα μέτρα έως το 2020


    Δεν έρχονται για… βόλτα στην Αθήνα ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Pierre Moscovici, και το «νούμερο 2» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benoit Coeure. Η ταυτόχρονη παρουσία τους στην ελληνική πρωτεύουσα, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο 27ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της ελληνικής οικονομίας», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, συμπίπτει (συμπτωματικά;) με το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

    Οι συζητήσεις «κολλάνε» κυρίως στα εργασιακά, όπου η Αθήνα δέχεται ισχυρές πιέσεις για σκληρά μέτρα όπως απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και περιορισμούς στις απεργίες, καθώς και στα επιπλέον μέτρα που οι θεσμοί θεωρούν πως είναι απαραίτητα για να κλείσουν οι «τρύπες» σε ασφαλιστικό και δημοσιονομικά από το 2017 ως το 2020, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα υπάρξει «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, με δεδομένο ότι οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι μεγάλες.

    Καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να κλείσει το συντομότερο δυνατό αυτή η εκκρεμότητα της αξιολόγησης, ο Pierre Moscovici έρχεται ως ο… άνθρωπος των ειδικών αποστολών για να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις. Το είπε μάλιστα ξεκάθαρα και σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής: «Έρχομαι στην Αθήνα τη Δευτέρα για να ενθαρρύνω την κυβέρνηση να κάνει ό,τι πρέπει τις τελευταίες αυτές ημέρες».

    Είναι αξιοσημείωτο ότι η φράση αυτή έρχεται από τα χείλη ενός από τους λίγους Ευρωπαίους αξιωματούχους που εκφράζονται συστηματικά με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα, όμως σε αυτήν τη φάση έρχεται περισσότερο για να πιέσει καταστάσεις, παρά για να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος επίτροπος θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Όμως και η επίσκεψη του Benoit Coeure έχει τη σημασία της για την ελληνική πλευρά, η οποία περιμένει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το «ΟΚ» για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν συμφωνηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, και αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει και ο Coeure και στην Αθήνα.

    Είναι φανερό ότι, μία εβδομάδα πριν το Eurogroup και με τους οιωνούς για συμφωνία να είναι κακοί, οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντείνονται από όλες τις πλευρές, και είναι πλέον αφόρητες…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θ. Καλαντώνης: Ποια είναι τα σχέδια του για μείωση των κόκκινων δανείων της Eurobank

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέος CEO του ΤΧΣ ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυτά είναι τα πρώτα ακίνητα που θα βγουν σε πλειστηριασμό το 2017



    ΣΧΟΛΙΑ