• bloomberg

    Financial Times

    Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2005 οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων – Επιφυλακτική η Oxford Economics

    • Financial Times


    Της

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 14 ετών υποχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, γεγονός που, όπως αναφέρουν οι Financial Times, υπογραμμίζει το εντυπωσιακό «comeback» της χώρας που υπήρξε το επίκεντρο της κρίσης χρέους που λύγισε την Ευρωζώνη πριν από μία δεκαετία.

    Να σημειωθεί ότι η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων απασχολεί σήμερα, αλλά και τις τελευταίες ημέρες γενικότερα, όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη, όπως το Bloomberg και το Reuters.

    Όπως σημειώνουν οι FT, η απόδοση του 10ετούς τίτλου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης, στο 3,274%, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδό της από τις 16 Σεπτεμβρίου 2005.

    Ιστορικά, σημειώνεται, τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν μικρότερους όγκους συναλλαγών σε σχέση με τα ομόλογα άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

    Τον περασμένο μήνα, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές με 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά τα τελευταία εννέα χρόνια, αντλώντας 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,9%, σημειώνουν οι FT. Οι προσφορές, συμπληρώνουν, ξεπέρασαν τα 11,8 δισ. ευρώ. Και, όπως ανέφερε σε έκθεσή του τον Μάρτιο το ΔΝΤ, η χώρα έχει εισέλθει σε μια «περίοδο οικονομικής ανάπτυξης που τη φέρνει μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη».

    Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το πραγματικό ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 2,4% το 2019.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο, η συμφωνία για την αποπληρωμή των δανείων που έχει πάρει η χώρα από το ΔΝΤ είναι θέμα χρόνου.

    Επιφυλακτικότητα παρά τις προσδοκίες

    Παρ’ όλα αυτά, το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα παρέμενε σήμερα κάπως υποτονικό.

    «Η (ελληνική) οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη αλλά δεν είναι τόσο δυναμική όσο προσδοκούσαμε», ανέφερε η εταιρεία αναλύσεων Oxford Economics τη Δευτέρα.

    «Αν όμως η Ελλάδα δεν μπορέσει να βάλει μπρος την οικονομία της και να επεκτείνει σημαντικά την περιορισμένη φορολογική βάση της, θα παραμείνει παγιδευμένη σε συνθήκες υψηλού χρέους / χαμηλής ανάπτυξης», σημειώνει. Και προσθέτει: «Αυτό σχεδόν εγγυάται ότι οι επίσημοι πιστωτές της χώρας θα συνεχίσουν να ελέγχουν στενά τα οικονομικά της Ελλάδας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

    [ft_copy]

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Bloomberg: Γιατί όσοι επενδύουν σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές βλέπουν μπροστά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Reuters: Κοντά σε ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα – Τον Ιούνιο του 2019 νέα έκδοση


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ