• bloomberg

    Financial Times

    Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός; 4 χρήσιμες ερωταπαντήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • του Clive Cookson


    Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να κατανοήσουν τον θανατηφόρο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα τον περασμένο μήνα. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί και ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία εξαιτίας του τεράστιου αριθμού των Κινέζων που μετακινούνται αυτήν την περίοδο που η Κίνα γιορτάζει την έλευση του (δικού της) νέου έτους. Οι διεθνείς ταξιδιώτες συνέβαλαν στο να εξαπλωθεί και εκτός Κίνας, όπως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Υπάρχουν φόβοι ότι, αν η νόσος του αναπνευστικού που ξεκίνησε πιθανότατα από μια αγορά τροφίμων στην Ουχάν συνεχίσει να εξαπλώνεται, θα εξελιχθεί σε σοβαρή επιδημία.

    Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος κοροναϊός;

    Ο κοροναϊός nCoV έχει σκοτώσει 132 άτομα και προσβάλει 5.974. Το ανησυχητικό είναι πως φαίνεται ότι μεταδίδεται πιο εύκολα από τον έναν άνθρωπο στον άλλο από ό,τι ο Sars, ένας παρόμοιος κοροναϊός που σκότωσε σχεδόν 800 ανθρώπους, έχοντας επίσης κάνει την εμφάνισή του στην Κίνα, πριν από 17 χρόνια.

    Η μοντελοποίηση βάσει υπολογιστή στο Imperial College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο Lancaster της Βρετανίας υποδεικνύει ότι κάθε νέο κρούσμα κοροναϊού μεταδίδεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου άλλους 2,5 ανθρώπους.

    Ο νέος ιός, ωστόσο, είναι λιγότερο επιθετικός από τον Sars, ο οποίος σκότωσε το 10% όσων είχαν μολυνθεί. Μέχρι στιγμής, ο nCoV προκαλεί σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα περίπου στο 25% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και σκοτώνει το 2%-3% των ασθενών.

    Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας είναι δύσκολο να υπολογιστούν στα πρώτα στάδια μιας επιδημίας – και ο ιός μπορεί να μεταλλάσσεται καθώς μεταδίδεται από τον ένα στον άλλο. Είναι επίσης αδύνατο να προβλεφθεί εάν οι γενετικές αλλαγές θα το κάνουν περισσότερο ή λιγότερο επιθετικό.

    Για λόγους σύγκρισης, η εποχική γρίπη έχει ποσοστό θνησιμότητας αρκετά κάτω από το 0,1, αλλά προσβάλλει τόσο πολλούς που της καταλογίζονται κάθε χρόνο περίπου 400.000 θάνατοι παγκοσμίως. Τα νέα στελέχη δε είναι πολύ πιο επικίνδυνα: η ισπανική γρίπη το 1918-19 μόλυνε 500 εκατ. άτομα και σκότωσε 50 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο.

    Πώς εξαπλώνεται ο ιός και ποια είναι η περίοδος επώασης;

    Σε ό,τι αγορά την περίοδο επώασης του ιού, οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, από δύο έως δέκα ημέρες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι τρόποι μετάδοσης από τον ένα στον άλλο βρίσκονται και αυτοί υπό διερεύνηση. Ένα σημαντικό ερώτημα που πρέπει επίσης να απαντηθεί είναι κατά πόσον μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όσοι έχουν μεν προσβληθεί αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

    Ο νέος ιός nCoV εξαπλώνεται ταχύτερα από τον Sars, ο οποίος προσέβαλε 8.000 άτομα σε διάστημα οκτώ μηνών. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυτήν τη φορά αυξήθηκε πάνω-κάτω στα 6.000 άτομα μέσα σε ένα μήνα – και υπάρχουν και περίπου 7.000 μη επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι επιδημιολόγοι φοβούνται ότι ο nCoV έχει ήδη μολύνει ακόμη δεκάδες χιλιάδες άτομα.

    Μπορούν οι μάσκες να μας προστατεύσουν από τη μετάδοση;

    Η Carrie Lam, διοικητική ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, όπως και άλλοι αξιωματούχοι, φορούσε μάσκα την ώρα που μιλούσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη συζήτηση μεταξύ των ειδικών της δημόσιας υγείας σχετικά με το πόσο αποτελεσματική είναι η κάλυψη του προσώπου για την πρόληψη ενδεχόμενης λοίμωξης.

    Οι χειρουργικές μάσκες θα βοηθήσουν, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι ισχύει το ίδιο και για τις άθλιες μαζικής παραγωγής μάσκες που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο ΠΟΥ δεν αναφέρει τις μάσκες στις συμβουλές του για την αποφυγή μόλυνσης.

    «Η χρήση μάσκας μπορεί να δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας», λέει ο Bill Keevil, καθηγητής περιβαλλοντικής υγειονομικής περίθαλψης στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, προσθέτοντας ότι το σημαντικότερο όλων είναι το καλό πλύσιμο των χεριών. Τα τεστ στο εργαστήριό του έδειξαν ότι ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει για τέσσερις ημέρες σε κοινά υλικά όπως είναι τα πλαστικά, το γυαλί και το ατσάλι.

    Πώς μπορούν οι γιατροί να πουν αν ο ασθενής έχει κοροναϊό; Αναπτύσσονται εμβόλια;

    Από τη στιγμή που οι Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν τη γενετική ακολουθία του nCoV, στις 10 Ιανουαρίου, τα εργαστήρια, σε όλο τον κόσμο, μπορούν να κάνουν δειγματοληπτικές αναλύσεις για την παρουσία του. Αυτό γίνεται με μια διαδικασία που ονομάζεται αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο (RT-PCR) για τον εντοπισμό του γενετικού κώδικα του ιού. Αλλά η RT-PCR είναι αργή και απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό, οπότε οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν γρηγορότερα, φθηνότερα και φορητά τεστ.

    Φάρμακα για την θεραπεία των κοροναϊών αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν, αν και ορισμένα αντιιικά φάρμακα μπορεί να μετριάσουν τα συμπτώματα. Οι Κινέζοι γιατροί δίνουν στους ασθενείς συνδυασμούς φαρμάκων για το HIV και ένα άλλο αντιιικό, που αναπτύχθηκε για τη θεραπεία του Έμπολα, έδωσε αισιόδοξα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού σε δοκιμές που έγιναν σε ζώα. Η κλινική εμπειρία στην Κίνα θα δείξει εάν κάποιο από αυτά βοηθά στην καταπολέμηση του nCoV.

    Την ίδια ώρα, τρέχει και ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη εμβολίου για τον nCoV, υπό την αιγίδα της Cepi – μιας σύμπραξης, ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων, που δημιουργήθηκε το 2017 με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, βιομηχανιών και φιλανθρωπικών οργανώσεων για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών. Στόχος είναι το πρώτο εμβόλιο να είναι έτοιμο για να δοκιμαστεί σε εθελοντές μέσα στις επόμενες 16 εβδομάδες. Όμως, ακόμη και αν το πρόγραμμα πάει καλά, κανένα εμβόλιο δεν θα είναι έτοιμο για μαζική χορήγηση σε λιγότερο από έναν χρόνο.

    Copyright The Financial Times Limited 2020

    © 2020 The Financial Times Ltd. All rights reserved.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ