• bloomberg

    Financial Times

    Σε ελεύθερη πτώση ο ταξιδιωτικός κλάδος – Περιορισμοί και ακυρώσεις βάζουν τρικλοποδιά στις όποιες ελπίδες – Μαζικές ακυρώσεις στη βόρεια Ελλάδα

    • των Guy Chazan και Alice Hancock


    Βαριές απώλειες καταγράφουν σήμερα οι μετοχές των μεγαλύτερων ταξιδιωτικών εταιρειών της Ευρώπης, καθώς η επιβολή νέων ταξιδιωτικών περιορισμών μετά την αναζωπύρωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού σε περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου αναζωπυρώνει και την ανησυχία για τον αντίκτυπο της πανδημίας στον κλάδο.

    Μέχρι στιγμής, τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των μεγάλων αεροπορικών καταγράφει η easyJet, η οποία χάνει πάνω από 13%, ενώ πτώση 9% σημείωνε νωρίτερα και η μετοχή της IAG στην οποία ανήκει η British Airways. Βαριές απώλειες, όμως, άνω του 15% κατέγραφε και ο τουριστικός πράκτορας TUI.

    Η Ryanair έχανε 8%, μετά την ανακοίνωση σημαντικών ζημιών νωρίτερα, ενώ, όπως είπε, ο μεγαλύτερος φόβος της αυτήν τη στιγμή είναι να υπάρξει νέο κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο.

    Βαρύ το πλήγμα της πανδημίας για την Ισπανία, η οποία αντιδρά στους τελευταίους περιορισμούς υποστηρίζοντας, δια στόματος της υπουργού Εξωτερικών, ότι «είναι ασφαλής». Αυτό μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι όσοι Βρετανοί βρίσκονται για διακοπές στην Ισπανία θα πρέπει να μπουν σε αυτοπεριορισμό για δύο εβδομάδες άμα τη επιστροφή τους. Την ίδια στιγμή, οδηγία να αποφύγουν τα ταξίδια στην Καταλονία εξέδωσε και η γαλλική κυβέρνηση, μετά την έξαρση που παρατηρείται σε κάποιες περιοχές της Ισπανίας.

    Επιπλέον, η Γαλλία ανακοίνωσε ακόμη ότι όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στην χώρα προερχόμενοι από έναν κατάλογο 16 χωρών όπου κυκλοφορεί έντονα ο ιός θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ στα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας. Επίσης για τέσσερις από αυτές τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, η Γαλλία ζητά από τους ταξιδιώτες να προσκομίζουν πριν επιβιβαστούν αρνητικό τεστ που έχει γίνει τρεις μέρες πριν από την πτήση.

    Έξαρση της επιδημίας παρατηρείται και στη Γερμανία, με τον υπουργό Υγείας της χώρας να αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές όπως τα δυτικά Βαλκάνια και η Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γερμανικές Αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο να υποχρεώνουν τους ταξιδιώτες να κάνουν τεστ για κορονοϊό με το που επιστρέφουν στη χώρα.

    Παγκοσμίως, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 16 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 188 χώρες και περισσότεροι από 640.000 θάνατοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε μάλιστα ρεκόρ νέων κρουσμάτων, 284.196 συνολικά την Παρασκευή και 284.083 το Σάββατο – τα περισσότερα σε όγκο από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

    Νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς επέβαλε όμως και η χώρα μας για όσους φτάνουν αεροπορικώς από Ρουμανία και Βουλγαρία. Από αύριο, Τρίτη, οι εν λόγω ταξιδιώτες θα επιβιβάζονται στο αεροπλάνο μόνο εάν προσκομίσουν έγγραφο που να δείχνει ότι έκαναν τεστ για κορονοϊό 72 ώρες πριν και βγήκαν αρνητικοί. Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν επίσης έξαρση αυτόν τον μήνα, με τα νέα κρούσματα να τετραπλασιάζονται στην πρώτη και να αυξάνονται 50% στη δεύτερη. Είναι ενδεικτικό ότι οι ξενοδόχοι σε Χαλκιδική και Πλαταμώνα, περιοχές ιδιαίτερα δημοφιλείς στους τουρίστες που έρχονται από τα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, μιλούν για άλμα στις ακυρώσεις κρατήσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ