• First Top Stories

    Αφήστε τους στρατηγούς να κάνουν αυτό που ξέρουν…

    Αποστολάκης ΓΕΕΘΑ

    Ευάγγελος Αποστολάκης,


    Το περιστατικό στο νησί της Ρω, με την πτήση του τουρκικού ελικοπτέρου κοντά στο ελληνικό νησί, έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο την διαφορετική γραμμή που ακολουθεί ο Πάνος Καμμένος πάνω στα ζητήματα των Εθνικών θεμάτων, η οποία συνεχίζει να αποτελεί βραχνά για το Μέγαρο Μαξίμου.

    Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας επισήμως αρνήθηκε να ανεβάσει τους τόννους στην υπόθεση, ωστόσο ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, με ένα retweet του – με σαφές αποδέκτη την Τουρκία – όχι μόνο πήρε (εμμέσως) θέση αλλά φρόντισε για μια ακόμα φορά να ανεβάσει τους τόννους απέναντι στην Άγκυρα. Η τελευταία, όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει λάβει πάτημα πολλές φορές από δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ για να προβεί σε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες εναντίον της Ελλάδας.

    Η κίνηση του Πάνου Καμμένου ήρθε σε αντίθεση όχι μόνο με την γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου για το ζήτημα, αλλά και αυτή της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Το ΓΕΕΘΑ, άλλωστε, σε άτυπη ενημέρωση περιορισμένου αριθμού συντακτών, είχε διαψεύσει πως υπήρξε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και ότι σημειώθηκε κάποια εμπλοκή (αφού τα πυρά ήταν «προειδοποιητικά» και προς την αντίθετη κατεύθυνση, αλλά και πως το περιστατικό αξιολογείται ως «σημαντικό». Αντίθετα ο Πάνος Καμμένος, με την φράση «την “Κυρα της Ρω” δεν την ενοχλεί κανείς!» αποφάσισε να θριαμβολογήσει, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό τις πληροφορίες που είχαν δει το πρωί της Τρίτης του Πάσχα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε αναχαίτιση μέσω τροχιοδεικτικών πυρών.

    Μπορεί ο διχασμός που προκαλεί στην κυβέρνηση τα εθνικά ζητήματα να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και να αναδεικνύει το οξύμωρο της συνεργασίας των δύο τόσο διαφορετικών κυβερνητικών εταίρων, ωστόσο η κατάσταση που έχει  δημιουργηθεί (με μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης) δεν προσφέρεται πλέον για πολιτική εκμετάλλευση. Σε αυτό τη συγκυρία, το καλύτερο που έχουν να κάνουν πλέον οι Τσίπρας και Καμμένος θα ήταν να αρχίσουν να εμπιστεύονται περισσότερο τα έμπειρα στρατιωτικά στελέχη του Πενταγώνου.

    Η στάση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στη σημερινή εξέλιξη, ήταν κατά μεγάλο βαθμό η ενδεδειγμένη. Προφανώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζητούν επίμονα να μάθουν τη συνέβη, θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί, ωστόσο αυτό είναι κυρίως δουλειά της πολιτικής ηγεσίας.

    Το ΓΕΕΘΑ και οι στρατηγοί του έχουν την φρόνηση, την εμπειρία και την εκπαίδευση να χειρίζονται δύσκολες καταστάσεις στο Αιγαίο όπως αυτή στη Ρω. Επιπλέον, έχουν την εμπιστοσύνη όλης της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και των διεθνών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα. Και φυσικά, γνωρίζει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι στρατιωτικές ηγεσίες των δύο χωρών μπορούν να συνεννοηθούν και να προασπιστούν τα συμφέροντα του τόπου.

    Ας εμπιστευτεί λοιπόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τους στρατιωτικούς να κάνουν όπως ξέρουν τις δουλειά τους, και να αφήσει στην άκρη τα πολιτικά παιχνίδια και τις εντυπώσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Καμμένος προς Τουρκία: «Την κυρά της Ρω δεν την ενοχλεί κανείς»



    ΣΧΟΛΙΑ