• First Top Stories

    Δεύτερο παγκοσμίως το πανεπιστήμιο της Στεφανίδη και τρίτο του Κυριάκου Μητσοτάκη

    • NewsRoom


    Η Κατερίνα Στεφανίδη, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Stanford και Ολυμπιονίκης στο επί κοντώ στους πρόσφατους αγώνες στο Ρίο, προφανώς και μπορεί να υπερηφανεύεται ότι η σχολή της είναι φυτώριο νικητών καθώς κατακτά τη 2η θέση στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

    Στη θέση νούμερο 3 βέβαια, υπάρχει και το Πανεπιστήμιο του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, που προφανώς οι απόφοιτοί του έχουν μία ενδεικτική πορεία της μετέπειτα ζωής τους. Για την περίπτωση του πρωθυπουργού Αλέξη, ούτε λόγος. Αλλά πού να πάει και αυτός με ένα …απλό Μετσόβειο, το οποίο βρίσκεται στην 395η θέση;

    Όπως και να ‘χει, στον αντίποδα μιας θλιβερής κατάστασης στα ελληνικά πανεπιστήμια, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, κυριολεκτικά κυριαρχούν στην ακαδημαϊκή εκπαίδευση, σύμφωνα με τα όσα καταδεκνύει η δέκατη τρίτη έκδοση του διεθνούς πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS, που συντάσσεται από την παγκόσμια δεξαμενή σκέψης της ανώτατης εκπαίδευσης QS Quacquarelli Symonds.Μάλιστα 38 από τα 48 ανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων στη λίστα. Βέβαια, το πανεπιστήμιο του Cambridge έπεσε από την τριάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων, και αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απόροια της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας μετά την απόφαση του Brexit.

    Στη λίστα, όπως είναι αναμενόμενο, κυρίαρχη θέση έχουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Ξεκινώντας από τη θεση 30, η λίστα αρχίζει με τον Καναδά και το McGill University, που συγκέντρωσε 84,1 βαθμούς. Μία θέση πιο κάτω ακολουθεί το Πανεπιστήμιο του Manchester στο Ηνωμένο Βασίλειο με 84.8 βαθμούς.

    ΚαλιφόρνιαΠρώτη είσοδος για τις ΗΠΑ με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που συγκέντρωσε 85.2 βαθμούς ενώ μία θέση πιο πάνω στο νούμερο 27 βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Χόνκ Κονγκ με 85.4 βαθμούς.

    Οι ΗΠΑ επανέρχονται με το Northwestern University, το οποίο βαθμολογήθηκε με 85.7 και το Duke University, στη θέση νούμερο 24 με 86 βαθμούς. Η Κίνα μπαίνει στο νούμερο 24 με το Πανεπιστήμιο Tsinghua να συγκεντρώνει επίσης 86 βαθμούς, ενώ αμέσως μετά ακολουθεί πάλι αμερικανικό πανεπιστήμιο. Ο λόγος για το Michigan, με βαθμολογία 86.4. Παρθενική είσοδος και για την Αυστραλία με το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας να συγκεντρώνει 87.3 βαθμούς.

    Στη θέση 21, βρίσκεται το Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου με 87.7 βαθμούς ενώ η πρώτη εικοσάδα ξεκινά με 88.6 βαθμούς που συγκέντρωσε το Πανεπιστήμιο της Columbia.

    Στη θέση 19 βρίσκεται το University of Edinburgh, με 88.9 βαθμούς, στη 18 το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, που συγκέντρωσε 89 βαθμούς, το John Hopkins στις ΗΠΑ με βαθμολογία 89.3 και το Cornell στη θέση 16 με 90.1 βαθμούς.

    ΓιέιλΤο Πανεπιστήμιο Yale βρίκεται στη θέση νούμερο 15 με 90.9 βαθμούς, ενώ μία θέση πιο πάνω ακολουθεί μία πολυτενειακή σχολή, το Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, στην Ελβετία με 91.1 βαθμούς.

    Η Σιγκαπούρη έχει τους δικούς της ακαδημαϊκούς εκπροσώπους με το Nanyang Technological University, να βαθμολογείται με 91.4 και να καταλαμβάνει την 13η θέση ενώ μία θέση πιο πάνω βρίσκεται το Εθνικό Πανεπιστήμιο τηςΣιγκαπούρης με 91.5 βαθμούς.

    Λίγο πριν την τελική δεκάδα, στη θέση νούμερο 11, το Princeton University, έλαβε 92.8 βαθμούς ενώ στο final countdown τη θέση νούμερο 10 καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο του Σικάγο με 93 βαθμούς.

    Το Imperial College του Λονδίνου συγκέντρωσε 94.1 βαθμούς με το ETH της Ζυρίχης να ακολουθεί στην όγδοη θέση, καθώς συγκέντρωσε 94.2 βαθμούς. Το University College του Λονδίνου συγκεντρώνει 95.6 βαθμούς ενώ το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με 96.8 βαθμούς κλέινει λίγο πριν ξεκινήσει η τελική πεντάδα.

    Στο νούμερο 5, το California Institute of Technology (CalTech) με 96.9 βαθμούς βρίκσεται μία θέση πιο πάνω από το Cambridge, το οποίο με 97.2 βαθμούς κατέλαβε την τέταρτη θέση.

    ΣτάνφορντΗ ώρα έφτασε όμως για τα κορυφαία 3 πανεπιστήμια του κόσμου. Το ίδρυμα που βρίσκεται στην τρίτη θέση συγκεντρώνει 98.3 βαθμούς και δεν είναι άλλο από το Harvard ενώ μία θέση πριν την κορυφή το Stanford βαθμολογείται με 98.7.

    Στην κορυφή δεν υπάρχει καμία έκπληξη. Το ΜΙΤ, αποτελεί την κορυφαία επιλογή στον κόσμο και με βαθμολογία απόλυτο 100 το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης σίγουρα είναι εγγύηση για την καλύτερη ακαδημαϊκή επιλογή.

    Η ελληνική περίπτωση

    Από την άλλη, η κρίση στη χώρα μας σίγουρα δεν είναι υπόθεση μόνο ΑΕΠ, ΕΝΦΙΑ και μειωμένων συντάξεων. Η κρίση είναι βαθιά κοινωνική, ηθική, πολιτική. Είναι μία ύφεση αβάσταχτη, χωρίς πάτο και δυστυχώς αυτό αποτυπώνεται και στην κατρακύλα που έχει παρασύρει τα ελληνικά πανεπιστήμια.

    Παλιότερα, όλοι θεωρούσαν ότι τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα ήταν από τα κορυφαία. Δυστυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ίσως και ανεπιστρεπτί. Σύμφωνα με την έρευνα η βασική πτώση των ελληνικών πανεπιστημίων οφείλεται στην αδυναμία τους να προσεγγίσουν ερευνητές. Και κάπως έτσι 5 από τα 6 κορυφαία ιδρύματα της χώρας παρουσίασαν μείωση στην κατάταξη της αναλογίας διεθνών καθηγητών.

    Χειρότερη η περίπτωση του Πανεπιστημίου της Κρήτης, του οποίου η πτώση είχε ως αποτέλεσμα τη μηδενική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην κατηγορία των 600 κορυφαίων. Από την άλλη το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχοντας σημειώσει πτώση 19 ολόκληρων θέσεων, παραμένει μόλις και μετά βίας ανάμεσα στα 400 καλύτερα του κόσμου καθώς κατατάχθηκε στην 395η θέση παγκοσμίως.

    Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έπεσε από την κατάταξη 461-470 στην κατηγορία 491-500 ενώ 4 ακόμα ελληνικά Πανεπιστήμια σημείωσαν μείωση στον δείκτη παραπομπών ανά πανεπιστημιακό τομέα. Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνων επίσης έπεσε από τη λίστα 601-650 στο 651- 700, με το Πανεπιστήμιο Πατρών να ακολουθεί την ίδια ακριβώς πορεία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/kathigitria-tou-stanford-opia-protoporise-epenontas-ta-pedia-gia-tin-prospathia-lei-oti-echoume-chasi-entelos-noima/17021



    ΣΧΟΛΙΑ