• First Top Stories

    Ακροβασίες Τσίπρα: Ανακοίνωσε τη διανομή κοινωνικού μερίσματος με ολίγον… Ριχάρδο

    • NewsRoom
    Τσίπρας


    Με επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκη, λόγω της απουσίας του από την συζήτηση στη Βουλή, αλλά και με αναφορά στην εξάρθρωση του κυκλώματος λαθρεμπορίου χρυσού και στη σύλληψη του Ριχάρδου ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας. «Κύριε Τσιάρα, κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας, μάλλον δεν θα έρθει και σήμερα. Λογικό είναι, γιατί είναι άλλη μια μέρα στο ελληνικό κοινοβούλιο που φέρνουμε προς ψήφιση μέτρα ελάφρυνσης για τις πολύπαθες κατηγορίες των πολιτών, μεσαία και χαμηλότερα στρώματα που σήκωσαν τα βάρη».

    Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έδωσε έντονο προεκλογικό χρώμα στην ομιλία του εξαγγέλλοντας τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. Προανήγγειλε ότι θα διανεμηθούν 710 εκατ. ευρώ και, όπως είπε, τα χρήματα θα μπορούν να δοθούν από τις 14 Δεκεμβρίου.

    «Σήμερα καταθέτουμε τροπολογία, αντιγραφή της περσινής για το κοινωνικό μέρισμα. Είναι τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε δυνατότητα να δίνουμε στους πιο αδύναμους με οικογενειακά κριτήρια. Από την υπεραπόδοση της οικονομίας και φέτος δίνουμε ποσό αντίστοιχο με το περυσινό. Αρχικά 710 εκατ. ευρώ και μπορεί να υπάρξει κάποια αύξηση.

    » Το ακριβές ύψος ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ώστε την ερχόμενη Τρίτη να ανοίξει η πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε να γίνει η καταβολή.

    » Εκτίμησή μας είναι ότι θα αφορά διευρυμένο μέρος των πιο αδύναμων και θα αφορά 1,3 με 1,4 εκατ. νοικοκυριά, περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους. Προχωράμε και στην ψήφιση διατάξεων που αφορούν την μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την μείωση κατά μια μονάδα της φορολογίας επιχειρήσεων με στόχο να φθάσουμε σταδιακά σε 5 μονάδες μείωση εως τοι 2022».

    Για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, ανέφερε άσκησε κριτική σε όσους «κουνούν το δάκτυλο» και είναι οι «εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ», επειδή η κυβέρνηση «δεν τον κατήργησε».

    Για την τροπολογία για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ότι με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι πολίτες με χαμηλή και μεσαία περιουσία θα δουν τον επόμενο χρόνο ουσιαστική μείωση της επιβάρυνσης. «Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία, η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ, θα δουν μείωση πάνω από 5,5 εκατομμύρια, δηλαδή κοντά στο 90% των φορολογουμένων» είπε.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε:

    • Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%. Αυτό το ποσό αναφέρεται σε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.
    • Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%. Αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.
    • Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10%. Και αφορά περίπου 600.000 πολίτες».

    Ο Ριχάρδος

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις πρόσφατες επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνοντας: «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα δούμε στα δελτία αυτές τις θετικές ειδήσεις. Βλέπουμε άλλα, που για ψύλλου πήδημα γίνονται κεντρικά θέματα. Είδαμε όμως ότι υπάρχει άλλος σχεδιασμός για πεζές περιπολίες του αρχηγείου και συλλήψεις σε σούπερ μάρκετ και σε ΕΛΤΑ στα Βίλια. Και σήμερα η πιο σημαντική επιτυχία, η εξάρθρωση ενός δικτύου εγκληματικής οργάνωσης με 59 συλληφθέντες με χειροπέδες και του εγκεφάλου. Και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί με τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα δεν ασχολείται κανείς.

    » Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόνια δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσακαλώτος: Στα 710 εκατ. ευρώ το κοινωνικό μέρισμα 2018- Κατατέθηκε η τροπολογία

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα – Τι ποσά θα λάβουν



    ΣΧΟΛΙΑ