• First Top Stories

    Brexit ή Bremain: Η μεγάλη νύχτα των χρηματιστηρίων και των traders


    H σημερινή νύχτα (του Brexit ή Bremain ) είναι μεγάλη για τους traders των μεγάλων οίκων του εξωτερικού. Τα στελέχη των Citigroup, JPMorgan, Goldman Sachs και Morgan Stanley βρίσκονται στα γραφεία τους όπου και θα παραμείνουν μέχρι το μεσημέρι, παρακολουθώντας λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο βρετανικό δημοψήφισμα.

    Οι προετοιμασίες έχουν γίνει. Η JPMorgan Chase & Co. έχει νοικιάσει δωμάτια σε ξενοδοχεία που βρίσκονται κοντά στα γραφεία της στο Λονδίνο, ενώ στη Barclays Plc έχουν προμηθευτεί υπνόσακους και έστειλαν ορισμένους υπαλλήλους σπίτι τους την Πέμπτη, προκειμένου να επιστρέψουν αργότερα. Άλλες τράπεζες προσφέρουν φαγητό, σούσι, χαμπουργκερς και πίτσα. Και βέβαια πολλούς καφέδες.

    Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε τέτοια γεγονότα και οι μετοχές μπορεί να καταγράψουν τεράστιες διακυμάνσεις είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Η στερλίνα κατέγραψε την Πέμπτη το πρωί ράλι ανόδου, καθώς οι αγορές έβλεπαν να κερδίζει έδαφος η πλευρά του Remain.

    Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση του Leave, το σενάριο για την αγορά είναι ιδιαίτερα καταστροφικό. Η στερλίνα μπορεί να κάνει βουτιά μέχρι και 15% και ο δείκτης FTSE 100 να βουλιάξει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC.

    O γνωστός μεγαλοεπενδυτής George Soros, που έβγαλε 1 δισ. στερλίνες (1,48 δισ. δολάρια) όταν πόνταρε έναντι της στερλίνας τη “Μαύρη Τετάρτη” το 1992, υποστήριξε ότι αν επικρατήσει το Brexit η λίρα θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 15%, μπορεί και πάνω από 20%.

    Εκτός από τις αγορές μετοχών, οι traders βρίσκονται σε επιφυλακή και στις αγορές συναλλάγματος. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι η μοναδική που λειτουργεί όλο το 24ωρο, δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν ούτε ένα δευτερόλεπτο, καθώς τα κέρδη και οι ζημίες μπορούν να ανέλθουν σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια λόγω των έντονων διακυμάνσεων.

    Σύμφωνα με τη Barclays περίπου 140 δισ. δολάρια σε μετρητά είναι έτοιμα να επενδυθούν, ενώ έρευνα της Bank of America έδειξε ότι τα ρευστά που διαθέτουν οι επενδυτές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/apotelesmata-brexit-ean-thelete-na-xenichtisete-akrivia-afto-ine-orologiako-grafima/55892

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

    http://www.mononews.gr/ta-matia-strammena-sto-brexit-oli-ellines-tou-londinou/55887

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ